Κυριακή, 1η Σεπτεμβρίου 2024  12:18 πμ
Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2024 18:31

Τα οφέλη της γυμναστικής για την υγεία ακόμα και αν ασκείστε μόνο το Σαββατοκύριακο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα οφέλη της άσκησης για την υγεία είναι αδιαμφισβήτητα, όπως η μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Μπορεί να νομίζετε ότι αν γυμνάζεστε μόνο δύο φορές την εβδομάδα, το Σάββατο και την Κυριακή, δεν θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα με τα άτομα που γυμνάζονται μέσα στην εβδομάδα, όμως μια νέα μελέτη έρχεται να διαψεύσει αυτόν τον ισχυρισμό.

Η νέα αυτή έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Aging, δείχνει ότι οι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου», όσοι δηλαδή κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της άσκησής τους το Σαββατοκύριακο, μπορεί να απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και την ψυχική υγεία με εκείνους που ασκούνται τακτικά όλη την εβδομάδα.

Πως έγινε η μελέτη

Η ερευνητική ομάδα, από την Κίνα, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 75.000 άτομα από το Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων σε αυτή τη μελέτη ήταν 62.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

  • Ανενεργοί: Άτομα που δεν έκανα τα προτεινόμενα 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα
  • Τακτικά ενεργοί: Όσοι ακολούθησαν ένα πρόγραμμα άσκησης, με τη δραστηριότητα να κατανέμεται σε όλη την εβδομάδα
  • «Πολεμιστές του Σαββατοκύριακου»: Άτομα που κάνουν 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα, αλλά πάνω από το 50% της δραστηριότητάς τους συσσωρεύεται σε μία έως δύο ημέρες (όχι απαραίτητα Σάββατο και Κυριακή, αλλά οποιαδήποτε μία ή δύο ημέρες της εβδομάδας).

Οι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» έχουν πολλά οφέλη

Μεταξύ των περίπου 75.000 συμμετεχόντων, περίπου 24.300 ταξινομήθηκαν ως ανενεργοί, 21.200 ως τακτικά ενεργοί και 30.000 ως «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου».

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, σε σύγκριση με τους ανενεργούς ενήλικες, οι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, 21% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 45% χαμηλότερο κίνδυνο για νόσο του Πάρκινσον.

Όσον αφορά την κατάθλιψη και το άγχος, όσοι έκαναν γυμναστική μόνο δύο φορές την εβδομάδα είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 40%.

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της άσκησής τους σε μία ή δύο ημέρες βλέπουν παρόμοια οφέλη για την υγεία της καρδιάς με εκείνους των οποίων η φυσική δραστηριότητα και η γυμναστική κατανέμεται πιο ομοιόμορφα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

pronews.gr

Διαβάστηκε 104 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News