Δευτέρα, 1η Ιουλίου 2024  10:37 πμ
Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024 10:09

Αγρίνιο: Προβληματίζει η κατάσταση με τα … χαμένα ηλεκτρικά ποδήλατα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Θα επιμένουμε στα ποδήλατα», είχε πει προ διετίας ο Γ. Παπαναστασίου απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι η νέα προμήθεια γίνεται χωρίς να εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους.

Ήταν από τότε κοινός τόπος ότι κάποιοι, οι γνωστοί-άγνωστοι οι οποίοι δεν αναφέρθηκαν ούτε στο δημοτικό συμβούλιο της 26-6-2024, συστηματικά βανδαλίζουν τα ηλεκτρικά ποδήλατα, ακόμη κι αν έχουν gps ή ακόμη κι αν δεν θέλουν να πάρουν από αυτά τα μέταλλά τους. Συχνά απλά τα πετούν μέσα σε χαντάκια!

Η συζήτηση για το μέλλον αυτών των δωρεάν ηλεκτρικών ποδηλάτων στο Αγρίνιο, τα οποία υπήρξαν μέρος της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για το δήμο, ξεκίνησε με την συλλογιστική του να υπάρξει ένας νέος κανονισμός για την λειτουργίας τους, όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Αγρινίου Δημήτρης Τζιώλης, «που θα αφορά στους χρήστες των ποδηλάτων, όχι στους παραβατικούς που τα βανδαλίζουν».

Μόνο που στην πορεία της συζήτησης αποδείχθηκε ότι το μεγάλο θέμα είναι πως ο δήμος, και όχι μόνο ο δήμος Αγρινίου, δεν έχει τον μηχανισμό για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση το δίκτυο των ποδηλάτων, πολύ απλά διότι κανείς δεν συλλαμβάνει και δεν τιμωρεί κανένα βάνδαλο. Μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές κανείς δεν έχει συλληφθεί ή/και τιμωρηθεί για κάποιο σπασμένο ή… αγνοούμενο ποδήλατο που έχει γίνει σκραπ. Αυτό τονίστηκε ιδιαίτερα από τον κ. Καψάλη της παράταξης «Αγρίνιο- Πάμε Ψηλά» , ο οποίος αναρωτήθηκε τι αξία έχει ένας κανονισμός λειτουργίας για κάτι που δεν λειτουργεί! Τουλάχιστον, δεν λειτουργεί στα πλαίσια μιας ευνομούμενης κοινότητας…

Υπό αυτή την έννοια ίσως πρέπει να επανεξεταστεί συνολικά η φιλοσοφία του προγράμματος από τη στιγμή που δεν υπάρχει ασφάλεια στους κοινόχρηστους χώρους και τη δημόσια περιουσία -και αυτό είναι πρόβλημα ευρύτερο και όχι μόνο του Αγρινίου. Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που αφορούν συγκεκριμένες δράσεις, όπως αυτή των ηλεκτρικών ποδηλάτων, αποδεικνύονται επί της ουσίας «άχρηστα», αν αναλογιστεί κανείς ότι στο Αγρίνιο έχουν λειτουργήσει πραγματικά από τότε δηλαδή που παρουσιάστηκαν. Ίσως είναι, με άλλα λόγια, κάτι που δεν μπορεί να ισχύσει με την «αστική κινητικότητα» που διαθέτει το Αγρίνιο…

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Τζιώλη, ο δήμος δεν σκοπεύει να υπαναχωρήσει λόγω της δράσεις κάποιων παραβατικών. «Δεν μπορεί να εννοείται», είπε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, «ότι ο δήμος πρέπει να κάνει τον αστυνομικό, η δουλειά μας είναι άλλη, δεν έχουμε τέτοιο ρόλο, αυτά είναι γνωστά, όπως γνωστό είναι και πως μια σύγχρονη πόλη πρέπει να έχει ως προτεραιότητα τον πεζό, μετά τον ποδηλάτη και όποιον κινείται με τα ΜΜΕ και μετά το αυτοκίνητο. Η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα αφορά αυτό ακριβώς». Βέβαια, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι αφορά σε ευρωπαϊκές πόλεις όπου τα θέματα της ευνομίας είναι λυμένα.

Η τελευταία παρτίδα ηλεκτρικών ποδηλάτων «έκλεισε» το 2023 από μια νέα χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 430.000 ευρώ. «Αν δεν το κάναμε, θα λέγατε γιατί χάσαμε το πρόγραμμα» είχε πει στο παρελθόν ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου προσθέτοντας ότι ο δήμος Αγρινίου δεν κάνει και σε αυτή την περίπτωση τίποτα διαφορετικό από ό,τι κάνει, όταν καίγονται κάδοι απορριμμάτων ή βανδαλίζονται παιδικές χαρές. Πριν από δύο χρόνια είχε αναφερθεί σε δημοτικό συμβούλιο της εποχής ότι η δημοτική Αρχή είχε υποβάλλει τρεις μηνύσεις, υποστηρίζοντας πως είχαν αποκαλυφθεί (σ.σ. από το υλικό των καμερών ασφαλείας) πρόσωπα που ταυτοποιήθηκαν και σύντομα θα λογοδοτούσαν στη Δικαιοσύνη.

Τι είναι η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα

Η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα επιδιώκει να δημιουργήσει ένα βιώσιμο σύστημα αστικών μεταφορών με την εξασφάλιση της προσβασιμότητας, τη βελτίωση της ασφάλειας, τη μείωση της ρύπανσης, της ηχορύπανσης, των εκπομπών του θερμοκηπίου και της κατανάλωσης ενέργειας, την αύξηση της αποδοτικότητας των μεταφορών ανθρώπων και εμπορευμάτων και κυρίως την ενίσχυση της ελκυστικότητας και της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος και σχεδιασμού.

Η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα είναι ένας τρόπος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις μεταφορές στις αστικές περιοχές. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πρακτικές και τα νομικά πλαίσια των κρατών – μελών, τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι η συμμετοχική προσέγγιση των πολιτών και των ενδιαφερόμενων φορέων, η εξισορρόπηση της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής ισότητας και της ποιότητας του περιβάλλοντος, η ενοποιημένη προσέγγιση των πρακτικών και των πολιτικών, η επίτευξη μετρήσιμων στόχων που προκύπτουν από βραχυπρόθεσμες δράσεις και η αποτίμηση του κόστους και των ωφελειών των μεταφορών.

Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας μπορεί να συνοψιστεί ως εξής:

-Πόλεις ελεύθερης ροής
-Πιο «πράσινες» πόλεις / Περιορισμός της μόλυνσης
-Πιο «έξυπνες» αστικές συγκοινωνίες
-Προσβάσιμες αστικές συγκοινωνίες

Η δυνατότητα πρόσβασης αφορά, πρώτα, άτομα με μειωμένη κινητικότητα (ανάπηροι, ηλικιωμένοι, κ.λπ.). Δυνατότητα πρόσβασης σημαίνει, επίσης, ποιοτική πρόσβαση κοινού και επιχειρήσεων στο αστικό σύστημα μετακίνησης, το οποίο αποτελείται από υποδομές και δρομολόγια.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 128 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News