Τετάρτη, 19η Ιουνίου 2024  10:29 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 23 Μαϊος 2024 22:38

«Τρία στα τρία για την Αιτωλοακαρνανία» είπε ο Σταϊκούρας και έδωσε είδηση για τον Βάλτο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

« Η νέα οδική γέφυρα του Ευήνου δίνει οριστική λύση στην επανασύνδεση της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων»

«Εγκαινιάζουμε τη νέα οδική γέφυρα του Ευήνου, η οποία δίνει οριστική λύση στην επανασύνδεση της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων και αποκαθιστά την ομαλή πρόσβαση στους οικισμούς που βρίσκονται στις εκβολές του ποταμού», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τελετή εγκαινίων της νέας Γέφυρας του Εύηνου ποταμού, παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη και του Δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλειου Γκίζα.

Ο κ. Σταϊκούρας συμπλήρωσε ότι η νέα γέφυρα κατασκευάστηκε μέσα σε έναν χρόνο, στο ίδιο σημείο με την παλαιά, αλλά με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές ανθεκτικότητας, ενώ στο έργο προβλέπεται η ανακατασκευή όλων των αναγκαίων υδραυλικών έργων προστασίας των βάθρων και διευθέτησης του ποταμού για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε, επίσης, ότι στις 31 Ιανουαρίου είχε προηγηθεί η παράδοση του Οδικού Άξονα Άκτιο – Αμβρακία, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες εντάχθηκαν για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021 – 2027», τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα ύδρευσης των περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου.«Συνεπώς, τρία στα τρία για την Αιτωλοακαρνανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα

«Τον Δεκέμβριο του 2021, η γέφυρα του ποταμού Ευήνου καταστράφηκε ολοσχερώς από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Αιτωλοακαρνανία.

Αρχικά κατασκευάστηκε προσωρινή διάβαση, με κατάλληλες προσβάσεις, τόσο για την εξυπηρέτηση των εργασιών του έργου όσο και για την εξασφάλιση της προσωρινής σύνδεσης, κυρίως για τις ανάγκες της τοπικής οδικής κυκλοφορίας.

Μέσω του τεχνικού έργου της προσωρινής διάβασης προβλέφθηκε η διέλευση των αγωγών ύδρευσης της πόλης του Μεσολογγίου. Επίσης, κατασκευάστηκε ο νέος αγωγός άρδευσης Γαλατά, ο οποίος μετατοπίστηκε λόγω των έργων.

Σήμερα, υπεγράφη το σχετικό Πρωτόκολλο Παραλαβής για χρήση, μεταξύ των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και αύριο το πρωί θα δοθεί η έναρξη διέλευσης των χρηστών της γέφυρας.

Συνέπεια αυτού, αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί εγκαινιάζουμε τη νέα οδική γέφυρα του Ευήνου, η οποία δίνει οριστική λύση στην επανασύνδεση της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων και αποκαθιστά την ομαλή πρόσβαση στους οικισμούς που βρίσκονται στις εκβολές του ποταμού.
Μέσα σε έναν χρόνο ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και σε λιγότερο από έναν χρόνο περατώθηκε η κατασκευή της γέφυρας.

Η νέα γέφυρα, μήκους 254 μέτρων και πλάτους 13,5 μέτρων, κατασκευάστηκε στο ίδιο σημείο με την παλαιά, αλλά με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές ανθεκτικότητας.

Επίσης, στο έργο προβλέπεται η ανακατασκευή όλων των αναγκαίων υδραυλικών έργων προστασίας των βάθρων και διευθέτησης του ποταμού για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.
Η ολοκλήρωση αυτών των εργασιών αναμένεται έως το τέλος του έτους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 47 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένου και του αναλογούντος Φ.Π.Α.
Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που έχει την αρμοδιότητα συντήρησης, τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τον παραχωρησιούχο της Ιόνιας Οδού, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που υλοποιεί ένα ακόμη εξαιρετικά ποιοτικό έργο.

Η γέφυρα του Ευήνου είναι ένα μεγάλο έργο για την περιοχή.
Αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση για την καθημερινότητα των πολιτών και την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας.
Είχε προηγηθεί, στις 31 Ιανουαρίου 2024, η παράδοση του Οδικού Άξονα Άκτιο – Αμβρακία.
Τότε, μάλιστα, είχαμε δεσμευτεί και για την «δρομολόγηση αντιπλημμυρικών έργων και έργων ύδρευσης των περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου».
Σήμερα, και αυτό δρομολογείται.
Με προχθεσινή απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής κ. Ζερβού, το έργο αυτό εντάσσεται για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021 – 2027», με δικαιούχο τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Συνεπώς, τρία στα τρία για την Αιτωλοακαρνανία!
Πρόκειται για σημαντικά έργα, που αναβαθμίζουν, πολύ-επίπεδα, το οδικό δίκτυο της χώρας, μειώνουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση και δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της εθνικής οικονομίας.
Αποδεικνύεται έτσι η αξιοπιστία μας, καθώς και η βούλησή μας να σχεδιάζουμε, να υλοποιούμε και να ολοκληρώνουμε, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας, μικρά και μεγάλα έργα, ανθεκτικά και ποιοτικά, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Έργα που προάγουν τη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη, βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και τονώνουν την κοινωνική συνοχή.
Διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, με ταχύτητα, υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, ώστε, με αίσθημα ευθύνης, να συμβάλλουμε στην ολόπλευρη ισχυροποίηση της Πατρίδας μας».

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 198 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.