Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  11:55 πμ
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 11:46

Συνεπήραν το κοινό του «Ελληνίς» η χορωδία «Μελόεσσα» και ο Μανώλης Μητσιάς (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το βράδυ της 5ης Ιουλίου το θερινό σινεμά της πόλης, «Ελληνίς», γέμισε με σημαντικές στιγμές της ελληνικής μουσικής μέσα από τη μελοποιημένη ποίηση.

Στην… μουσική περιπλάνηση καλοκαιρινής νυκτός συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Καλλιτεχνοχώρι» και η Μεικτή Πολυφωνική Χορωδία Ενηλίκων «Μελόεσσα» με τον Μανώλη Μητσιά.

Η ανακοίνωση:

«Λένε πως κάθε ταξίδι το ζεις τρεις φορές.

Όταν το ονειρεύεσαι, όταν το ζεις και όταν το θυμάσαι.

Το ονειρευτήκαμε, το σχεδιάσαμε, αφιερώσαμε ψυχή και χρόνο και το όνειρο έγινε πραγματικότητα το βράδυ της 5ης Ιουλίου στο θερινό σινεμά της πόλης μας «Ελληνίς».

Ένα χώρο φτιαγμένο για να στεγάζει όνειρα. Όνειρα που συνδέονται με τον πολιτισμό και οδηγούν σε ψυχική μέθεξη και πνευματική ανάταση.

Με αφετηρία το «Ελληνίς» ξεκινήσαμε ένα μουσικό ταξίδι σε σημαντικές στιγμές της ελληνικής μουσικής μέσα από τη μελοποιημένη ποίηση.

Προορισμός-αν έχει σημασία ο προορισμός και όχι το ταξίδι- η επικοινωνία με όσους και όσες μας τίμησαν με την παρουσία τους μέσω της μουσικής και της ποίησης. Ακρογωνιαίος λίθος στην επιτυχία της βραδιάς, η παρουσία ενός ερμηνευτή, που το όνομά του συνδέθηκε με σημαντικούς σταθμούς της ελληνικής μουσικής μέσα από τη συνεργασία του με συνθέτες που μελοποίησαν τα έργα των  Ελλήνων και ξένων ποιητών και τα έφεραν σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Ο Μανώλης Μητσιάς μας πλησίασε,  μας ενθάρρυνε και με το ταλέντο, τη γνώση και την πείρα του συνέβαλλε τα μέγιστα στο τελικό αποτέλεσμα. Κάτι ασύλληπτο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η χορωδία δεν έκανε ούτε μία πρόβα με τον Μανώλη Μητσιά. Μια χορωδία, τα μέλη της οποίας δεν διαθέτουν γνώσεις μουσικής.

Διαθέτουν, όμως, αγάπη για τη μουσική και απεριόριστο σεβασμό και εμπιστοσύνη στον μαέστρο τους Ανδρέα Φούκα. Ένα νέο παιδί, που κατόρθωσε μέσα σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα να «δέσει» μια ομάδα εξήντα ατόμων σε μουσική συλλογικότητα. Δύσκολο έργο, μιας και το κάθε μέλος εγγράφεται σε μια χορωδία για δικούς του αποκλειστικά λόγους. Μοναξιά, λόγοι υγείας, μουσικό ενδιαφέρον. Πολλοί οι λόγοι και το έργο του μαέστρου μας απαιτητικό.

Να τα ταιριάξει όλα αυτά σε ένα δεμένο μουσικό σύνολο και να εμφυσήσει σε όλους μαζί και σε κάθε μέλος ξεχωριστά την αγάπη, τις γνώσεις, και το πάθος για τη μουσική. Βράδια Κυριακής και απογεύματα καθημερινών αφιερωμένα σε πολύωρες πρόβες, όπου η κούραση της ημέρας διαλύονταν στην ευχαρίστηση του να βελτιώνεσαι ατομικά και να φεύγεις με την ικανοποίηση της ομαδικής προσπάθειας που σταδιακά αποκτούσε υπόσταση ως μία δεμένη μουσική συλλογικότητα.

Η πρόκληση του να συνοδεύσουμε ένα ερμηνευτή του διαμετρήματος του Μανώλη Μητσιά, μεγάλη. Η αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα και η κούραση από τις εντατικές και, κάποιες φορές, μεταμεσονύκτιες σχεδόν πρόβες μας, καταλάγιαζε σταδιακά εξ’ αιτίας της ήρεμης,  γεμάτης γνώση και ενθαρρυντικής καθοδήγησης του μαέστρου μας. Οι αμφιβολίες μετατρέπονταν σε βεβαιότητες.

Στις τελικές πρόβες με τη συνοδεία ορχήστρας νέων μουσικών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τη σύμπραξη με την αγαπημένη και οικεία σε μας από την περσινή μας παράσταση, Mezzo soprano κα Τζένη Χατζηδήμου, πήρε μορφή το έργο ενός ολόκληρου χρόνου. Στο ρόλο του Μανώλη Μητσιά ο μαέστρος μας, διευθύνοντας την ορχήστρα και ερμηνεύοντας τα τραγούδια του. Κι έτσι, φτάσαμε στον τελευταίο σταθμό, την βραδιά της παράστασης.

Πιστεύουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα-παρά τις τυχόν ατέλειες- μας δικαίωσε. Εύκολο να το αντιληφθεί κανείς από τις αντιδράσεις του κοινού. Από την έκφραση των ματιών, του προσώπου,  το χειροκρότημα, το σμίξιμο της φωνής σας με τη δικιά μας έγινε ολοφάνερη η ευχαρίστησή σας στο τέλος της βραδιάς.

Το ταξίδι, βέβαια, δεν τελειώνει εδώ. Η μουσική είναι δρόμος με άπειρους σταθμούς και η ανταπόκρισή σας το εισιτήριό μας για ένα ακόμη ταξίδι.

Κάθε παράσταση αποτελεί προϊόν μιας συντονισμένης προσπάθειας με τους φανερούς-επί σκηνής-συντελεστές και τους αφανείς, που ο ρόλος τους είναι εξίσου ζωτικός για την πραγμάτωσή της.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ:

Στις κυρίες Μαίρη Τσιρώνη, (Πρόεδρο του συλλόγου ΄΄ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΟΧΩΡΙ’’),  και Ειρήνη Κοντούρη για την παρουσίαση.

Στην κυρία Στέλλα Καραγιάννη για την συγγραφή και επιμέλεια των κειμένων.

Στον κύριο Γιώργο Καρακώστα για τις ενορχηστρώσεις.

Στον κύριο Αριστείδη Χατζάρα, υπεύθυνο ηχοληψίας και φωτισμού.

Στον κύριο Γιάννη Νικολαΐδη για τον σχεδιασμό γραφικών και αφίσας.

Στην κυρία Νίκη Μπερερή για την φωτογραφική αποτύπωση της βραδιάς.

Στους μουσικούς:

Στάθη Σαββίδη και Ορφέα Τσακτσίρα στα μπουζούκια.

Γιώργο Καρακώστα στο ακορντεόν.

Φώτη Γερόπουλο στο πιάνο.

Γιάννη Ζαχαρίου στην κιθάρα.

Νεκτάριο Αποστολιώτη στα Keyboards.

Αλέκο Στασινό στο ηλεκτρικό μπάσο.

Κωνσταντίνο Φραγκάκη στα τύμπανα.

Στον Δήμο Αγρινίου  και στην Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αγρινίου για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, για την παραχώρηση του χώρου για τις πρόβες της παράστασης.

Και στους αφανείς συντελεστές τους χορηγούς μας, χωρίς την συμβολή των οποίων το όνειρό μας θα ήταν ανέφικτο.

Χορηγοί:

1) AΝAPTIXIS ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

2) MON AMI Cash & Carry, Α.Γουργολίτσας Α.Ε

3) A.R.T. 4 BULDINGS

4) ΟΠΤΙΚΑ ΚΟΥΤΣΙΚΟΥ

5) bioΝΟΗΣΗ Εξειδικευμένο Φροντιστήριο Βιολογίας

6) ΕURONICS ΒΡΑΧΑ, Κατάστημα ηλεκτρικών ειδών

7) ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΓΡΙΒΑΣ

8) Δ.ΤΣΕΡΠΕΛΗΣ Σιδηρικά-Χρώματα-Εργαλεία

9) GIOLDASIS CARS Εμπόριο Αυτοκινήτων

10) ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

11) ΚΑΤΣΕΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ , Είδη Ραπτικής – Μόδα – Αξεσουάρ

12) ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ , Βιομηχανικά Πλυντήρια & Ταπητοκαθαριστήρια

13) ΚΤΕΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Α.Ε.

14) ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

15) ΚΕΚ CONSUL Α.Ε , ΑΓΡΙΝΙΟ

16) ΜΥΛΟΣ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ – ΑΛΕΥΡΟΠΟΙΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ    Άγγελος Β. Ντάσης

17) APANEMI BEACH COFFEE & BAR, Δυτική πλαζ Αμφιλοχίας

18) CAFE ΤΡΥΠΟΚΑΡΥΔΟΣ, Αγρίνιο

19) ΤΑΒΕΡΝΑ Ο ΒΡΑΧΟΣ, Κυψέλη Αγρινίου

20) ΤΖΑΧΡΗΣΤΑΣ AGRO, Κουβαράς Φυτειών

21) ΚΟΣΜΗΜΑ , Κατερίνα Παλαΐνη – Ζήκου

22) AM ELECTRIC ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ   Ανδρέας Μαρμπάτσης

Και τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσάς που μας τιμήσατε με την συντροφιά σας.

Εις το επανιδείν με νέους  μουσικούς προορισμούς.

Καλό καλοκαίρι!»

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 168 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 18:16
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News