Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  11:54 πμ
Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024 09:35

Το airbnb «εκτοξεύει» τα φοιτητικά σπίτια στις μεγάλες πόλεις, όχι όμως και στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το airbnb «εκτοξεύει» τα φοιτητικά σπίτια στις μεγάλες πόλεις, όχι όμως και στο Αγρίνιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Το φθηνότερο φοιτητικό νοίκι. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα παρά τη μείωση των φοιτητών στο Αγρίνιο διατηρείται η ζήτηση από σπουδαστές ιδιωτικών σχολών και εργένηδες

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Πριν από τις ευρωεκλογές μια σειρά από δημοσιεύματα στον Τύπο και μια συνέντευξη Τύπου με ανακοινώσεις του πρωθυπουργού είχαν βαλθεί να πείσουν τους πολίτες/ψηφοφόρους ότι η κυβέρνηση φροντίζει να εξασφαλίσει κατοικία στους νέους ανθρώπους είτε με δάνειο είτε με επιδότηση ενοικίου. Την λεγόμενη… λαϊκή κατοικία, κυρίως για να μπορέσουν να κάνουν οικογένεια.

Υπάρχει όμως πιο λαϊκή κατοικία από την φοιτητική και υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για να ξεκινήσει κάποιος την ζωή του από το να μπορέσει να σπουδάσει σαν άνθρωπος;

Κι όμως, ο χάρτης της φοιτητικής κατοικίας έχει αλλάξει την τελευταία επταετία με περιοχές που άλλοτε χαρακτηρίζονταν «φοιτητικές», πλέον αποτελούν το προπύργιο του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, περιοχές όπως το Κουκάκι, ο Νέος Κόσμος, αλλά και πολλές περιοχές του Ιστορικού κέντρου τόσο της Αθήνας, όσο και της Θεσσαλονίκης, ενώ το φαινόμενο όλο και παίρνει διαστάσεις ακόμη και σε φοιτητουπόλεις όπως του Ζωγράφου και άλλες σε Πάτρα, Βόλο και αλλού. Ειδικά αν η πόλη έχει επισκεψιμότητα και για διακοπές ή άλλον λόγο το πρόβλημα όλο και μεγαλώνει.

Είναι βέβαιο ότι αν ρωτήσεις κάποιον υπεύθυνο θα σου πει "δεν πρέπει να παρέμβουμε βίαια στην αγορά". Την ίδια ώρα όμως σε όλη την Ευρώπη μπαίνουν εμπόδια στο γνωστό airbnb και φορολογικά κίνητρα ώστε οι ντόπιοι να προτιμούν τις μακροχρόνιες εκμισθώσεις.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος των τιμών πλέον στην Αθήνα ένα φοιτητικό σπίτι αγγίζει κατά μέσο όρο τα 550 ευρώ αλλά και πάνω από τα 600, στην Θεσσαλονίκη από 400 ευρώ τα μικρά έως και πάνω από τα 750 τα μεγάλα, στην Πάτρα από 270 ευρώ τα μικρά μέχρι και πάνω από 450 ευρώ τα μεγάλα εκτός κέντρου, ενώ στα Χανιά μπορεί να φτάνει και τα 650-850 ευρώ!

Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι υπάρχει αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων στα υψηλότερα μισθώματα και συρρίκνωση στα οικονομικότερα.

Η αύξηση της διαθεσιμότητας φοιτητικών κατοικιών στα υψηλότερα ζητούμενα μισθώματα, «αντανακλά» μια μεσοσταθμική αύξηση των ζητούμενων τιμών που αγγίζει ακόμη και το 10%-15% στα ανακαινισμένα και πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα. Όσον αφορά, τις κατώτατες ζητούμενες τιμές μίσθωσης, καταγράφονται αυξητικές τάσεις της τάξεως του 8%-12% σε σχέση με πέρυσι.

Με άλλα λόγια, οι ιδιοκτήτες ανακαινίζουν κλασικές φοιτητικές κατοικίες συχνά μέσα από κρατικά προγράμματα και τα πάνε στην βραχυχρόνια μίσθωση βγάζοντάς τα από τον ανταγωνισμό του φοιτητικού σπιτιού. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση "δεν μπορεί να παρέμβει στην αγορά", όμως, έμμεσα επιδοτεί την άνοδο των τιμών των ενοικίων!

