Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  11:48 πμ
Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024 17:56

«Καίνε» οι επιστροφές των επιδοτήσεων για το ρεύμα - Καθημερινά τα «ραβασάκια» σε επιχειρήσεις του Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Θορυβημένοι είναι οι αρτοποιοί της περιοχής του Αγρινίου για τις επιστροφές επιδοτήσεων ρεύματος!

Τη στιγμή που βιώνουν μεγάλη πτώση στην δουλειά τους που ξεπερνά το 20% και ξεκίνησε αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ αναμένεται ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αυξηθεί περεταίρω, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας τους στέλνουν «ραβασάκι», ζητώντας τους πίσω χρήματα!

Τουλάχιστον οι μισοί αρτοποιοί της περιοχής έχουν λάβει σχετική ειδοποίηση. Τα χρήματα της επιστροφής των επιδοτήσεων στην «καλύτερη» περίπτωση ανέρχονται μεταξύ των 350 ευρώ και 400 ευρώ, ενώ τα υψηλότερα ποσά που έχουν έρθει σε αρτοποιούς της περιοχής είναι τα 700 σχεδόν ευρώ.

Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλο «θόρυβο» στην αγορά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σε αναβρασμό βρίσκονται και άλλοι κλάδοι, όπως η εστίαση, με τους επαγγελματίες του κλάδου όσον κι αν το απεύχονται να περιμένουν αντίστοιχα ραβασάκια.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιδοτήσεις που δόθηκαν το 2022 σε περίπου 1,2 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις, αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι δόθηκαν παράτυπα, καθώς δεν είχε εξασφαλιστεί η απαραίτητη έγκριση από τις Βρυξέλλες και την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Αν συμβεί κάτι τέτοιο, να σταματήσει δηλαδή η επιδότηση του Κράτους, τότε αυτόματα οι αρτοποιοί του Αγρινίου έκλεισαν όλοι. Ήδη τα 500 περίπου ευρώ που μας ήρθαν τώρα μας έχουν γονατίσει» τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Αγρινίου, Κώστας Σάββας.

Μάλιστα, ο κ. Σάββας επισημαίνει ακόμη: «Είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Πραγματικά δεν  ξέρουμε τι θα κάνουμε για το μέλλον μας, για το μέλλον των επιχειρήσεών μας. Ήδη υπάρχουν λουκέτα στην περιοχή σε αρτοποιεία, ενώ πωλούνται και αρτοποιεία σε εξευτελιστική δυστυχώς τιμή. Το πωλητήριο έχει μπει ήδη πριν ακόμη έρθουν τα φορολογικά, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και πολλά άλλα. Εκτιμώ ότι ως τον Δεκέμβριο, δυστυχώς, θα πωλούνται σίγουρα 10 αρτοποιεία στην περιοχή μας. Δεν βγαίνουμε και μας στέλνουν για επιστροφές επιδοτήσεων».

Ειδικότερα μιλώντας στην εφημερίδα «Συνείδηση» για τις επιστροφές των επιδοτήσεων του ρεύματος ο κ. Σάββας ανέφερε: «Έχει ξεκινήσει εδώ και 20 ημέρες περίπου να έρχονται στους αρτοποιούς της περιοχής επιστροφές της επιδότησης που είχε δοθεί στις αρχές του 2022. Τα «χαμηλότερα» ποσά που έχουν έρθει σε αρτοποιούς της περιοχής είναι μεταξύ 350 και 380 ευρώ, ενώ έχουν έρθει και μεγάλα ποσά όπως 680 ευρώ και 700 ευρώ.

Έπεται όμως και συνέχεια, διότι, απ’ ό,τι έχω ενημερωθεί μέχρις στιγμής μόλις δύο πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας έχουν στείλει ενημερώσεις για την επιστροφή της επιδότησης. Αυτό σημαίνει πως θα σταλούν το επόμενο χρονικό διάστημα λογαριασμοί επιστροφής της επιδότησης και από τους υπόλοιπους παρόχους.

Οι αρτοποιοί βρισκόμαστε σε αναβρασμό και είμαστε ιδιαίτερα θορυβημένοι. Έχουμε έρθει σε επαφή με την Ομοσπονδία μας, η οποία έχει κλείσει ραντεβού με τον Υπουργό, αλλά είναι μια θολή κατάσταση, διότι δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα. Το ραντεβού θα γίνει εντός της εβδομάδας και τότε θα μάθουμε δια μέσω του Υπουργείου τι μέλη γενέσθαι.

Για τους αρτοποιούς, πόσο μάλλον για τους αρτοποιούς του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής, οι λογαριασμοί αυτοί έρχονται από το πουθενά και μας ζητούν τουλάχιστον 400 ευρώ. Δεν αναρωτήθηκαν που θα βρεθούν τα χρήματα αυτά; Είναι εύκολο για εμάς να βρούμε τόσα χρήματα; Είναι δύσκολα τα πράγματα και το ζήτημα είναι σοβαρότατο για εμάς. Έχουν λάβει επιστροφές της επιδότησης τουλάχιστον οι μισοί αρτοποιοί της περιοχής μέχρι στιγμής.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας με τον Υπουργό, ο δεύτερος έδειξε να είναι απόλυτος, συμπληρώνοντας ότι είναι έκτακτη επιδότηση που θα κόβονταν κάποια στιγμή. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, να σταματήσει δηλαδή η επιδότηση του Κράτους, τότε αυτόματα οι αρτοποιοί του Αγρινίου έκλεισαν όλοι. Ήδη τα 500 περίπου ευρώ που μας ήρθαν τώρα μας έχουν γονατίσει.

Μας γονάτισαν διότι εκτός των άλλων εξόδων από το Πάσχα και έπειτα τα αρτοποιεία του Αγρινίου έχουν τρομερή πτώση της δουλειάς τους. Αυτόματα πάνω του 20% ήταν η πτώση και αυτή συνεχίζεται ακόμη και τώρα. Μάλιστα, από τώρα και έπειτα, για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, όλοι γνωρίζουμε πως αδειάζει το Αγρίνιο, συνεπώς ήδη αισθανόμαστε πολύ μεγαλύτερη κάμψη στη δουλειά μας καθημερινά.

Την ίδια στιγμή που μας ζητούν τις επιστροφές των επιδοτήσεων οι ανατιμήσεις συνεχίζονται κανονικότατα στις πρώτες ύλες. Μόνο το αλεύρι έμεινε σταθερό. Το πετρέλαιο, το ρεύμα, το σουσάμι ανεβαίνουν αλματωδώς. Το βούτυρο πριν 20 ημέρες από 8 ευρώ περίπου που το προμηθευόμασταν, αρχίσαμε να το προμηθευόμαστε με 11,20 ευρώ, τη φέτα την πληρώνουμε 10 ευρώ +ΦΠΑ, ενώ οι φούρνοι της περιοχής δεν έχουν κάνει απολύτως καμία ανατίμηση της τιμής των προϊόντων τους.

Η τεκμαρτή φορολόγηση επίσης μας πιέζει φοβερά, γιατί το λιγότερο που θα πληρώσει ο κάθε αρτοποιός στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή είναι μεταξύ 2.500 και 3.000 ευρώ. Από πού θα βγουν τα χρήματα αυτά»;

Κώστας Χονδρός - Εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 141 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News