Πέμπτη, 27η Ιουνίου 2024  8:43 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 13:19

Αγρίνιο: «μη αποδεκτή η εικόνα υποβάθμισης του πρασίνου στην πλατεία Παναγόπουλου (Συντριβάνι)»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την αναγκαιότητα συντήρησης και αναβάθμισης της αισθητικής του κοινόχρηστου χώρου της πλατείας Παναγοπούλου (Συντριβάνι) συμμερίζεται το Συμβούλιο της Κοινότητας Αγρινίου το οποίο ασχολήθηκε με το ζήτημα σε πρόσφατη συνεδρίαση.

To Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για την εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Πρασίνου του Τμήματος Συντήρησης Πρασίνου του δήμου Αγρινίου που σημειώνει πως η πλατεία εμφανίζει εικόνα σημαντικής υποβάθμισης του πρασίνου, κάτι το οποίο είναι μη αποδεκτό.

Η Διεύθυνση αναφέρει τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την διαχείριση και συντήρηση της Πλατείας ενός από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης πλησίον του Δημαρχιακού μεγάρου και σημείο αναφοράς.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο χώρος πρασίνου της πλατείας είναι από τους πιο απαιτητικούς και δύσκολους χώρους που η υπηρεσία μας είναι υποχρεωμένη να συντηρεί και να διαχειρίζεται συνολικά.

Επί των παρτεριών της πλατείας φύονται δύο μεγάλα πλατάνια, μεγάλης περιβαλλοντικής και οικολογικής αξίας, σε καλή φυτουγειονομική κατάσταση, τα οποία θα πρέπει να διατηρηθούν. Υπό τη σκιά των πλατάνων, και λόγω του πυκνού ριζικού τους συστήματος, είναι σχεδόν αδύνατον να εγκατασταθούν νέες φυτεύσεις.

Αναλυτικά αναφέρει η Διέυθυνση ότι λόγω της κλίσης του εδάφους επί των παρτεριών αλλά και της συνολικής κλίσης της στάθμης της πλατείας, κατά την άρδευση των χώρων πρασίνου το νερό απορρέει εκτός των παρτεριών, με αποτέλεσμα η πλακόστρωση να γεμίζει χώμα και λάσπη και να είναι αδύνατη η ορθή άρδευση του χώρου.

Επίσης σημειώνει πως η πλατεία είναι από τα κεντρικότερα σημεία του Αγρινίου, εμφανίζει μεγάλη επισκεψιμότητα και δυστυχώς πολλές φορές πολίτες και ιδιαίτερα μικρά παιδιά εισέρχονται στα παρτέρια και να προκαλούν μεγάλες φθορές στις υπάρχουσες φυτεύσεις.

Επιπρόσθετα έχει παρατηρηθεί ότι πολίτες με σκυλιά που κάνουν τον περίπατό τους αφήνουν ανεξέλεγκτα τα ζώα εντός των χώρων πρασίνου με αποτέλεσμα αυτά να δημιουργούν μεγάλες φθορές στο πράσινο. Το ίδιο συμβαίνει κατά την διέλευση αδέσποτων σκύλων που πολλές φορές περιφέρονται στην πόλη.

Το Τμήμα Συντήρησης Πρασίνου του Δήμου Αγρινίου για την αναμόρφωση τμημάτων της πλατείας Παναγοπούλου (Σιντριβάνι) προτείνει τα εξής:

– Εκσκαφή του επιφανειακού εδάφους, προσθήκη κηπευτικού χώματος και αναδιαμόρφωση της στάθμης των παρτεριών, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της απορροής του νερού άρδευσης. Σημαντικό είναι η παραπάνω εργασία να μην επηρεάσει το ριζικό σύστημα των υφιστάμενων πλατάνων, και επομένως δεν προτείνεται καθόλου ή προτείνεται να γίνει χειρονακτικά και υπό τις κατευθύνσεις και υποδείξεις της υπηρεσίας μας.
– Εγκατάσταση νέου αυτοματοποιημένου αρδευτικού συστήματος με σταγόνες.
– Νέες φυτεύσεις με κατάλληλα δέντρα, θάμνους αλλά και ανθοφόρα, που θα ενισχύσουν και θα βελτιώσουν την εικόνα της πλατείας και προσδώσουν αισθητικό ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια και σε όλες τις εποχές του χρόνου, με τις εναλλαγές χρωμάτων και υφών.
Τονίζει πως σκοπός είναι η πλήρης κατά το δυνατόν φυτοκάλυψη των επιφανειών πρασίνου ενώ όλες οι προτεινόμενες εργασίες δύναται να εκτελεσθούν με ιδία μέσα χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση του προϋπολογισμού.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 112 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News