Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  11:55 πμ
Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024 11:39

Αιτωλοακαρνανία - Λογιστές: Αγωνία για την παράταση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στην Αιτωλοακαρνανία οι εκτιμήσεις των λογιστών λένε ότι δεν έχει υποβληθεί το 30% των δηλώσεων των νομικών προσώπων και το 15 % των φυσικών προσώπων.

Σήμερα Παρασκευή 26/07/14 λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος και μέχρι και χθες (την ώρα τύπωσης της εφημερίδας) δεν είχε ληφθεί η απόφαση για την παράταση ή όχι της προθεσμίας των δηλώσεων.

Αυτό, όπως είναι φυσικό, έχει οδηγήσει τους λογιστές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης από τη στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του. Η στάση όμως του Υπουργείου Οικονομικών έχει αγανακτήσει του λογιστές, καθώς πιθανολογείται ότι από το Υπουργείο θα αποφασιστεί μια ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας, μέχρι δηλαδή και 31 Ιουλίου ή μέχρι και τις 2 Αυγούστου, ημερομηνίες όμως που δεν επαρκούν για να καλυφτούν οι εκκρεμότητες από τους λογιστές, για τις οποίες και φυσικά δεν ευθύνονται.

.

Πάντως χθες ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε από το βήμα της Βουλής τ η βεβαιότητά του ότι η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί ομαλά εξέφρασε από το βήμα της Βουλής,

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, έχει ήδη υποβληθεί το 92% των φορολογικών δηλώσεων έως τώρα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το πρόβλημα που εμφανίστηκε στο taxis έχει ήδη αντιμετωπιστεί. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η ΑΑΔΕ θα έκανε αργά χθες το βράδυ μία αποτίμηση. Αυτό σημαίνει ότι εάν τελικά υπάρξει παράταση λίγων ημερών, όπως είχε διαρρεύσει τα τελευταία 24ωρα, αυτή θα ανακοινωθεί σήμερα, τελευταία ημέρα της προθεσμίας.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Επαγγελματιών Αιτωλοακαρνανίας Τάσος Προβίδας μιλώντας στη «Σ» και δίνοντας την πραγματική εικόνα για το πως έχει η κατάσταση με τις φορολογικές δηλώσεις στο νομό επεσήμανε:

«στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν πάρα πολλές εκκρεμότητες με φορολογικές δηλώσεις. Σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε για το νομό μας οι φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει το νούμερο των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι όλη την περίοδο των φορολογικών δηλώσεων, ξεπέρασαν δηλαδή το 100%.

Αυτό μάλιστα έχει συμβεί και σε άλλες περιοχές εκτός νομού. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι φέτος έχουν υποβληθεί πάρα πολλές τροποποιητικές δηλώσεις. Οι τροποποιητικές παίρνουν κανονικά αριθμό πρωτοκόλλου και γι’ αυτό δεν υπάρχει απόλυτη και ορθή εικόνα στην ΑΑΔΕ για το ποιες είναι οι πραγματικές φορολογικές δηλώσεις και ποιες είναι οι τροποποιητικές.

Όλο αυτό όμως είναι μια εικονική πραγματικότητα. Συνάδελφοι από όλο το νομό διαπιστώνουν καθημερινά ότι υπάρχουν εκκρεμότητες, φορολογικές δηλώσεις δηλαδή που δεν έχουν υποβληθεί ακόμη.

Το ποσοστό των φορολογικών αυτών δηλώσεων που εκκρεμούν, δεν υποβλήθηκαν ακόμη δηλαδή, και αφορούν επιχειρήσεις είναι στο 30%, ενώ οι δηλώσεις που δεν υποβλήθηκαν ακόμη και αφορούν φυσικά πρόσωπα είναι κατ’ εκτίμηση στο 15%.

