Τετάρτη, 26η Ιουνίου 2024  10:41 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024 11:58

διαΝΕΟσις: Νέα Έκθεση & Δημόσια Διαδικτυακή Συζήτηση: Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση (Τετ 19/6/2024 18:00)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Νέα Έκθεση & Δημόσια Διαδικτυακή Συζήτηση: Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 18:00 σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ, με αφορμή τη νέα έκθεση των δύο οργανισμών σχετικά με τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια.

&

Οι Ψηφιακές Ειδήσεις στην Ελλάδα το 2024

Για έβδομη συνεχή χρονιά, η διαΝΕΟσις δημοσιεύει τα βασικά ευρήματα του Digital News Report του Ινστιτούτου Reuters στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τα οποία αφορούν την Ελλάδα.

Η διαΝΕΟσις σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ διοργανώνουν μια δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο "Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση", την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 στις 18:00, με αφορμή τη νέα έκθεση των δύο οργανισμών, καθώς και τα σχετικά αποτελέσματα από τη μεγάλη δημοσκοπική έρευνα της διαΝΕΟσις "Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες 2024".

Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες στον νέο πολιτικό κύκλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Πώς βλέπουν οι Έλληνες την Ένωση σήμερα; Πώς έχουν αλλάξει οι οπτικές και οι απόψεις τα τελευταία 10 χρόνια; 


Στη συζήτηση, την έναρξη της οποίας θα χαιρετίσουν ο Aντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου και θα συντονίσει η Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση, θα συμμετέχουν οι:
  • Μαρία Γαβουνέλη, Γενική Διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, Kαθηγήτρια στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ
  • Σπύρος Μπλαβούκος, Κύριος Ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ, Επικεφαλής Ευρωπαϊκού Προγράμματος 'Αριάν Κοντέλλη', Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Γιώργος Οικονομίδης, Καθηγηγής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του ΟΠΑ
  • Μάνος Παπάζογλου, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικών Συστημάτων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ.
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Διαβάστε περισσότερα
Αφορμή για τη συζήτηση, αποτελεί η νέα σειρά τεσσάρων αναλύσεων ειδικών που δημοσιεύει η διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ, με τίτλο "Προκλήσεις και ευκαιρίες στον νέο πολιτικό κύκλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Τα κείμενα αυτά εξηγούν αναλυτικά τα σημαντικά διακυβεύματα σε τέσσερις, πολύ κρίσιμους τομείς: στην άμυνα, στη διεύρυνση της Ένωσης προς νέες χώρες, στην οικονομική διακυβέρνηση και στο σύμφωνο σταθερότητας, καθώς και στις πολιτικές για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Πρόκειται για "καυτά" πεδία άσκησης πολιτικής, τα οποία απαιτούν μια επείγουσα, ευρωπαϊκή απάντηση. Όπως γράφει ο ομότιμος καθηγητής στο ΕΚΠΑ, καθηγητής στη Sciences Po και πρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης στην εισαγωγή του, τονίζοντας την ανάγκη οι προκλήσεις αυτές να απασχολήσουν συλλογικά και τους πολίτες, "ένας ευρωπαϊκός δημόσιος χώρος, πολυεθνικός και πολύγλωσσος, δεν αποτελεί πλέον ουτοπία. Αντιθέτως, είναι η προϋπόθεση για να χτίσουμε όλοι μαζί το κοινό μας σπίτι στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με περισσότερες αποφάσεις στα ευρωπαϊκά συμβούλια που θα παίρνονται με πλειοψηφία".
Διαβάστε τα κείμενα (PDF)
Διαβάστε μια σύνοψη των κειμένων (HTML)
Βρείτε όλες τις δημοσιεύσεις της διαΝΕΟσις σχετικά με την Ευρώπη
Ακόμη, η διαΝΕΟσις δημοσιεύει σήμερα τα βασικά ευρήματα του Digital News Report του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που αφορούν την Ελλάδα για έβδομη συνεχόμενη χρονιά.

Η ετήσια έκθεση για την Ενημέρωση στο Διαδίκτυο (Digital News Report) του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξεκίνησε το 2012, με σκοπό να μελετήσει τις ενημερωτικές συνήθειες των πολιτών 5 χωρών. Από τότε, η έρευνα επεκτάθηκε σταδιακά και πλέον, το 2024, υλοποιείται σε 47 χώρες. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στο δείγμα της έρευνας από το 2016 και η διαΝΕΟσις δημοσιεύει τα βασικά ευρήματα που αφορούν τη χώρα μας για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, για τα οποία γράφει ο αναπληρωτής καθηγητής Επικοινωνίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (VUB) και ερευνητικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Reuters Αντώνης Καλογερόπουλος.

Η φετινή ανάλυση έχει ως θέμα την εμπιστοσύνη των Ελλήνων απέναντι στα μέσα ενημέρωσης, το ενδιαφέρον για τις ειδήσεις, τη διαδικτυακή παραπληροφόρηση και τη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης για ενημέρωση.
Διαβάστε ολόκληρη την αναφορά
Διαβάστε όλο το υλικό σχετικά με τη χρήση του ίντερνετ και για τις πηγές πληροφόρησης και ενημέρωσης στην Ελλάδα
Κυκλοφόρησε το όγδοο κατά σειρά τεύχος της ετήσιας έκδοσης της διαΝΕΟσις στο οποίο μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένη τη δραστηριότητα του οργανισμού το 2023 με συνοπτικό και εύληπτο τρόπο.

Το 2023 η διαΝΕΟσις δημοσίευσε 17 άρθρα, ένα βιβλίο, ένα περιοδικό, 27 νέα βίντεο και 15 επεισόδια podcasts στο πλαίσιο της δεύτερης σεζόν της σειράς "Με Απλά Λόγια". Επίσης, δημοσίευσε συνολικά 11 καλά τεκμηριωμένες
μελέτες και κείμενα πολιτικής, που χαρτογραφούν και πλαισιώνουν μια σειρά από μικρότερα ή μεγαλύτερα ζητήματα, παρέχοντας παράλληλα κατευθύνσεις για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Μέσα από τη δράση της, η διαΝΕΟσις επιχείρησε να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο και να προβληματίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της σημερινής αβεβαιότητας.

Μπορείτε να βρείτε το νέο τεύχος "Έρευνες 2023" στο e-shop της διαΝΕΟσις.
Διαβάστηκε 61 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024 12:02
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News