Παρασκευή, 25η Οκτωμβρίου 2024  11:54 μμ
Κυριακή, 18 Αυγούστου 2024 21:51

Οι ξεχωριστές ελληνικές σειρές μυστηρίου που είναι οι «αντίπαλοι» του Κοκκινόπουλου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οτρόμος και το μυστήριο ανέκαθεν γοήτευαν τόσο τους θεατές, όσο και τους δημιουργούς της ελληνικής μυθοπλασίας. Ο Πάνος Κοκκινόπουλος ήταν εκείνος που κατάφερε να βρεί εκείνα τα σωστά κομμάτια του παζλ, να τα συναρμολογήσει και να δημιουργήσει πρώτος, ένα αποτέλεσμα διαχρονικό.

Υπήρξαν όμως κι άλλοι, πριν και μετά τον Κοκκινόπουλο, που προσπάθησαν, με τα αποτέλεσματα να μπορούν να χαρακτηριστούν από εντυπωσιακά και θριαμβευτικά ως επιεικώς αποτυχημένα. Τους εντοπίσαμε.

Ο Άνθρωπος χωρίς πρόσωπο (1972)

Σύνοψη: Η ζωή μιας νέας κοπέλας, της Μάρθας Δαμίγου, η οποία εργάζεται σε ένα νοσοκομείο ως χειρουργός και προσπαθεί να ξεσκεπάσει το μυστήριο που καλύπτει τον περίεργο θάνατο του πατέρα της. Ένας άνθρωπος με γάντζο αντί για χέρι, καραδοκεί. Στη σειρά, διάρκειας 112 επεισοδίων, πρωταγωνιστούσαν η Έλλη Φωτίου, ο Στέφανος Ληναίος, η Αλέκα Μαβίλη και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί της εποχής.

Fun Fact: Το μουσικό θέμα της σειράς αντιγράφει το αντίστοιχο της αμερικάνικης σειράς “Dark Shadows”.

Όχι και τόσο fun fact: Πέρα από μικρά αποσπάσματα ενός επεισοδίου, δεν διασώζεται τίποτα άλλο από τον «Άνθρωπο χωρίς πρόσωπό».

Εφιάλτης (1973)

Σύνοψη: Πρόκειται για μια «σειρά μυστηρίου, έρωτα και κοινωνικών προβλημάτων», η οποία αποτελεί άτυπο σίκουελ του «Ανθρώπου χωρίς πρόσωπο». Κρίμα να έχουμε πενιχρές πληροφορίες για τις πρώτες απόπειρες μυθοπλασίας τρόμου/μυστηρίου στην ελληνική τηλεόραση.

Το μυστικό του άσπρου βράχου (1982)

Σύνοψη: Ο Αλέξης Ερμόλαος (ναι αυτό είναι το όνομα του χαρακτήρα που υποδύεται ο Φαίδων Γεωργίτσης) καταφθάνει στον “Άσπρο Βράχο” στον θεσσαλικό κάμπο για να εργαστεί ως γραμματέας του ιδιοκτήτη του τσιφλικιού, Πήτερ Χατζησταυρή (Γρηγόρης Βαφιάς). Ο “Άσπρος Βράχος” αποτελεί “κράτος εν κράτει”, καθώς περιλαμβάνει μία απέραντη έκταση που έχει για φύλακες – φρουρούς του ληστές και Αρβανίτες και κανείς δεν τολμά να πλησιάσει αν δεν πάρει άδεια από τον ιδιοκτήτη του, τον διαβόητο και μυστηριώδη Πίτερ. Ο Ερμόλαος διαπιστώνει αμέσως ότι είναι ανεπιθύμητος. Η σύζυγος του Χατζησταυρή, Τζούλια (Όλγα Πολίτου) και ο πιστός επιστάτης του, Ισμαήλ (Ανέστης Βλάχος), του το δείχνουν φανερά από την πρώτη στιγμή, ενώ φαίνεται επίσης να επικρατεί ένα κλίμα τρόμου ανάμεσα στο υπηρετικό προσωπικό. Μόνο για συλλέκτες.

Ελληνικές ιστορίες Μυστηρίου και Φαντασίας (1989)

Σύνοψη: Πρόκειται για σειρά αυτοτελών ιστοριών μυστηρίου από τον Δημήτρη Παναγιωτάτο. Προβλήθηκαν στην κρατική τηλεόραση έξι επεισόδια, σήμερα σώζεται μόλις ένα.

Αξίζει να διαβάσουμε τις συνόψεις:

1. «Κραυγή στο σκοτάδι» με τους Ντίνο Αυγουστίδη και Μηνά Χατζησάββα

Ο έρωτας ενός ζευγαριού σ’ ένα ξενοδοχείο διακόπτεται από τρομερές κραυγές που ακούγονται από το διπλανό νεκροταφείο.