Τι συμβαίνει στο Αγρίνιο;

Σύμφωνα με τον επενδυτικό σύμβουλο ακινήτων κ. Στράτο Καλύβα, το Αγρίνιο ήταν και παραμένει από τις φθηνότερες αν όχι η φθηνότερη πόλη στα ενοίκια για φοιτητές, ειδικά τώρα πλέον που οι φοιτητές είναι πολύ λιγότεροι από το παρελθόν.

Ο Στράτος Καλύβας

«Αυτό που συμβαίνει είναι αναμενόμενο και ίσως το πιο κατάλληλο παράδειγμα είναι το Μεσολόγγι όπου για μια γκαρσονιέρα παλιά ο καθένας ζήταγε όσα του έλειπαν ενώ τώρα δίνεται και με 150 ευρώ. Στο Αγρίνιο οι γκαρσονιέρες δεν είναι μικρές, δεν είναι 25 τ.μ. όπως στα Γιάννενα. Εδώ είναι στα 45 τ.μ. «διπλές» όπως λέμε και γι’ αυτό κάνουν ακόμη και για ζευγάρια που τώρα ξεκινούν και δεν έχουν παιδιά. Αυτές είναι από 220 έως 280 ευρώ. Τα πιο μεγάλα «φοιτητικά», δηλαδή δυάρια στην ουσία όπου μπαίνει συγκάτοικος δεν είναι πάνω από 350 ευρώ. Πάντως η ζήτηση υπάρχει, διότι στο Αγρίνιο έχουμε και πολλές σχολές ιδιωτικές ή ανώτερες, κομμωτικής ή άλλων ειδικοτήτων, που μαζί με τους εργένηδες ακόμη κρατούν τη χρήση», εξηγεί ο κ. Καλύβας.

Τι πρέπει να προσέξουν γονείς και φοιτητές Συμβουλές από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Σε κάθε περίπτωση ψάχνοντας για σπίτι πρέπει να γνωρίζουμε:

-Τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου.
-Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κλπ).
-Ελέγχουμε καλά το σπίτι για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε στον ιδιοκτήτη ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε στο σπίτι.
-Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη για την ενοικίαση του σπιτιού.

Πρέπει να γνωρίζουμε:

-Στις μισθώσεις κατοικιών το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
-Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
-Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό 75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες.
-Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται, για αόριστο χρόνο, μετά την τριετία όταν μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
-Η μίσθωση αόριστης διάρκειας μετά την παρέλευση της τριετίας λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
-Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.
-Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή που πηγάζει από το νόμο αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.
-Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δε συμφωνούμε απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές, πχ «εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση πριν τη συμφωνημένη λήξη της υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια μέχρι τη λήξη». Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε.
-Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει στον ενοικιαστή την κατοικία κατάλληλη για τη χρήση που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί κατάλληλα κατά τη μίσθωση.
-Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου.
-Ο ιδιοκτήτης αποδίδει στον ενοικιαστή τις αναγκαίες δαπάνες που αυτός έκανε στο ακίνητο.
-Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.

Έτσι, μπορούμε να διεκδικήσουμε:

1) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να κάνει, με δικά του έξοδα, τις απαραίτητες επισκευές στο σπίτι (πχ βάψιμο, επισκευή παραθύρων κλπ), ώστε αυτό να είναι κατάλληλο για να κατοικήσουμε, 2) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να επισκευάζει, με δικά του έξοδα, τις βλάβες που θα προξενούνται στο σπίτι στα πλαίσια της συνηθισμένης από εμάς χρήσης του. Φυσικά, ο ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να αποκαθιστά ζημιές που προκαλούνται εξαιτίας κακής χρήσης του σπιτιού.
-Εάν απευθυνθούμε σε μεσιτικό γραφείο προσέχουμε να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή γι’ αυτό ρωτούμε ποια είναι η αμοιβή του και καταβάλουμε την αμοιβή μόνο αν ενοικιάσουμε το σπίτι που μας πρότεινε. Επομένως, πληρώνουμε αφού υπογράψουμε το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη.

Τα σπίτια τα επισκεπτόμαστε και τα ελέγχουμε, ημέρα. Πριν αποφασίσουμε να υπογράψουμε συμβόλαιο, ενημερωνόμαστε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα που θα επιβαρύνουν το σπίτι πέραν του ενοικίου. Προσοχή! Από 01.01.2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί, για τις κατοικίες.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 98 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News