Κυριακή, 1η Σεπτεμβρίου 2024  12:21 πμ
Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2024 10:30

Κλιματική αλλαγή: Εμφανής η πτώση των υδάτων ακόμη και στην Τριχωνίδα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κλιματική αλλαγή: Στερεύουν οι λίμνες όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία είναι εμφανής η πτώση των υδάτων ακόμη και στην Τριχωνίδα, ενώ επισημαίνει επιπλέον ότι απαιτείται μακροχρόνιο σχέδιο

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει η εικόνα των λιμνών στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και γενικότερα στην Δυτική και την όμορη Κεντρική Ελλάδα, μια περιοχή που κατεξοχήν φημίζεται για τις βροχοπτώσεις της και θεωρείται ότι θα ερημοποιηθεί (αν αυτό τελικά συμβεί) μετά από την ανατολική και την νότια χώρα.

Ειδικά η εικόνα της Τριχωνίδας, της πρώτης σε ποσότητα υδάτων και βάθος λίμνης της χώρας (μέχρι πρόσφατα και σε έκταση) είναι τροφή για σκέψη, την ώρα μάλιστα που η «δίδυμή» της, η Λυσιμαχεία, μοιάζει έτοιμη να κοπεί στα δύο λόγω της διείσδυσης της πανίδας σε ένα τμήμα της. Φυσικά, υπάρχουν λίμνες με πολύ σοβαρότερα προβλήματα…

Αμβρακία και Μόρνος

Την ώρα που όλο και περισσότερες περιοχές της Ελλάδας πλήττονται από τη λειψυδρία, η στάθμη του νερού στη λίμνη Αμβρακία έχει πέσει σημαντικά. Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αμφιλοχίας, Αθανάσιος Τορουνίδης, εδώ και 15 ημέρες έχει υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων. «Ο δήμος δεν προμηθεύεται νερό από τη λίμνη Αμβρακία, πιθανά όμως κάτι κτηνοτρόφοι που είναι γύρω γύρω να αντλούν λίγο νερό για να ποτίσουν τα ζωντανά τους, γιατί υπάρχει τεράστιο θέμα λειψυδρίας».

Όπως λέει ο δήμαρχος, η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζει προβλήματα έλλειψης νερού: «Ένα σημείο είναι στην περιοχή που βάζουμε νερό 1-2 ώρες το πρωί, 1-2 ώρες το απόγευμα, για να μπορεί να έχει επάρκεια, στο ορεινό κομμάτι του Μενιδίου, Φλωριάδα λέγεται. Εκεί προσπαθούμε αυτή τη στιγμή και εμπλουτίζουμε με βυτιοφόρα». «Ένα-δύο άλλα κομμάτια είναι η Στάνος, ένα μεγάλο χωριό, στο οποίο δίνουμε νερό το πρωί και το απόγευμα», υπογράμμισε ο κ. Τορουνίδης. Η εικόνα πάντως είναι αποκαρδιωτική (φωτο)

Η σημαντική η μείωση της έκτασης της τεχνητής λίμνης Μόρνου, την ίδια ώρα, φαίνεται πως έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο (φωτο).

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η λειψυδρία έχουν συρρικνώσει τη λίμνη με αποτέλεσμα να αναδυθούν κάποια κτίσματα και ερείπια από το χωριό Κάλλιο. Σήμερα, 45 ολόκληρα χρόνια αφού κατακλύστηκε, το χωριό αναδύεται για ακόμα μια φορά μέσα από την υδάτινη κρυψώνα του.

Οριακή κατάσταση σε Τριχωνίδα- Λυσιμαχεία

Έντονος προβληματισμός υπάρχει την ίδια ώρα στο δήμο Αγρινίου για την παρατεταμένη ανομβρία που επικρατεί και έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση της στάθμης της λίμνης Τριχωνίδας. Μπορεί να κρατά πολύ νερό λόγω μεγέθους, όμως η εικόνα στις όχθες σε Παναιτώλιο, Δογρί, Μακρυνεία και αλλού μαρτυρούν το πρόβλημα.

