Σάββατο, 29η Ιουνίου 2024  7:30 πμ
 
wm small
Σάββατο, 01 Ιουνίου 2024 11:38

Ερχεται μίνι ασφαλιστικό: Ποιοι ωφελούνται

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο ετοιμάζεται στο υπουργείο Εργασίας με στόχο να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital ανάμεσα στις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο νέο νομοσχέδιο είναι οι εξής:

1. Διακανονισμός για τις περικοπές που δεν έγιναν στις συντάξεις χηρείας από ταμεία του ιδιωτικού τομέα. Εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 60.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας μετά το 2016 στους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει ότι η σύνταξη χηρείας μειώνεται από το 70% της αρχικής στο 35% αν μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της, η χήρα, ή ο χήρος εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη. Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Σύλλογος "Αξία" με κυβερνητικά στελέχη και με τον Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού, συμφωνήθηκε να φέρουν πρόταση τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για να μην πέσει μεγάλο βάρος στις χήρες και τους χήρους από περικοπές που θα εφαρμοστούν για όσες 3ετίες καταβαλλόταν η σύνταξη χωρίς τη μείωση που προβλέπει ο νόμος. Ένα από τα σενάρια είναι να κουρευτούν οι αναδρομικές μειώσεις κατά 50% ή και ως 80% εφόσον η υπόλοιπη περικοπή πληρωθεί εφάπαξ.

2. Μειώσεις στις κρατήσεις της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που επιβάλλεται σε κύριες συντάξεις (ή άθροισμα κύριων συντάξεων) πάνω από τα 1.400 ευρώ και σε επικουρικές πάνω από τα 300 ευρώ. Σύμφωνα με τα εξεταζόμενα σενάρια στις κύριες συντάξεις θα προκύψουν έμμεσες αυξήσεις ως 50 ευρώ τον μήνα, ενώ στις επικουρικές είναι πολύ πιθανό η εισφορά να καταργηθεί.

3. Διορθώσεις στην απασχόληση των συνταξιούχων με αναπηρία ώστε η ιατρική γνωμάτευση της αναπηρίας τους, να μην αποτελεί εμπόδιο για τη συνέχιση της απασχόλησής τους.

4. Ενιαίος κανονισμός παροχών του ΕΦΚΑ όσον αφορά τα επιδόματα ασθένειας, τα επιδόματα κύησης και λοχείας και τα έξοδα κηδείας. Στα επιδόματα υπάρχουν μεγάλες διαφορές ενώ στα έξοδα κηδείας ένα ταμείο (του πρώην ΗΣΑΠ) δίνει 7.714 ευρώ που είναι και το υψηλότερο του ασφαλιστικού μας συστήματος. Ο νέος κανονισμός θα έχει τα ίδια ποσά για όλους του ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ. Οι παροχές που καταβάλλονται σήμερα είναι πολλών ταχυτήτων και με τον νέο κανονισμό κάποιες θα μειωθούν και κάποιες θα αυξηθούν, διευκολύνοντας και τον ΕΦΚΑ στη χορήγησή τους όπως και στους ελέγχους που διενεργεί για τυχόν καταστρατήγηση της νομοθεσίας.

5. Ενιαίος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών χρεών από παλαιότερες εισφορές. Η διάταξη που εξετάζεται είναι να μην τιμολογούνται πλέον τα χρέη από εισφορές με βάση την εξέλιξή τους χρόνο με το χρόνο, αλλά τα χρωστούμενα από εισφορές, όσο παλιά και αν είναι, να τιμολογούνται με τη σημερινή αξία των εισφορών και εκεί επάνω να προστίθεται στα πρόσθετα τέλη με τις προσαυξήσεις. Για παράδειγμα, ο ΕΦΚΑ για να αναζητήσει σήμερα τις οφειλές επαγγελματιών θα πρέπει να ανοίξει εκατοντάδες καρτέλες και να αναπροσαρμόζει τις παλιές εισφορές του 1990 ή του 2000 με τις ανάλογες προσαυξήσεις. Με την προτεινόμενη διάταξη, ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να υπολογίζει όλες τις παλιές οφειλές με βάση τις τρέχουσες εισφορές και σε αυτές να προσθέτεις τόκους και προσαυξήσεις.

Στο μίνι ασφαλιστικό θα περιληφθούν και ο αλλαγές που θα φέρει η εισαγωγή του δείκτη μισθών από το 2025 για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων μισθών και τον υπολογισμό νέων ανταποδοτικών συντάξεων.

Πηγή: Capital.gr

Διαβάστηκε 129 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Στην ίδια κατηγορία