Παρασκευή, 25η Οκτωμβρίου 2024  11:53 μμ
Σάββατο, 24 Αυγούστου 2024 10:12

Αιτωλοακαρνανία - Είδος προς εξαφάνιση το μέλι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αιτωλοακαρνανία - Είδος προς εξαφάνιση το μέλι οπως αναφερει η εφημεριδα "Συνειδηση", συμφωνα με την οποια η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες την άνοιξη «εξαφάνισαν» την παραγωγή μελιού

Αναλυτικα το δημοσιευμα

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση για τους Αιτωλοακαρνάνες μελισσοκόμους, οι οποίοι βλέπουν να χάνουν την παραγωγή τους για ακόμη μια φορά!

Πέρυσι χάθηκε η παραγωγή λόγω των βροχοπτώσεων που είχαν σημειωθεί και φέτος λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και την ανομβρία. Υπενθυμίζουμε πως στο νομό μας είχε να βρέξει από τον Μάιο.

Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει τους μελισσοκόμους στο χείλος της καταστροφής, διότι βλέπουν συνεχώς ότι το μέλι, ανεξαρτήτως είδους, τείνει προς εξαφάνιση, καθώς η παραγωγή τους δεν είναι μόνο μειωμένη, αλλά σχεδόν εξαφανισμένη! Μάλιστα η ίδια εικόνα επικρατεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με την Βόρεια Ελλάδα να είναι σε ακόμη δυσκολότερη κατάσταση. Διότι μέχρι και τώρα δεν έχουν «βγάλει» καθόλου μέλι!

Ο Δημήτρης Νικολάου

Ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Νικολάου μιλώντας στη «Σ» ανέφερε: «το φθινόπωρο έκλεισε με καλούς οιωνούς για τους μελισσοκόμους, αλλά η άνοιξη έφερε τα τελείως αντίθετα αποτελέσματα. Έχει να βρέξει στην περιοχή μας από τον Μάιο. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε λάβει πολύ μικρές ποσότητες μελιού έως και καθόλου. Η ασφάκα του Ξηρομέρου έδωσε μικρή ποσότητα μελιού στους μελισσοκόμους και έπειτα τίποτε.

Πολλοί Αιτωλοακαρνάνες μελισσοκόμοι αναζητούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα μέλι, είτε από πορτοκαλιά, είτε από ανθόμελο, είτε άλλα είδη χωρίς δυστυχώς κανένα αποτέλεσμα. Δεν φτάνει όμως αυτό, αλλά δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα μελίσσια τους ούτε σε παραγωγική δυναμική. Τον Μάιο παραδοσιακά υπάρχει μέλι από έλατο και βελανιδιά, αλλά λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, όλα καταστράφηκαν και δεν υπάρχει παραγωγή, αυτό διαπιστώνεται ακόμη και σε περιπτώσεις που διέθεταν κάλους οιωνούς.

Την ίδια περίοδο πέρυσι έβρεχε, οπότε τότε χάθηκε η παραγωγή λόγω βροχής, φέτος η παραγωγή χάθηκε λόγω καύσωνα. Το ένα χτύπημα μετά τον άλλο δηλαδή. Επίσης, όσα μελίσσια κατάφεραν να αναπτυχθούν, παρά τις αντίξοες συνθήκες, έδωσαν πολύ μικρές ποσότητες στους μελισσοκόμους μόνο και μόνο για να βγάλουν τα έξοδα της συλλογής του μελιού από την βελανιδιά, αλλά στον αντίποδα η βελανιδιά δεν απέδωσε, δεν είχε μέλι, όπως και ο έλατος, ο οποίος έδωσε όχι μεγάλες ποσότητες μελιού, όπου έδωσε φυσικά, καθώς διαπιστώθηκε πως έδωσε τοπικά, όχι παντού.

Τα μελίσσια φυτοζωούν αυτή την στιγμή και οι μελισσοκόμοι αναμένουν τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου μόνο και μόνο για να φτιάξουν και πάλι το ζωικό τους κεφάλαιο.

Δεν υπάρχει μέλι. Είναι είδος προς εξαφάνιση και στην Αιτωλοακαρνανία για φέτος. Στην βόρεια Ελλάδα αναμένουν μήπως βγάλουν μέλι από το πεύκο, διότι μέχρι και τώρα δεν παρήγαγαν απολύτως τίποτε. Φέτος, οι μελισσοκόμοι είναι σα να μιλάμε για ένα μαγαζί που καλύπτει όλα τα έξοδά του και τις υπόλοιπες ανάγκες του όλο το χρόνο, αλλά ανοίγει μόνο ένα μήνα τον χρόνο. Αυτό δεν γίνεται. Η παραγωγή είναι εξαφανισμένη και όχι μόνο μειωμένη και η ζημιά που υπέστησαν οι μελισσοκόμοι είναι μεγάλη».

Επίσης, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε και στην επαναφορά των εμπορικών δασμών, όπως επίσης και στην προσπάθεια μείωσης της εισαγωγής μελιού από την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα τόνισε: «στο πλαίσιο που υπάρχει, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, έδωσαν στην Ουκρανία το περιθώριο να περνά στην Ε.Ε. προϊόντα χωρίς δασμούς για να μπορεί ένας έμπορος να αγοράσει μέσω Ουκρανίας ένα προϊόν που επιθυμεί. Αυτό ισχύει και για το μέλι.Το εισαγόμενο μέλι σε μεγάλο βαθμό έρχεται από την Κίνα.

Ο κινέζος δεν ξεφορτώνει στον Πειραιά που έχει δασμούς, ούτε σε κάποιο άλλο ευρωπαϊκό λιμάνι που έχει και αυτό δασμούς, αλλά πάει στην Ουκρανία και με τον τρόπο αυτό «βαπτίζεται» και το μέλι του ουκρανικό. Γιατί με την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία κανένας καταναλωτής δεν θα πει κάτι για το ουκρανικό μέλι, αλλά για άλλο εισαγόμενο μέλι θα αντιδράσει. Υπήρχε όριο στην εισαγωγή χωρίς δασμούς. Το όριο αυτό ήταν 44 χιλιάδες τόνοι και το όριο αυτό τώρα έχει πολλαπλασιαστεί, γιατί όπως υπάρχει στην Ελλάδα το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, έτσι υπάρχει και σε άλλες χώρες.

Οι Ευρωπαίοι επαγγελματίες μελισσοκόμοι αντέδρασαν σ' αυτό και αναγκάστηκαν να μιλήσουν για «φρένο» στις ελεύθερες εισαγωγές μελιού από την Ουκρανία και για την επαναφορά των δασμών.

Ουσιαστικά όμως αυτό είναι μια σταγόνα νερού στον ωκεανό, είναι ημίμετρα. Αυτό υποστηρίζεται και από τον Έλληνα καταναλωτή, αλλά και από τον Ευρωπαίο, διότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, κυρίως ο έλληνας καταναλωτής, να αγοράσει το ποιοτικό μέλι, συνεπώς ο μελισσοκόμος είναι σε κάθε περίπτωση με την πλάτη στον τοίχο και βάλλεται από παντού και συνεχώς, χωρίς να μπορεί να εισακουστεί».

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Κων/νος Χονδρος - Εφημεριδα "Συνειδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 211 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία