Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  12:25 πμ
Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2024 14:40

Το πρώτο Νοσοκομείο Αγρινίου: “Αγία Τριάς και Αντωνοπούλειον”

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο “Αγία Τριάς και Αντωνοπούλειον” βρισκόταν στις αρχές της οδού Σκαλτσοδήμου, δίπλα από την Δημοτική Αγορά.

Ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος ήταν καπνομεσίτης, έμπορος και τοκιστής. Πεθερός του καπνέμπορα Αναστάσιου Παναγόπουλου και ήταν αυτός που το 1906 χορήγησε το πρώτο δάνειο στον Ε. Παπαστράτο, με τόκο τότε 6%. Ο Ε. Παπαστράτος στο βιβλίο του «Η Δουλειά και ο Κόπος της» περιγράφει την συνάντησή του με τον Κ. Αντωνόπουλο:

«…Για να είμαι ήσυχος πως θα έβρισκα τα χρήματα πήγα στον γνωστό τοκιστή, τον Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, τον πεθερό του πρώτου προϊσταμένου μου Παναγόπουλου, που με γνώριζε καλά και που όταν ήμουνα ακόμη στο μαγαζί του γαμπρού του κι έρχονταν πελάτες από τα χωριά για να τον πληρώσουν, συχνά με έστελνε στο σπίτι του με το κλειδί του, για να του φέρω τα γραμμάτια που του χρειάζονταν. Τα είχε μέσα σε ένα εντοιχισμένο ντουλάπι, σε δεσμίδες και σε αλφαβητική σειρά…».

Ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος δώρισε το σπίτι αυτό στο Δήμο Αγρινίου. Εκεί λειτούργησε το πρώτο Κρατικό Νοσοκομείο Αγρινίου με την επωνυμία «Αγία Τριάς και Αντωνοπούλειον».

Επίσης δώρισε και τον χώρο που για χρόνια στεγάζονταν η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου. Σαν δωρεάν του Κ. Αντωνόπουλου αναφέρεται και ένα κατάστημα επί της οδού Ερμού στην Αθήνα, για την τύχη του οποίου δεν υπάρχει καμία πληροφορία.

Το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου ιδρύθηκε και ξεκίνησε την λειτουργία του το έτος 1933 με το ΠΔ 5951/1933 (ΦΕΚ 393/20-12-1933, Περί Οργανώσεως και Διοικήσεως του εν Αγρινίω Νοσοκομείου «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ & ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΕΙΟΝ»

Διαβάζουμε ότι η νοσηλεία των απόρων στο νοσοκομείο είναι με δαπάνες του νοσοκομείου, η νοσηλεία των εύπορων ασθενών επί πληρωμή και των ασφαλισμένων με δαπάνες των ταμείων τους. Η αναλογία των κλινών είναι 3 για απόρους και 2 για εύπορους και ασφαλισμένους.

Το νοσοκομείο διοικείται από επταμελή εφορεία που αποτελείται από τον Δήμαρχο Αγρινίου, δύο αντιπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, ένα αντιπρόσωπο του δικηγορικού συλλόγου Μεσολογγίου, ένα αντιπρόσωπο του εμπορικού και επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αγρινίου, από τον διευθυντή του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Αγρινίου και έναν αντιπρόσωπο της Χριστιανικής Ένωσης Αγρινίου.

Πόροι του νοσοκομείου είναι τα εισοδήματα από τα κληροδοτήματα του Στάικου και του Αντωνόπουλου, από τα νοσήλεια των εύπορων, από δωρεές, εισφορές συνδρομές κληρονομιές και κληροδοτήματα. Από εισφορά του Δήμου Αγρινίου και ετήσια εισφορά του κράτους.

agriniomemories.gr

Διαβάστηκε 210 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2024 14:45
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News