Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  12:00 μμ
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 20:00

Κώστας Καρπέτας: κ. Φαρμάκη προασπίστε το θεσμό αλλιώς παραιτηθείτε

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την αναγκαιότητα για διαφάνεια και λογοδοσία της Περιφερειακής Αρχής τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε - Δυτική Ελλάδα», Κώστας Καρπέτας, κατά την τοποθέτησή του στο περιφερειακό συμβούλιο της Πέμπτης 25ης Ιουλίου 2024, όπου συζητήθηκε η επερώτηση των περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού, μετά τις πρόσφατες καταγγελίες του Τομέα Διαφάνειας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι οποίες αναφέρονται σε πρακτικές απευθείας αναθέσεων έργων και υπηρεσιών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προς συγκεκριμένο όμιλο επιχειρήσεων.

Ο Κώστας Καρπέτας υπογράμμισε:

«Δεν μας ενδιαφέρει να στοχοποιήσουμε ή να δαιμονοποιήσουμε επιχειρηματίες που επιδιώκουν οικονομικά οφέλη, θεμιτά ή αθέμιτα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο έλεγχος των πολιτικών ταγών, οι οποίοι έχουν λαϊκή εντολή να διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα με σύνεση, σεβασμό, και διαφάνεια, αντιστεκόμενοι στα συμφέροντα».

Ο κ. Καρπέτας κάλεσε την Περιφερειακή Αρχή να απαντήσει στις καταγγελίες που εμπλέκουν τον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη σε αδιαφανείς αναθέσεις έργων ύψους 2.000.000 ευρώ για 4.5 χρόνια. Αναρωτήθηκε γιατί ο Περιφερειάρχης δεν έχει απαντήσει ακόμα σε αυτές τις κατηγορίες ούτε έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, όπως είχε κάνει στο παρελθόν.

«Ελπίζουμε να μας απαντήσετε, γιατί διαφορετικά, αν δεν μπορείτε να προασπίσετε την αξιοπρέπεια του θεσμού, η μόνη σας επιλογή είναι η παραίτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρπέτας.

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του κ. Καρπέτα, με αναφορές σε δημοκρατικές αξίες και την ανάγκη για πραγματικούς δημοκράτες που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, έχει ως εξής:

«Χθες γιορτάσαμε τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Φτιάξαμε Δημοκρατία, μήπως ήρθε η ώρα να φτιάξουμε και Δημοκράτες; Όπως έλεγε προφητικά ο ποιητής: "Δημοκρατία ανάπηρη σου τάζουν..."

Χρειαζόμαστε Δημοκράτες που θα υπηρετούν αρχές και αξίες με διαφάνεια και λογοδοσία και δεν θα υποτάσσονται στα συμφέροντα, ούτε θα γίνονται νεροκουβαλητές και τροχονόμοι τους.

Στην επερώτησή μας, κύριοι συνάδελφοι, δεν μας ενδιαφέρει να στοχοποιήσουμε ή να δαιμονοποιήσουμε επιχειρηματίες που επιδιώκουν, είτε με θεμιτό είτε με αθέμιτο τρόπο, να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους με οποιοδήποτε τίμημα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο έλεγχος των πολιτικών ταγών που έχουν λαϊκή εντολή να διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα με σύνεση, σεβασμό, φειδώ και διαφάνεια και να αντιστέκονται σε συμφέροντα που τους παρέχουν, έναντι ανταλλαγμάτων, προπαγανδιστικούς μηχανισμούς προβολής και διατεταγμένη υπηρεσία εξόντωσης των πολιτικών τους αντιπάλων.

Δεν θέλουμε πολιτικούς διατεταγμένους και διαπλεκόμενους, που αντιμετωπίζουν την πολιτική ως μέθοδο εύκολου πλουτισμού. Θέλουμε πολιτικούς ταγούς που δεν εξαρτώνται, δεν ετεροπροσδιορίζονται, δεν αδιαφορούν, δεν υποτάσσονται σε συμφέροντα, αλλά καθοδηγούνται αποκλειστικά από τη συνείδησή τους και το δημόσιο συμφέρον. Πόσοι, δηλαδή, είναι αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν ακόμα και την καρέκλα τους, εφόσον πρόκειται να υπερασπιστούν μια θέση αρχής που ξεπερνά τις μικρές σκοπιμότητες, τη μικροκομματική λογική ή τα συμφέροντα, προκειμένου να υπηρετήσουν αξίες;

Ως φέρελπις πολιτικός, δεν συμφωνείτε με αυτά, κύριε Περιφερειάρχη;

Ας περάσουμε στο προκείμενο. Εδώ και 20 μέρες, ένας ορυμαγδός επώνυμων δημόσιων καταγγελιών από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, είτε μέσω του διαδικτύου είτε από τα έδρανα της Βουλής, σας αφορά και σας εμπλέκει προσωπικά, κύριε Φαρμάκη.

