Τρίτη, 6η Αυγούστου 2024  3:18 μμ
Σάββατο, 03 Αυγούστου 2024 13:26

ΟΑΣ Αιτ/νίας: Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα προστασίας της ζωικής παραγωγής και της άμεσης αναπλήρωσης τους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Η κυβέρνηση οφείλει εδώ και τώρα να πάρει μέτρα προστασίας της ζωικής παραγωγής και της άμεσης αναπλήρωσης τους», αναφέρει σε ανακοίνωση για την εξάπλωση της πανώλης στα αιγοπρόβατα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.

«Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας μαζί με πολλά μέλη από Αγροτικούς Συλλόγους όλης της περιοχής, πραγματοποίησε την Παρασκευή 2 Αυγούστου συνάντηση με την κτηνιατρική υπηρεσία Αιτ/νιας ζητώντας πλήρη ενημέρωση για την εξάπλωση της πανώλης στα αιγοπρόβατα.

Από την συνάντηση, αλλά και από όσα έχουν γίνει γνωστά όλες αυτές τις ημέρες από τότε που ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα πανώλης επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος στην εμπορία αλλά και στις εισαγωγές ζώντων ζώων στην χώρα μας. Κάτι που δεν γίνεται τυχαία, αλλά λόγω της ΚΑΠ και της ΕΕ, όλα τα εμπορεύματα, ακόμα και τα ζώα δεν δέχονται κάποιο περιορισμό ή έλεγχο όταν έρχονται από χώρα της ΕΕ.

Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης είναι μεγάλες, όχι μόνο γιατί υπηρετεί, μαζί με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις αυτήν την πολιτική της ΚΑΠ, που ευνοεί και τέτοια φαινόμενα εξάπλωσης ζωονόσων, αλλά και γιατί κοντεύει ένας μήνας από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, και έχουν μείνει μόνο σε γενικόλογες ενημερώσεις και αναπαραγωγή της γνωστής πλέον κασέτας περί «ατομικής ευθύνης» των κτηνοτρόφων, να πάρουν όσα μέτρα μπορούν οι ίδιοι με τα δικά τους μέσα, επιβαρυνόμενοι με επιπλέον κόστος.

Είναι τέτοια η αδιαφορία της κυβέρνησης και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που παρόλο που έχουμε επιβεβαιωμένα κρούσματα εδώ και μέρες, ακόμα δεν έχουν ορίσει χώρο υγειονομικής ταφής του ζώου που θανατώνεται και του κοπαδιού που πλέον θα σφαχτεί.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν υποστελεχωθεί σε τέτοιο βαθμό, που στο νομό μας στον μεγαλύτερο γεωγραφικά της χώρας, υπάρχουν μόνο 6 κτηνίατροι, όπου κάνουν υπεράνθρωπη προσπάθεια με τα λίγα μέσα που διαθέτουν να κάνουν όσους ελέγχους μπορούν. Ενώ την ίδια ώρα τα κρατικά εργαστήρια, επίσης λόγω υποστελέχωσης, αδυνατούν να ανταποκριθούν, καθυστερούν στην έκδοση αποτελεσμάτων, δεχόμενοι πλέον λιγότερα από αυτά τα δείγματα που έχουν συλλεχθεί.

Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί ότι δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική δέσμευση της κυβέρνησης για πλήρη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που θα υποστούμε. Απαιτούμε δίκαιες αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται ή απεβίωσαν λόγω της πανώλης. Οι τρέχουσες τιμές που αναφέρει το υπουργείο είναι αστείες και προσβλητικές για τους κτηνοτρόφους. Η τιμή αποζημίωσης ανά ζώο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στα 300 ευρώ ανά αιγοπρόβατο. Οι κτηνοτρόφοι δεν χάνουν μόνο το εισόδημά τους, αλλά και το ζωικό τους κεφάλαιο, και η σημερινή πραγματικότητα απαιτεί αυτό το ποσό ως το ελάχιστο.

Άμεσα τις επόμενες ημέρες η ΟΑΣ θα προβεί σε συσκέψεις με κτηνοτρόφους και αγρότες της περιοχής, ώστε να διεκδικήσουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για τον περιορισμό της πανώλης και την συνέχιση της κτηνοτροφικής μας παραγωγής.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας διεκδικεί:

Να επιταχυνθούν οι έλεγχοι για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από τη μεταδοτική πανώλη. Να στελεχωθούν άμεσα τα κρατικά εργαστήρια για την έγκαιρη έκδοση των αποτελεσμάτων από τα δείγματα που συλλέγονται.

Να προχωρήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες οι απαιτούμενες προσλήψεις κτηνιάτρωνκαι λοιπού βοηθητικού προσωπικού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην Αιτ/νια, καλύπτοντας όλα τα κενά. Να δοθούν όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός και μέσα ατομικής προστασίας στους κτηνιάτρους, για να πραγματοποιηθούν οι επιτόπιοι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Να επαναλειτουργήσουν όλα τα κρατικά κτηνιατρείαπου έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια με πλήρη στελέχωση τους.

Αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματοςγια όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους.

Αποζημίωση των ζωοτροφώνιδιοπαραγώμενων και αγοραζόμενων στο 100%, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ταφούν με όλα τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας της δημόσιας υγείας τα νεκρά ζώα, χωρίς επιβαρύνσεις των κτηνοτρόφων.Να οριστούν άμεσα από την Περιφέρεια χώροι υγειονομικής ταφής των νεκρών ζώων.

Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, μέτρα ατομικής προστασίας των κτηνοτρόφων κ.λπ.) για όσους κτηνοτρόφους υποχρεωθούν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα».

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 128 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Στην ίδια κατηγορία