2. «Το τελευταίο γεύμα» με την Καρυοφύλλια Καραμπέτη και τον Μηνά Χατζησάββα.

Ένα ρεστοράν αποκτά φήμη «γκουρμέ» αλλά οι πελάτες του εξαφανίζονται μυστηριωδώς.

3. «Το φάντασμα του έρωτα» με τον Γιώργο Κοτανίδη.

Ένα παράξενο πλάσμα μπαίνει στο κομπιούτερ ενός τεχνοκράτη

4. «Το όνειρο που σκοτώνει» με τον Τάκη Μόσχο και την Ηρώ Μουκίου.

Ένας εφιάλτης με μια ρόδα του λούνα παρκ βασανίζει επίμονα τον ύπνο ενός άντρα.

5. «Το μαύρο δωμάτιο» με τους Γιώργο Κοτανίδη και την Καρυοφύλλια Καραμπέτη.

Μια νεαρή ζωγράφος νοικιάζει ένα σπίτι και σπρωγμένη από την περιέργεια ανοίγει την απαγορευμένη πόρτα ενός κλειστού δωματίου

6. «Ο θάνατος ήλθε από το μέλλον» με τον Ντίνο Αυγουστίδη και την Ηρώ Μουκίου….

Ένας καθηγητής συχνάζει τις νύχτες σε κακόφημα κέντρα όπου κερδίζει πάντα στα χαρτιά

Μια συνοπτική εκδοχή των παραπάνω ιστοριών, κυκλοφόρησε αργότερα σε βιντεοκασέτα με τίτλο «Οι Σκοτεινές Πλευρές του Έρωτα». Η σφραγίδα του «καλτ» του ανήκει δικαιωματικά, αν και είναι όμορφο να βλέπουμε ταλαντούχους ηθοποιούς όπως ο Κοτανίδης και η Καραμπέτη να δοκιμάζονται σε ακραία, σουρεαλιστικά πρότζεκτ τρόμου.

Το Μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη (1990)

Σύνοψη: Ένας τυχοδιώκτης (Βασίλης Μαυρίδης) έρχεται στην Ελλάδα από την Γερμανία, όπου έμενε τα τελευταία χρόνια σε κακή οικονομική κατάσταση και δέχεται την πρόταση από τον (Λευτέρη Βουρνά) να πάρει την θέση του επιχειρηματία Άρη Μπονσαλέντη για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα με αντάλλαγμα μια μεγάλη αμοιβή. Αυτός λόγω της οικονομικής του κατάστασης δέχεται τον ρόλο αυτό, αλλά αρχίζει να πιστεύει ότι ο πραγματικός Άρης Μπονσαλέντης έχει πεθάνει και όχι ότι βρίσκεται σε μια κλινική στο εξωτερικό όπως ισχυρίζονται η γυναίκα του (Γιούλα Γαβαλά) και ο οικονομικός του σύμβουλος Λευτέρης Βουρνάς (Ντίνος Καρύδης)

Όταν η ερωμένη του πραγματικού Μπονσαλέντη βρίσκεται δολοφονημένη, ο αστυνόμος Μπέκας αρχίζει να ερευνά τις συνθήκες του θανάτου της, και τον Μαυρίδη και σιγά σιγά αποκαλύπτεται μια σπείρα κάποιον ανθρώπων που ψάχνουν για ένα θησαυρό από την περίοδο της κατοχής. Peak 90s, χειροποίητη παραγωγή, που μοιάζει αιώνες μακριά απ’ όσα ακολούθησαν στη δεκαετία του `90.

Φόνος Χωρίς Ταυτότητα (1991)

Σύνοψη: Ένας καθηγητής του γυμνασίου Ιωαννίνων, που πριν πολλά χρόνια είχε αναγκαστεί να διαφύγει στη Γερμανία επειδή είχε άδικα κατηγορηθεί πως σκότωσε μια μαθήτριά του, επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια, αποφασισμένος να αποκαταστήσει το όνομά του και να ανακαλύψει τον πραγματικό ένοχο. Στην πατρίδα του όλοι τον αντιμετωπίζουν με καχυποψία και η παρουσία του έχει καταλυτική σημασία για τη μικρή κοινωνία όπου ζει. Καθώς, όμως, οι έρευνές του προχωρούν, ανακαλύπτει ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα κρυμμένα μυστικά. Το καστ, με Κώστα Αρζόγλου, Τζοβάνα Φραγκούλη και Γιάννη Φέρτη, είναι εντυπωσιακό. Η σειρά αναπτύσσεται αργά, πολύ, πολύ, πολύ αργά.

