Παρασκευή, 17η Μαίου 2024  4:41 πμ
 
wm small
Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2016 15:35

Αγρίνιο: Εγκαινιάστηκε η έκθεση για τους πρόσφυγες του ’22-μηνύματα για την σημερινή προσφυγική κρίση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με μηνύματα για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, αλλά και με αναφορές του υπ. Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή, περί ανάγκης φιλοξενίας των προσφύγων και στην ηπειρώτικη Ελλάδα και του Δημάρχου Αγρινίου, ότι ο Δήμος μπορεί να φιλοξενήσει μόνο πρόσφυγες, πριν από λίγη ώρα έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης για τους προσφυγές του 1922 σε Ελλάδα και Αγρίνιο, στην Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τον Δικηγορικό Σύλλογο του Αγρινίου και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, την οποία στα εγκαίνια εκπροσώπησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου.

Επίσης παρέστησαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Υφαντής, ο πρ. βουλευτής Σπήλιος Λιβανός, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανατροπή Τώρα» Δημήτρης Τραπεζιώτης, ο ιδρυτής του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» Νίκος Κορδόσης, εκπρόσωποι του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, φορέων κ.α.

Η εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης ξεκίνησε με τον χαιρετισμού του Χρ. Γαρουφαλή , Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εικαστικού Εργαστηρίου και της Δημοτικής Πινακοθήκης που αφού αναφέρθηκε στην λειτουργία της Πινακοθήκης, επισήμανε πως στόχος της είναι να καταστεί ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή, με δεδομένη την στήριξη της δημοτικής αρχής του Αγρινίου, «κάτω από τραγικές οικονομικές συνθήκες». Πέραν των διοργανωτών ο κ. Γαρουφαλής ευχαρίστησε για την συμβολή του στην έκθεση τον Σύλλογο Μικρασιατών προσφύγων Αιτωλ/νίας.

pol-pinakothiki-ekthesi2
pol-pinakothiki-ekthesi4

Ο κ. Λεωνίδας Υφαντής, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου, που το απόγευμα σήμερα οργανώνει μια ακόμη εκδήλωση για τα 82 χρόνια του Πρωτοδικείου της πόλης, σημείωσε πως η έκθεση «αξιοποιεί το υλικό που υπήρχε και φέρνει στο φως μια όχι και τόσο μακρινή εποχή που μας γεμίζει συγκινήσεις και πυροδοτεί σκέψεις.» Ο κ. Υφαντής αναφέρθηκε στην έλευση , την ένταξη και την ζωή των Μικρασιατών προσφύγων στην περιοχή για να τονίσει την προκοπή που είχαν οι επόμενες γενιές τους. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στο σημερινό προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, για να υπογραμμίσει την ευαισθησία και την αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός.

Ο υπουργός των Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής επίσης, εξαιτίας και της ποντιακής καταγωγής του, αναφέρθηκε στο δράμα των ελλήνων προσφύγων , την ενσωμάτωση, την πρόοδο τους και την συμβολή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας. Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στην σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα με το προσφυγικό και μεταναστευτικό, τονίζοντας τις ευθύνες της Ευρώπης και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η έξαρση του εθνικισμού. «Ο ελληνικός λαός μαζί και η Ορθοδοξία επέδειξε αγάπη και αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν υποκύψαμε στην ξενοφοβία. Η Ευρώπη δυστυχώς σε πολλές των περιπτώσεων δεν διδάχτηκε από τις συνέπειες του εθνικισμού τον προηγούμενο αιώνα. Να καταλάβει επιτέλους τις πολύ μεγάλες της ευθύνες και να βρει τρόπους με δίκαιο τρόπο να κατανείμει τα βάρη αυτών των καταστάσεων, αλλά το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς. Δεν μπορούμε να φορτώσουμε το πρόβλημα σε λίγες περιοχές. Και είναι θετικό πως και η ΚΕΔΕ και τα πολιτικά κόμματα έχουμε έναν κοινός τόπο. Να βρούμε λοιπόν έναν τρόπο ώστε το πρόβλημα να μην είναι βάρος για λίγους».

Εκ μέρους της Βουλής η κ. Τριανταφύλλου είπε πως «η έκθεση με την αναπαράσταση των καθημερινότητας των μικρασιατών προσφύγων είναι μια βάση για το βάθεμα του προβληματισμού μας πάνω στα δρώμενα του τόπου μας». Συμπλήρωσε ακόμη πως και σήμερα «…πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας, να αναλογιστούμε τον αγώνα των ελλήνων προσφύγων και να δώσουμε τις δέουσες απαντήσεις στην σημερινή πραγματικότητα».

pol-pinakothiki-ekthesi5

pol-pinakothiki-ekthesi6

Παπαναστασίου: «Ναι στην φιλοξενία μόνο προσφύγων»

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Αγρινίου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα τελευταία γεγονότα, σχετικά με την πιθανή φιλοξενία προσφύγων – μεταναστών στον αστικό ιστό της πόλης. Επανέλαβε πως η φιλοξενία μεταναστών – προσφύγων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στον αστικό ιστό και για πρώτη φορά έκανε γνωστό πως αντιτίθεται και στην φιλοξενία μεταναστών στον Δήμο. Είπε συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση πως είναι «άλλο πρόσφυγες και άλλο μετανάστες» για να κάνει γνωστό πως «δεν μπορεί τα βάρη να πέφτουν όλα στην Ελλάδα και να μπερδεύουμε το μεταναστευτικό με το προσφυγικό. Και βέβαια θα πάρουμε το βάρος και την ευθύνη που μας αναλογεί. Θα πάρουμε και εμείς πρόσφυγες – το επαναλαμβάνω πρόσφυγες- και το μερίδιο που μας αναλογεί. Το που θα εγκατασταθέν επίσης είναι κάτι που η κοινωνία του Αγρινίου πρέπει να το αποδεχτεί αλλά όχι στον αστικό ιστό της πόλης. Υπάρχουν άλλοι χώροι, θα τους βρούμε και θα επιτελέσουμε το καθήκον μας ως Δήμος Αγρινίου και ως Έλληνες. Για να μην αιωρείται πως ο Δήμος είναι αρνητικός.», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 10:00 – 13:30 και 18:00 – 21:00, Κυριακή 10:30 – 14:00

Πληροφορίες: τηλ. 26413 60316

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

pol-pinakothiki-ekthesi7

pol-pinakothiki-ekthesi8

pol-pinakothiki-ekthesi9

pol-pinakothiki-ekthesi12

pol-pinakothiki-ekthesi1

pol-pinakothiki-ekthesi10

pol-pinakothiki-ekthesi11

po-papatriantafyllou

po-ekthesi-foto-pinakothiki-prosfyges1

po-ekthesi-foto-pinakothiki-prosfyges4

po-ekthesi-foto-pinakothiki-prosfyges5

po-ekthesi-foto-pinakothiki-prosfyges6

po-ekthesi-foto-pinakothiki-prosfyges7

po-ekthesi-foto-pinakothiki-prosfyges8

po-ekthesi-foto-pinakothiki-prosfyges9

agriniopress.gr
Διαβάστηκε 1111 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.