Παρασκευή, 3η Μαίου 2024  10:29 πμ
 
wm small
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 09:37

Στη Βουλή ο δικαστικός χάρτης - Κεντρικό πρωτοδικείο μόνο στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στη Βουλή και στις αρμόδιες επιτροπές της κατατέθηκε το Σχέδιο Νόμου για το νέο δικαστικό χάρτη που έχει προκαλέσει αναταράξεις στο Μεσολόγγι λόγω του ότι υποβαθμίζει το εκεί πρωτοδικείο σε παράλληλη έδρα του κεντρικού που θα εδρεύει στο Αγρίνιο.

Οι προσδοκίες του Μεσολογγίου για αλλαγή δεδομένων μετά τις πιέσεις του τελευταίου διαστήματος δεν επιβεβαιώθηκαν ωστόσο προκύπτει μια σημαντική αλλαγή καθώς διατηρούνται στην παράλληλη έδρα οι οργανικές των δικαστικών υπαλλήλων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την Μεγάλη Εβδομάδα ενώ ‘αύριο στο Σύνταγμα προγραμματίζεται κινητοποίηση του Μεσολογγίου.

Για την Αιτωλοακαρνανία προβλέπει το Σχέδιο Νόμου:

Αναδιάρθρωση πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και καθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους

1. Οι έδρες και οι περιφέρειες των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού ορίζονται ως εξής:

α) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας (πρώην Νομός Αιτωλοακαρνανίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, ως έδρα πρωτοδικείου και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο.

Στην κατά τόπον αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας (Αγρινίου) εμπίπτουν ο Δήμος Αμφιλοχίας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Μενιδίου, ο Δήμος Θέρμου, οι Δημοτικές Ενότητες Αγρινίου, Θεστιέων, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων και Στράτου του Δήμου Αγρινίου και η Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας.

Τα Ειρηνοδικεία Μεσολογγίου, Αγρινίου, Βάλτου και Ναυπάκτου καταργούνται.
Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται το
Μεσολόγγι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ξηρομέρου, Ναυπακτίας και οι Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας, Αγγελοκάστρου και Αρακύνθου του Δήμου
Αγρινίου.

Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται η Ναύπακτος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ναυπακτίας. Οι οργανικές θέσεις Δικαστών και Εισαγγελέωντου Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β)Πρωτοδίκες: είκοσι έξι (26), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε)Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του ΠρωτοδικείουΑιτωλοακαρνανίας ανέρχονται σε πενήντα (50), της παράλληλης έδρας Μεσολογγίου σε τριάντα τέσσερις(34) και της περιφερειακής έδρας Ναυπάκτου σε δέκα.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 725 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.