Σάββατο, 13η Ιουλίου 2024  5:14 μμ
Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2024 22:19

Πόσο ένοχα είναι για την κατάθλιψη στους εφήβους τα social media

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τη σχέση που διέπει την πρώιμη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τα καταθλιπτικά συμπτώματα κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή αναδεικνύει πρόσφατη έρευνα, δίνοντας όμως μια νέα διάσταση σε όσα μέχρι τώρα πιστεύαμε.

Ειδικότερα, τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Journal of Adolescence υποστηρίζουν ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν επηρεάζει όλους τους εφήβους με τον ίδιο τρόπο, γι’ αυτό και απαιτείται εξατομικευμένη προσέγγιση για τον προσδιορισμό των οφελών και των βλαβών των social media στην ψυχική υγεία των νέων.

Στη μελέτη πήραν μέρος 488 έφηβοι που ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμμετέχοντας σε έρευνα μία φορά το χρόνο επί 8 χρόνια (αρχής γενομένης από το 2010, όταν ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 13 ετών). Οι ερευνητές διαπίστωσαν 5 κατηγορίες που διέφεραν ως προς τον τρόπο με τον οποίο η αυτοαναφερόμενη διάρκεια χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετιζόταν με τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Αν και η έντονη χρήση των social media σχετιζόταν συχνά με πιο έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα, αυτό δεν ήταν καθολικό.

Ειδικότερα, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετίστηκε με αυξημένη παρουσία καταθλιπτικών συμπτωμάτων στους εφήβους που προέρχονταν από προβληματικά οικογενειακά περιβάλλοντα, που χρησιμοποιούσαν ανεξέλεγκτα τα social media, χωρίς αυτή η χρήση να εποπτεύεται από τους γονείς, που αντιμετώπιζαν εκφοβισμό από συνομηλίκους, που βίωναν άγχος και που αντιδρούσαν εντονότερα σε στρεσογόνους παράγοντες. Από την άλλη, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετιζόταν λιγότερο ή ακόμη και καθόλου με την κατάθλιψη σε εφήβους που έφεραν άλλα χαρακτηριστικά.

«Όταν σκεφτόμαστε αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επηρεάσουν έναν συγκεκριμένο έφηβο, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη μια ευρεία προοπτική. Εάν ο έφηβος βρίσκεται ήδη σε ευάλωτη θέση (εκφοβίζεται ή έχει ακατάλληλους γονείς ή γονείς που δεν παρακολουθούν τη χρήση των μέσων ενημέρωσης), τότε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ πιο πιθανό να είναι επιβλαβή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η χρήση ξεπερνά τις 3 ώρες την ημέρα», δήλωσε ο W. Justin Dyer από το Πανεπιστήμιο Brigham Young.

«Ωστόσο, εάν οι φίλοι και οι γονείς τους είναι ζεστοί, υποστηρικτικοί και παρακολουθούν τη χρήση των social media που κάνουν τα παιδιά τους, η μέτρια ενασχόληση με τις κοινωνικές πλατφόρμες (λιγότερο από 3 ώρες την ημέρα) μπορεί να είναι ακόμη και ωφέλιμη. Οι έφηβοι φαίνεται να ωφελούνται σε μεγάλο βαθμό όταν οι γονείς παρέχουν καθοδήγηση καθώς πλοηγούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η καθοδήγηση μπορεί να κάνει τη διαφορά», κατέληξε ο ειδικός.

ygeiamou.gr

Διαβάστηκε 125 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News