Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  11:47 πμ
Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2024 00:18

Σε πέντε χρόνια στο Αγρίνιο θα έχει αφανιστεί ένα ολόκληρο Γυμνάσιο - «Καμπανάκι» για τη μείωση των μαθητών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε πέντε χρόνια στο Αγρίνιο θα έχει αφανιστεί ένα ολόκληρο Γυμνάσιο όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία οι εκπαιδευτικοί χτυπούν "καμπανάκι" για τη μείωση των μαθητών. Ο Πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Β.Τσούκας τονίζει στην εφημερίδα μεταξύ άλλων: «Να μην καταργηθούν τμήματα, να λειτουργούν με μικρότερο αριθμό μαθητών»

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Πολυσύνθετο είναι το ζήτημα που απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε πανελλαδικό, η οποία ζητά να μην καταργηθούν τμήματα στα Γυμνάσια του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής με αφορμή την μείωση του μαθητικού πληθυσμού. Μάλιστα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανότατα θα τεθεί ζήτημα και στις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών.

Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις δέκα πιο γηράσκουσες χώρες του πλανήτη. Η τάση μείωσης του πληθυσμού έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν, τα αποτελέσματα της όμως έχουν ξεκινήσει να γίνονται περισσότερο ορατά την τελευταία δεκαετία Φυσικά, ο θεσμός που επηρεάζεται πρώτος είναι τα σχολεία.

1.300 μαθητές λιγότεροι μέσα σε μια χρονιά στα δημοτικά σχολεία της Δυτικής Ελλάδας
Βάση της
ΕΛΣΤΑΤ ο αριθμός των εγγεγραμμένων μαθητών στα δημοτικά, έχει παρουσιάσει μείωση καθώς τη σχολική χρονιά 2012/2013 ήταν 630.043 ενώ τη σχολική χρονιά 584.032, μιλάμε δηλαδή για 46.000 μαθητές λιγότερους!

Αν συνυπολογίσει κανείς και τη σχολική διαρροή που έστω και περιορισμένη υπάρχει, τότε μαθητές που φτάνουν στα Γυμνάσια είναι όλο και λιγότεροι. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην Δυτική Ελλάδα οι αποφοιτήσαντες από τα Δημοτικά Σχολεία ήταν 4% λιγότεροι ανάμεσα στις χρονιές 2020/21 και 2021/22. Κατά τις ίδιες σχολικές χρονιές οι εγγραμμένοι μαθητές στα Δημοτικά Σχολεία της Δυτικής Ελλάδας ήταν λιγότεροι το 2022 κατά --3,4%, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 1.300 μαθητές λιγότερους…

Η Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε πρόσφατα, ζητά να μη «ενεργοποιηθεί» τελικά ο νόμος και η κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζουν τον μέγιστο, αλλά και τον ελάχιστο αριθμό των μαθητών στα γυμνάσια, διότι μέσω της εφαρμογής τους εγκυμονεί ο κίνδυνος κατάργησης τμημάτων και κατά συνέπεια τμημάτων με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας μεταφέρει την εκτίμηση ότι σε πέντε χρόνια ο αριθμός των μαθητών Γυμνασίου στο Αγρίνιο θα είναι μικρότερος κατά 200 περίπου μαθητές. Εν ολίγοις θα εκλείψει ένα ολόκληρο Γυμνάσιο….

Ο Βαγγέλης Τσούκας

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Βαγγέλης Τσούκας μιλώντας στη «Σ» επί του θέματος εστίασε στο ότι αν οδηγηθούμε σε τμήματα με μεγάλο αριθμό μαθητών τότε: «δυσχεραίνει η εκπαιδευτική διαδικασία και η επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων»!
Συγκεκριμένα μιλώντας επί του θέματος ο κ. Τσούκας ανέφερε: «σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο μαθητικός πληθυσμός που θα φοιτήσει από τον Σεπτέμβριο στη Α’ Γυμνασίου στα σχολεία του Αγρινίου (συμπεριλαμβανομένου και του Αγίου Κωνσταντίνου) είναι 661 μαθητές. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι σε 5 χρόνια αυτός ο μαθητικός πληθυσμός θα είναι περίπου 440 μαθητές. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν και το νόμο στην πλειοψηφία των σχολείων κατά μέσο όρο σε κάθε Γυμνάσιο θα φοιτούν 75 μαθητές, με εξαίρεση το Παπαστράτειο Γυμνάσιο που θα διαθέτει περισσότερους μαθητές.

Το πρόβλημα δημιουργείται από την εφαρμογή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του άρθρου 50 του νόμου 4692/2020, όπου σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο ο μέγιστος και ελάχιστος αριθμός μαθητών στα Γυμνάσια, στα ΓΕΛ και στα ΕΠΑΛ είναι καθαρά απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και επίσης στην κοινή υπουργική απόφαση 129818/Γ2 της 16/09/2013 προβλέπεται ότι οι μαθητές σε κάθε τάξη Γυμνασίου ή ΓΕΛ μπορούν να είναι μέχρι και 27. Για να γίνει «σπάσιμο» ενός τμήματος με βάση αυτή την υπουργική απόφαση οι μαθητές πρέπει να είναι περισσότεροι από 28.

Όλες οι παιδαγωγικές έρευνες συγκλίνουν και αποδεικνύουν ότι τμήματα σχολείων με μεγάλο αριθμό μαθητών δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία και την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων.

Σαν ΕΛΜΕ ζητούμε να καταργηθεί ο συγκεκριμένος νόμος και η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση και να λειτουργούν τα τμήματα με μικρότερο αριθμό μαθητών, ζητούμε δηλαδή δραστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα σε γυμνάσια και ΓΕΛ, ώστε να αυξηθούν τα τμήματα και να διασφαλιστούν οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr



Διαβάστηκε 194 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News