Σας κατηγορούν για πάρτι απευθείας αναθέσεων σε συγκεκριμένο τοπικό επιχειρηματία ΜΜΕ και σε διάφορες εταιρείες του με το αστρονομικό ποσό των 2.000.000 ευρώ για χρονικό διάστημα 4.5 ετών, και όλα αυτά με αδιαφανείς διαδικασίες και στημένους διαγωνισμούς.

2.000.000 ευρώ! Όταν ο κόσμος υποφέρει και δεν μπορεί να βγάλει όχι το μήνα του αλλά ούτε το 15νθήμερο, κάποιοι καταγγέλλονται ότι τα "μανίκωναν" στην υγειά των κορόιδων... των Ελλήνων φορολογουμένων. Αν μας άκουγε κάποιος αδαής, θα αναρωτιόταν μήπως στη Δυτική Ελλάδα επιχορηγούν παράρτημα του CNN και η Περιφέρεια έχει παγκόσμια δορυφορική προβολή για τα πεπραγμένα της!

Και όλα αυτά, όταν ο κόσμος υποφέρει από την ακρίβεια στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στα καύσιμα, και δεν έχει χρήματα ούτε για τα στοιχειώδη. Η δε Περιφέρειά μας βρίσκεται στον πάτο των Περιφερειών της χώρας με ποσοστό 35,2% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Εσείς, κύριε Περιφερειάρχα, αντίθετα, δεν είδατε, δεν ακούσατε τίποτα 20 μέρες τώρα. Μας βομβαρδίζετε καθημερινά με πληθώρα ανούσιων δελτίων τύπου και δεν θεωρήσατε σκόπιμο να απαντήσετε σε αυτές τις σοβαρές καταγγελίες, να δώσετε μια συνέντευξη τύπου ή να κάνετε το αυτονόητο: να προσφύγετε στη Δικαιοσύνη, όπως πράξατε το Φεβρουάριο του 2021 με μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Εφετών, συνοδεία τότε τηλεοπτικών μέσων, προκειμένου να λογοδοτήσουν, όπως λέγατε τότε, όσοι σπιλώνουν θεσμούς και επιχειρηματίες σχετικά με καταγγελίες για αδιαφάνεια στις επιχορηγήσεις του προγράμματος ΕΣΠΑ σε επιχειρήσεις.

Τι άλλαξε σήμερα και δεν κάνετε το ίδιο, κύριε Περιφερειάρχα; Γιατί τηρείτε σιγή ιχθύος και "ύποπτη" σιωπή για ένα τόσο σοβαρό γεγονός δημοσίου συμφέροντος που πλήττει και σπιλώνει το θεσμό που υπηρετούμε;

Εμείς κ Περιφερειάρχη σας ζητούμε συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα μας, όπως σας έχουν τεθεί:

1. Πόσες προτάσεις για συνδιοργάνωση εκδηλώσεων έχετε αποδεχθεί από ΑΜΚΕ ΚΟΙΝΣΕΠ και εταιρειών   στην οποία έχει συμμετοχή συγκεκριμένο πρόσωπο που αναφέρεται στην ως άνω αναφορά; Έχετε απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση προέρχεται απο ΑΜΚΕ ΚΟΙΝΣΕΠ στην οποία έχει συμμετοχή το ως άνω πρόσωπο; Εάν ναι, ποια;

2. Πόσες προτάσεις λοιπών ΑΜΚΕ, ΚΟΙΝΣΕΠ στις οποίες δεν έχει συμμετοχή το ως άνω πρόσωπο, έχετε αποδεχθεί ;

3. Για ποιον λόγο, οι προσφορές των ΑΜΚΕ και ΚΟΙΝΣΕΠ αλλά  και των εταιρειών ,  στις οποίες συμμετέχει το ως άνω πρόσωπο, και με τι κριτήρια αποφασίζεται η συμμετοχή της Περιφέρειας αλλά και το ύψος αυτής ;

Παρακαλούμε να προσκομιστεί σχετικός κατάλογος με τις προσφορές των ΑΜΚΕ, ΚΟΙΝΣΕΠ και των εταιρειών του καταγγελλόμενου προσώπου και τις απαντήσεις της περιφέρειας την περίοδο 2019-2024

4. Λαμβάνει χώρα ο οποιοσδήποτε έλεγχος από πλευράς της περιφερειακής αρχής στα πρόσωπα που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς σχετικά με την παραβίαση των αρχών ανταγωνισμού και την πολλαπλή υποβολή προσφορών από το ίδιο πρόσωπο;

5. Σε τι ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αποκατασταθεί το κύρος του θεσμού που έχει πληγεί βάναυσα;

6. Μετά ταύτα, προτίθεστε να απευθυνθείτε στα όργανα απονομής της δικαιοσύνης προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως τα καταγγελλόμενα και να πέσει άπλετο φως για να μην παραμένει η βαριά σκιά της αδιαφάνειας, της καχυποψίας αλλά και της ανυποληψίας στον θεσμό που υπηρετούμε;

Ελπίζουμε να μας απαντήσετε, γιατί διαφορετικά, αν δεν μπορείτε και δεν είστε σε θέση να προασπίσετε την αξιοπρέπεια του θεσμού, η μόνη σας επιλογή είναι η παραίτηση».

Διαβάστηκε 118 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News