Ωστόσο, εκτός από την ανομβρία τίθεται και το ζήτημα της μη ορθολογικής λειτουργίας του ευρύτερου υδραυλικού συστήματος Τριχωνίδα – Λυσιμαχεία – Δίμηκος – Αχελώος από το γεγονός ότι εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες τα θυροφράγματα μεταξύ Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας έχουν πάψει να λειτουργούν και έχουν αντικατασταθεί από ένα παράνομο bypass που έχει δημιουργηθεί μεταφέροντας νερό από την Τριχωνίδα στη Λυσιμαχεία.

Η παλιά παρανομία με το… by pass

Η διαχείριση των υδάτων είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Υδάτων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου Δημήτρη Τζιώλη, ο οποίος παρατήρησε, σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, ότι το θυρόφραγμα δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα να πέσει η στάθμη της Τριχωνίδας και να αποκαλυφθούν γαίες στις παραλίμνιες περιοχές που εκμεταλλεύονται αγρότες της περιοχής.

Παλαιότερα μάλιστα σύμφωνα με το Δ. Τζιώλη η νομαρχία είχε υιοθετήσει αυτή την πρακτική και είχε προβεί σε παραχώρηση γαιών σε καλλιεργητές της περιοχής. Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εκεί, καθώς με τα φερτά υλικά από το χείμαρρο της Ερμίτσας στη Λυσιμαχεία, αυτή κοντεύει να κοπεί στα δύο. Το πρόβλημα είναι δύσκολο, είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζιώλη και πρόσθεσε πώς λύσεις θα προκύψουν μέσα από την προγραμματική σύμβαση που έχει γίνει με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το οποίο θα υποδείξει την κατώτερη στάθμη της λίμνης που θα εκληφθεί ως κόκκινη γραμμή, αλλά και μέσα από το master plan που εκτελεί η Περιφέρεια για τη διαχείριση όλου του υδραυλικού συστήματος.

Στο παράνομο bypass εντόπισε και ο Γιάννης Φαρμάκης το πρόβλημα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πλέον και ο ΤΟΕΒ Παμφίου μετά από την πτώση της στάθμης της Τριχωνίδας έχει πρόβλημα στο να αντλεί νερό από τη λίμνη. «Πρέπει να κλείσουμε το παράνομο bypass και να λειτουργήσουν οι πόρτες για να ρυθμίζεται η στάθμη των λιμνών», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Φαρμάκης προσθέτοντας πως η λίμνη Λυσιμαχεία το καλοκαίρι έχει «φορτίο» νερού, καθώς όλα τα στραγγιστικά από τον κάμπο του Αγρινίου καταλήγουν εκεί, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ανά διαστήματα κλείνει η σήραγγα της Λυσιμαχείας προς τη διώρυγα Δ20, να «πνίγονται» χωράφια στην περιοχή των Καλυβίων και του Δοκιμίου.

Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Θεστιέων και νυν επικεφαλής της παράταξης «Αγρίνιο Ανοιχτό και Πράσινο» στο δημοτικό συμβούλιο, Δημήτρη Τραπεζιώτη, η δημιουργία Οργανισμού Ανάπτυξης και Διαχείρισης η ένταξη της λίμνης στον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου θα αποτελέσει αφενός μεν ασπίδα προστασίας κατά των αυθαιρεσιών του περιβάλλοντος της λίμνης Τριχωνίδας και αφετέρου θα διευκολύνει την ανάληψη εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς και την αξιοποίηση όλων των πηγών χρηματοδότησης, την προώθηση των εθελούσιων περιβαλλοντικών συμφωνιών κ.α.

Παράλληλα, είναι αναγκαίος ο αναπροσανατολισμός της αγροτικής παραγωγής στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των σύγχρονων τάσεων της ζήτησης με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και κυρίως με την προώθηση της βιολογικής γεωργίας και την παράλληλη αξιοποίηση του ντόπιου παραδοσιακού γενετικού υλικού δηλαδή την καλλιέργεια ντόπιων ποικιλιών αγροτικών φυτών για την παραγωγή βιολογικών και μοναδικών ποιοτικών προϊόντων. Ο φυσικός εμπλουτισμός της λίμνης με την επαναλειτουργία του θυροφράγματος, τον καθαρισμό και αποκατάσταση του καναλιού επικοινωνίας με τη λίμνη Λυσιμαχεία, είναι μερικές προτάσεις για τις οποίες έχει αρθρογραφήσει ο κ. Τραπεζιώτης πολλές φορές.

Γιάννης Συμψηρής Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 862 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News