Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  11:54 πμ
Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 11:11

Πόσα λεπτά πρέπει να διαρκεί το κολύμπι στη θάλασσα για την απορρόφηση μαγνησίου και ασβεστίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Από μικρά παιδιά ακούμε συνέχεια να μας λένε, ότι το καλοκαίρι πρέπει να κάνουμε πολλά μπάνια στη θάλασσα για να μην αρρωσταίνουμε το χειμώνα και για να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι όμως αλήθεια αυτό ή είναι ένας ακόμα μύθος που περνάει από γενιά σε γενιά;

Πράγματι, το θαλασσινό νερό περιέχει ασβέστιο και μαγνήσιο, δύο πολύτιμα μέταλλα για τον οργανισμό μας. Σύμφωνα με τους θεραπευτές του spa θαλασσοθεραπείας στο Marbella Club Hotel, οι χημικές αναλύσεις δείχνουν ότι μέταλλα όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο βρίσκονται σε ίσες αναλογίες στο θαλασσινό νερό και στο αίμα των ανθρώπων.

Ωστόσο, οι γρήγορες και αναζωογονητικές βουτιές στη θάλασσα δεν αρκούν για να απορροφήσει ο οργανισμός μας τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία του θαλασσινού νερού. Η διαδικασία απορρόφησης γίνεται μέσω του δέρματος και απαιτεί την παραμονή μας στη θάλασσα για τουλάχιστον 12 λεπτά. «Είναι μια διαδικασία που ονομάζεται ώσμωση. Το σώμα μας δεν μπορεί να συνθέσει ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Εξ ου και η ανάγκη για εξωτερική συνεισφορά μέσω της κατάποσή τους σε τροφές και ποτά ή με την απορρόφησή τους από το δέρμα. Η θαλασσοθεραπεία εξισορροπεί το σώμα λόγω μιας διαδικασίας που συμβαίνει φυσικά σε όλα τα ζωντανά κύτταρα, γνωστή ως ωσμωτική απορρόφηση. Μέσα από αυτό, η ροή του νερού περνά με διάχυση, και μέσα από μια ημιπερατή μεμβράνη, από περιοχές όπου το νερό βρίσκεται σε μεγαλύτερη καθαρότητα και χαμηλή συγκέντρωση αλάτων, σε περιοχές όπου η συγκέντρωση είναι μεγαλύτερη. Αυτό επιτρέπει στα δύο μέσα να εξισορροπούν το ένα το άλλο, οδηγώντας σε πολλά οφέλη για την υγεία», εξηγούν στη Vogue οι θεραπευτές σπα, οι οποίοι προτείνουν επίσης να κολυμπάμε έως και 20 λεπτά.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο για την ώσμωση παίζει και η θερμοκρασία. «Για να πραγματοποιηθεί η ωσμωτική απορρόφηση και για να διεισδύσουν στο δέρμα οι ουσίες που υπάρχουν στο θαλάσσιο περιβάλλον, απαιτείται θερμοκρασία μεταξύ 35 και 37 βαθμών. Αυτή είναι η ίδια με τη θερμοκρασία του σώματος, επομένως η διαδικασία λαμβάνει χώρα φυσικά», όπως επεσήμανε στη Vogue η φαρμακοποιός, Marta Masi.

Επομένως, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κολυμπάμε και να μην καθόμαστε κάτω από τον ήλιο με τις ώρες. Το μπάνιο στη θάλασσα δεν είναι μόνο απολαυστικό, αλλά μας ωφελεί τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

attikos-sfygmos.blogspot.com

Διαβάστηκε 227 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News