Σάββατο, 29η Ιουνίου 2024  7:16 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2024 11:01

Πρώτη δουλειά για 25.000 ανέργους 18-29 ετών- Πότε ξεκινά το πρόγραμμα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Προσλήψεις 25.000 ανέργων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με επιδότηση μισθού και εισφορών στο 100% προβλέπει το νέο πρόγραμμα προεργασίας για νέους 18 έως 29 ετών που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό έγγραφο που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.», ξεκινά εντός των επόμενων ημερών με την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να προσλάβουν προσωπικό από το μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ.

Είσοδος…

Σκοπός του προγράμματος είναι η προετοιμασία 25.000 εγγεγραμμένων ανέργων, ηλικίας 18 έως 29 ετών, για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ουσιαστικά με το εν λόγω πρόγραμμα θα αποκτήσουν τα πρώτα τους ένσημα.

Οι άνεργοι που θα συμμετέχουν στην προεργασία, εκτός από εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ, δεν θα πρέπει να έχουν συμμετάσχει σε ανάλογο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης ή απασχόλησης.

Η προεργασία διαρκεί 8 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα για 7 μήνες και η ΔΥΠΑ καταβάλλει στους συμμετέχοντες μηνιαίως αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό των 830 ευρώ. Επιπρόσθετα, καταβάλλεται αναλογία Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, τα οποία υπολογίζονται σύμφωνα με την προαναφερόμενη αποζημίωση. Οι ωφελούμενοι έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη υπαγόμενοι στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ.

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» και εμπίπτει στην Προτεραιότητα 5 «Απασχόληση των Νέων (15-29 ετών) που είναι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης».

Συμμετοχή

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν όλες οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα συνεχούς λειτουργίας από το λιανικό εμπόριο, τη βιομηχανία, την Πληροφορική τον τουρισμό κ.ά.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να απορροφήσουν από έναν έως και 20 ανέργους, ανάλογα με το προσωπικό που απασχολούν ήδη, ως εξής:

*Σε επιχειρήσεις με υφιστάμενο προσωπικό έως 3 άτομα προσλαμβάνεται 1 άνεργος.

*Σε επιχειρήσεις με προσωπικό από 4 έως 9 άτομα προσλαμβάνονται έως 2 άνεργοι.

*Σε επιχειρήσεις με προσωπικό από 10 έως 19 άτομα μπορούν να προσληφθούν έως 3 άνεργοι.

*Σε επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 30 άτομα μπορούν να προσληφθούν έως 5 άνεργοι.

*Επιχειρήσεις με προσωπικό από 31 έως 50 άτομα μπορούν να αιτηθούν την πρόσληψη έως 8 ανέργων από το πρόγραμμα.

*Σε επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 50 ατόμων μπορούν να προσληφθούν έως 20 άνεργοι μέσω του προγράμματος.

Οροι

Οι άνεργοι θα επιλεγούν-υποδεχθούν από τους εργασιακούς συμβούλους των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ), εφόσον έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

Οι επιχειρήσεις που θα ζητήσουν προσωπικό δεν θα πρέπει να έχουν προβεί σε μείωση εργαζομένων το τελευταίο τρίμηνο (πλην των οικειοθελών αποχωρήσεων).

Δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί τα προηγούμενα τρία χρόνια σε προγράμματα και έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις άνω των 200.000 ευρώ.

Δεν μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις τα νυχτερινά κέντρα, οι επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα τα 2 προηγούμενα χρόνια για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας, καθώς και για παραβάσεις που αφορούν αδήλωτη εργασία, οι επιχειρήσεις ΚΤΕΛ, οι συστεγαζόμενες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν μετά από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία κ.ά.

Παράλληλα, παρατείνονται και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σε δύο υπουργεία. Σύμφωνα με κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων, παρατείνονται, μετά τη λήξη τους, κατά 6 μήνες το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στους φορείς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κατά 4 μήνες το πρόγραμμα στους φορείς του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Κώστας Κατίκος - eleftherostypos.gr

Διαβάστηκε 127 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Στην ίδια κατηγορία