Σάββατο, 13η Ιουλίου 2024  4:32 μμ
Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2024 14:33

Αναγνώριση πλασματικών ετών και για την επικουρική σύνταξη με 15ετία – Τι προβλέπει η νέα διάταξη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων σε όσους θέλουν να θεμελιώσουν επικουρική σύνταξη με 15 έτη ασφάλισης θα προβλέψει διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί το φθινόπωρο στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, η διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων σε όσους θεμελιώνουν 15 χρόνια ασφάλισης για επικουρική σύνταξη με βάση τις διατάξεις του νόμου 5078/2023.

Με τη νέα διάταξη όσοι θέλουν να θεμελιώσουν δικαίωμα επικουρικής σύνταξης μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια και μάλιστα για τον λόγο αυτό θα ενοποιηθούν και τα πλασματικά έτη που μπορούν να αναγνωριστούν από όλα τα πρώην Ταμεία.

Έτσι, τα εν λόγω πρόσωπα δικαιούνται επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος εφόσον έχουν συμπληρώσει 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης και συνταξιοδοτηθούν για την αυτή αιτία από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης και Λοιπών παροχών του e-ΕΦΚΑ.

Σχετικά με τον χρόνο ασφάλισης, υπάρχουν οι εξής τρεις κατηγορίες:

  • Ο χρόνος πραγματικής (υποχρεωτικής) ασφάλισης
  • Ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης
  • Ο αναγνωριζόμενος χρόνος πλασματικής ασφάλισης

Επομένως, η άσκηση του δικαιώματος αναγνώρισης εναπόκειται στην πρωτοβουλία του ασφαλισμένου στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1. Η στρατιωτική θητεία είναι η πιο συνηθισμένη αναγνώριση πλασματικού χρόνου για τους άνδρες. Ειδικά όταν αναγνωρίζονται 30 ημέρες το μήνα και 360 το έτος (στράτευσης), ενώ ο ΕΦΚΑ μισθωτών (ΙΚΑ) αναγνωρίζει μόλις 300 ένσημα (25 ανά μήνα) ανεξαρτήτως πόσες ημέρες μέσα στον χρόνο εργάζεται κανείς…

2. Γονική άδεια ανατροφής παιδιών.

3. Επιδοτούμενη ασθένεια είναι Δωρεάν και αφορά μόνο τη θεμελίωση (π.χ. για τα 40 έτη), αλλά όχι και για προσαύξηση (το κλάσμα της ανταποδοτικός σύνταξης θα παραμείνει π.χ. στα 39 έτη όταν η ασθένεια αφορά σε 12 μήνες)

4. Επιδοτούμενη ανεργία (όπως και η ασθένεια είναι δωρεάν αλλά δεν υπολογίζεται στην προσαύξηση της σύνταξης).

5. Εκπαιδευτική άδεια άνευ αποδοχών έως 600 μέρες.

6. Χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης, ανώτατης σχολής ή μεταλυκειακής Σχολής. Προϋπόθεση να μην υπάρχει παράλληλη ασφάλιση (π.χ. εργασία κατά τη φοίτηση). Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στο γεγονός ότι δεν είναι δυνατή η αναγνώριση του χρόνου σπουδών αν δεν αποκτηθεί το σχετικό πτυχίο ή δίπλωμα

7. Κενά ασφάλισης. Αναγνωρίζεται το σύνολο του χρόνου

8. Χρόνος Κύησης-Λοχείας. Μόνο για θεμελίωση, όχι για προσαύξηση.

9. Χρόνος απεργίας Το σύνολο του χρόνου

10.  Χρόνοι από τα τέκνα. (300 ημέρες για το πρώτο παιδί και 600 ημέρες για κάθε επόμενο παιδί μέχρι το τρίτο ήτοι στο σύνολο μέχρι 5 έτη)

11. Χρόνος μαθητείας. Έως 2 έτη

12. Χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης

13. Χρόνος σύνταξης αναπηρίας

Το δικαίωμα αναγνώρισης για καθέναν από τους παραπάνω χρόνους ασκείται μόνο σε έναν φορέα κύριας ασφάλισης ή στο Δημόσιο και σε έναν φορέα επικουρικής ασφάλισης, ενώ δεν είναι δυνατή η αναγνώριση μέρους του ίδιου χρόνου σε έναν φορέα και το υπόλοιπο του ίδιου χρόνου σε άλλον φορέα.

Παράλληλα σημειώνεται ότι η προθεσμία έκδοσης της επικουρικής σύνταξης είναι 50 ημέρες από τη συγκέντρωση του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών, πιστοποιητικών και στοιχείων.

Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι η προθεσμία αρχίζει από την κατάθεση της αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία και την υποβολή ή συγκέντρωση του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών, πιστοποιητικών ή στοιχείων.

Η διαδικασία έκδοσης συνταξιοδοτικής πράξης συναρτάται από διάφορους παράγοντες και παραμέτρους (χειρόγραφες διαδικασίες, ειδικά για τους ενταχθέντες φορείς που δεν εκδίδουν την επικουρική σύνταξη με την αυτοματοποιημένη διαδικασία, επικοινωνία μεταξύ των φορέων σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, αναμονή έκδοσης της απόφασης κύριας σύνταξης, κλήση σε ακρόαση, ενστάσεις, όγκος εργασιών των Υπηρεσιών κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι έχει θεσπιστεί για όλους τους ασφαλισμένους του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΦΚΑ, μια ενιαία προϋπόθεση με την οποία θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος.

Αργυρώ Μαυρούλη - mononews.gr

Διαβάστηκε 119 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Στην ίδια κατηγορία