Το παράδοξο σε όλη αυτή την υπόθεση, πως δηλαδή γίνεται να υπάρχουν φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί ακόμη, ενώ να φαίνεται ότι υπεβλήθησαν περισσότερες από τις περσινές, αιτιολογείται επαναλαμβάνω από τις πάρα πολλές τροποποιητικές που έχουν υποβληθεί λόγω των προσυμπληρωμένων δηλώσεων».

Ακόμη, ο κ. Προβιδας σχετικά με όλη αυτή την συζήτηση για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ανέφερε: «το Υπουργείο Οικονομικών δεν μας ακούει. Αν συνεπώς η ημερομηνία λήξης δεν αλλάξει θα μείνουν σε πανελλαδικό επίπεδο κοντά στο 1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις εκτός, δηλώσεις που αφορούν και επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα».

Να υπενθυμίσουμε πως η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Επαγγελματιών Αιτωλοακαρνανίας προ λίγων ημερών είχε συντάξει και αποστείλει ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Οικονομικών, σε έντονο μάλιστα ύφος, ζητώντας επιτακτικά παράταση της προθεσμίας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής: «Έχουμε κουραστεί να ακούμε από την διοίκηση του Υπουργείου και της ΑΑΔΕ ότι όλα πάνε μια χαρά, ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με τις φορολογικές δηλώσεις, ότι ο ρυθμός υποβολής είναι πολύ καλός, ότι οι κακοί λογιστές διογκώνουν τα προβλήματα – έμμεσα αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν - διότι νοιάζονται για την τσέπη τους.

Δεν θα επανέλθουμε αναφέροντας τα προβλήματα των εφαρμογών, δεν θα αναφέρουμε πάλι το πόσες φορές ο κάθε δημόσιος φορέας/εργοδότης έχει αλλάξει τις βεβαιώσεις αποδοχών ή το πότε τις ανέβασε στο σύστημα. Το κάναμε ήδη αρκετές φορές φέτος με τον πιο τεκμηριωμένο τρόπο που δεν επιδέχεται καμιάς αμφισβήτησης, και σε αυτές τις ενημερώσεις δεν απάντησε ποτέ η φορολογική διοίκηση με τεκμηριωμένο αντίλογο.

Την ύστατη ώρα απαιτούμε από τον Υπουργό Οικονομικών να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πράξει το αυτονόητο. Με ένα εκατομμύριο δηλώσεις σε εκκρεμότητα, με τις περισσότερες εξ αυτών να αφορούν επιχειρήσεις, με τροποποιητικές να εκκρεμούν, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την μεταφορά της προθεσμίας για τον Σεπτέμβριο.

Η Δημόσια διοίκηση – διαχρονικά - έχει χρησιμοποιήσει τον κλάδο των λογιστών για να εφαρμόσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και των υπηρεσιών του. Απαιτεί από εμάς να τεστάρουμε τις εφαρμογές τους, να δαπανήσουμε ατελείωτες εργατοώρες για να διορθώσουμε τα λάθη τους. Να δώσουμε τις μάχες ώστε να μην έχουν πρόβλημα οι επιχειρήσεις και οι πολίτες.

Δυστυχώς η αδιαλλαξία της δημόσιας διοίκησης θα μας αναγκάσει να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούμε στα γραφεία μας, εάν θέλουμε να επιβιώσουμε.Αυτό σημαίνει για τον πελάτη μας ότι σύντομα θα ξεχάσει το φιλικό πρόσωπο που έβαζε πλάτη για όλα, το αποκούμπι του στην λαίλαπα του ψηφιακού μετασχηματισμού, το ανάχωμα στα δυσθεώρητα πρόστιμα.

Είμαστε άνθρωποι που και κουραζόμαστε και αρρωσταίνουμε, άνθρωποι με οικογένειες, άνθρωποι όχι μηχανές. Απαιτούμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για εμάς και για το προσωπικό μας. Δεν μπορεί να είναι κατάρα να εργάζεσαι σε λογιστικό γραφείο ή να είσαι λογιστής. Τα γαϊδούρια δεν αντέχουν άλλο φόρτωμα. Αυτό να το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι διοικούντες».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 96 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News