Ανατομία Ενός Εγκλήματος (1992-1995)

Σύνοψη: Ιστορίες αληθινών εγκλημάτων με μικρές παραλλαγές σε ονόματα και χρόνους. Η δημοσιογραφική έρευνα (Πέτρος Μάρκαρης, Γιάννης Ράγκος), τα special effects (αδελφοί Αλαχούζοι), το σπουδαίο καστ σε κάθε επεισόδιο (η αφρόκρεμα του ελληνικού θέατρου και της τηλεόρασης), η κινηματογραφικών δυνατότητων σκηνοθεσία του Πάνου Κοκκινόπουλου, ήταν τα στοιχεία ώστε να δημιουργηθεί ένα τηλεοπτικό έπος, που «γέννησε» και τρία «αδελφάκια»: Τον Κόκκινο Κύκλο, τη Δέκατη Εντολή και τον Τρίτο Νόμο.

Πανδοχείο Βρυκολάκων (1992)

Σύνοψη: Τίμια προσπάθεια για κωμωδία τρόμου από την ΕΡΤ, που αναφέρει ως κεντρικό πρωταγωνιστή της τον Τζίμη Πανούση (αν και στο επίσημο σαιτ του δεν έχει καταγραφεί*), την λαϊκή τραγουδίστρια Χρίστινα Μαραγκόζη (!) και τους Γεράσιμου Σκιαδαρέση και Μπέσυ Μάλφα στην πρώτη τους συνάντηση. Κράτησε 14 επεισόδια.

Ένα απόσπασμα, στο οποίο εμφανίζεται και η Ασπασία Τζιτζικάκη:

Οι Επαγγελματίες (1994)

Σύνοψη: Δημοσιογραφική δεοντολογία ή στυγνό κυνήγι της θεαματικότητας; Τέσσερις δυναμικοί δημοσιογράφοι, δυο άντρες και δυο γυναίκες, μια επιτυχημένη αρχισυντάκτης-παρουσιάστρια του καναλιού και ένας δαιμόνιος αστυνόμος ερευνούν σοβαρά κοινωνικά θέματα και τα βγάζουν στον αέρα ανεξάρτητα από τους κινδύνους ή τις συνέπειες που έχουν να αντιμετωπίσουν. Έχουμε εδώ μια συνάντηση των Γιάννη Βούρου, Βέρα Κρούσκα και Κώστα Μαρκουλάκη (στα πρώτα του βήματα), σε ένα proto-CSI, με καλή, «σπιντάτη» παραγωγή. Η σειρά υπάρχει στο αρχείο του Mega.

Πειρασμός (1995)

Σύνοψη: Είναι αθώος και φαίνεται ένοχος. Οι πρώην φίλοι του γίνονται διώκτες. Οι κατηγορίες για το φόνο της γυναίκες του τον βαραίνουν παρότι είναι άδικες. Κι αυτός, ο επιτυχημένος αστυνομικός ρεπόρτερ μεγάλης εφημερίδας γίνεται φυγάς. Προσπαθώντας να ξεφύγει από το ανελέητο κυνηγητό που εξαπολύεται εναντίον του, βρίσκει το μοναδικό συμπαραστάτη του στο πρόσωπο μιας γυναίκας, της ανιψιάς του ιδιοκτήτη της εφημερίδας του. Μαζί της θα ζήσει ένα μεγάλο έρωτα, κρυφό και επικίνδυνο, όπως είναι συνήθως κάθε πειρασμός.

Αυτή η συνάντηση του Σταύρου Ζαλμά με τon Πάνο Μιχαλόπουλο, τη Ναταλία Δραγούμη και έναν – canceled σήμερα – ηθοποιό που το επώνυμο του αρχίζει από «Λιγν» έχει στοιχεία από film noir, είναι μια αρκετά ακριβή παραγωγή, με αρκετό ενδιαφέρον. Λόγω του canceled ηθοποιού, είναι απίθανο να τη δούμε να προβάλλεται ξανά. Στο επίσημο σαιτ του Mega, το πρώτο επεισόδιο υπάρχει ως καταχώρηση, αλλά παραμένει ανενεργό.

Σκορπιός (1994-96)

Μυστικές Διαδρομές (2001)

Σύνοψη: Αυτοτελείς περιπέτειες επιστημονικής φαντασίας, όπως τις ζει και τις ερευνά μια ομάδα ανθρώπων που τους ενδιαφέρει ο χώρος του μεταφυσικού – βασισμένο σε περιστατικά και μαρτυρίες ανά την Ελλάδα. Μια αξιοπρεπής απόπειρα δημιουργίας σειράς τύπου “X-Files”, προφανώς με πολύ περιορισμένα μέσα παραγωγής, που χάθηκε σε μεταμεσονύκτια προγράμματα προβολών, και ακυρώθηκε μετά το όγδοο επεισόδιο. Το επεισόδιο με τον Στράτο Τζώρτζογλου είναι σαφώς το καλύτερο. Δεν μπορούμε να σας πούμε το γιατί.

Γιάννης Δημητρέλλοςreader.gr

Διαβάστηκε 245 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.