Παρασκευή, 3η Μαίου 2024  9:17 μμ
 
wm small
Κυριακή, 31 Μαρτίου 2024 22:36

Προβληματισμός για τις αποδόσεις των ΑΠΕ και στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κατά την διάρκεια της συζήτησης στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου, ήταν διάχυτη η εντύπωση ότι, πέρα από την άρνηση για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκων από μεγάλη ενεργειακή εταιρεία στις τεχνητές λίμνες Καστρακίου και Στράτου, όλες οι πλευρές εξέφρασαν την υποψία τους πως οι επενδύσεις στην ενέργεια και ειδικά στις Ανανεώσιμες Πηγές(ΑΠΕ) δεν είναι για όλους.

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου τόνισε ότι δεν είναι κατά των ΑΠΕ αλλά έχει παραγίνει το θέμα και πρέπει να υπάρξει κάποιος χωροταξικός σχεδιασμός για όλη την Ελλάδα ώστε να γνωρίζουμε πού σχεδιάζεται και τι, θυμίζοντας και την αρνητική στάση της ΚΕΔΕ σχετικά με τα πλωτά φωτοβολταϊκά. Ο κ. Πιστιόλας ζήτησε ακόμη και την σύσταση επιτροπής ανάλογης με αυτή που αντιμάχεται την εκτροπή του Αχελώου ενώ ο κ. Τραπεζιώτης περιέγραψε τις κοινές ανησυχίες πιο άμεσα: τόνισε ότι για τον ίδιο πρόκειται για σαφή προσπάθεια, με το πρόγραμμα «Απόλλων», να μπουν στην άκρη οι ενεργειακές κοινότητες της Αυτοδιοίκησης, κάνοντας λόγο για «ολιγάρχες» και για ενδεχόμενη προσπάθεια να επηρεαστούν οι τοπικοί παράγοντες μέσα από «δωράκια».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, μιλώντας στο συνέδριο Power and Gas Forum, όμως, είχε τις απαντήσεις οι οποίες ήταν εξαιρετικά κυνικές και φρόντισαν να τους καλύψουν όλους. «Πρέπει να προσαρμοστούν οι επενδυτές των ΑΠΕ σε πολύ μικρότερες αποδόσεις και πιο σύνθετο τρόπο διαχείρισης των επενδύσεών τους» είπε για το θέμα των περικοπών στη λειτουργία των ΑΠΕ, προαναγγέλλοντάς τες!

«Οι περικοπές στις ΑΠΕ θα προκύψουν αργότερα, μετά το 2027-2028, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα μεγάλα έργα που κατασκευάζονται τώρα, που έχουν πάρει όρους σύνδεσης και αυτά που θα πάρουν στο πλαίσιο του “overbooking” που επεξεργαζόμαστε. Τότε θα δημιουργηθεί τόσο θέμα οικονομικό γιατί δεν θα υπάρχει που να πουληθεί η ενέργεια που θα παράγεται αλλά και θέμα συμφόρησης του δικτύου. Και θα πρέπει να βρούμε ένα δίκαιο αποτελεσματικό και τεχνικά εφικτό τρόπο για να κάνουμε περικοπές.

Αυτές οι περικοπές θα ενοχλήσουν το ξέρω, επενδυτικά σχέδια, που είτε τρέχουν, είτε έχουν υποβληθεί για δανειοδότηση είτε έχουν δανειοδοτηθεί. Οι αποδόσεις θα μειωθούν, αλλά that’s life… όπως λέμε και στα αμοιβαία κεφάλαια, οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εγγυώνται τις μελλοντικές. Η Ελλάδα είναι πλέον μια ανεπτυγμένη αγορά, με μια ανεπτυγμένη αγορά ΑΠΕ και δε δικαιολογεί διψήφια νούμερα αποδόσεων (IRR)», είπε.

Και δεν έμεινε εκεί αλλά έκανε και πιο εξειδικευμένες τεχνοκρατικές υποδείξεις που σίγουρα δεν έχουν υπόψη τους όσοι αποφάσισαν να βάλουν τα χρήματά τους σε κάποιο πρότζεκτ. «Θα πρέπει να προσαρμοστούν οι επενδυτές, όσοι από αυτούς είναι προσαρμοστικοί σε πολύ μικρότερα IRR και πολύ πιο σύνθετο τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διαχειρίζονται τις επενδύσεις τους», τόνισε.

Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι και στην Αιτωλοακαρνανία κάποια στιγμή υπήρξε μεγάλη προσδοκία για μεγάλες και σταθερές απολαβές μέσω της επένδυσης μικρών ιδιωτών σε μονάδες ΑΠΕ, με αγρότες και άλλους μικροεπιχειρηματίες να αναμένουν τις εξελίξεις χωρίς να μπορούν να κάνουν πολλά. Για τα επενδυτικά προγράμματα σε ΑΠΕ μπήκαν γερά και οι ΟΤΑ μετά από κάποιο σημείο με τις ενεργειακές κοινότητες να αναμένουν τις εξελίξεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Μόνο που όλο και περισσότεροι πλέον υποψιάζονται ότι θα ευνοηθούν τα μεγάλα σχήματα, ειδικά εκείνων που θα μπορούν να αποθηκεύσουν την παραγόμενη ενέργεια και σταδιακά η συγκεκριμένη επένδυση θα πάψει να είναι ελκυστική για μικροεπενδυτές.

Το πρόγραμμα «Απόλλων»

Το πρόγραμμα «Απόλλων» εξαγγέλθηκε ως το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Ενεργειακού Συμψηφισμού στη χώρα, με στόχο του την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης, για κάλυψη του 90% της κατανάλωσης των ευάλωτων νοικοκυριών και του 50% της κατανάλωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α’ και Β’, π.χ. κτίρια, αντλιοστάσια, οδοφωτισμός), των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων/Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ).

Κατά τη φάση υλοποίησης του «Απόλλων» θα κατασκευαστούν, εννοείται, με τη διαδικασία μειοδοτικών διαγωνισμών, μεγάλοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αφορά σε έργα που είναι ήδη ώριμα από πλευράς αδειοδότησης και με «εξασφαλισμένο» ηλεκτρικό χώρο. Το σημείο κλειδί όμως είναι πως στον διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετέχουν επενδυτές με ώριμα έργα οι οποίοι θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει ήδη οριστική προσφορά σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, ώστε να είναι έτοιμα έως το τέλος της τετραετίας. Δηλαδή, όποιος προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή ανά μεγαβατώρα θα αναλαμβάνει και το έργο κι αυτό είναι το κομβικό σημείο…

Σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ θα γίνει η μελέτη των καταναλώσεων και έπειτα η αποτίμηση των διαστάσεων και της ισχύος των έργων που απαιτούνται ανά περιφέρεια. Οι νέοι σταθμοί ΑΠΕ που θα επιλεγούν θα αποζημιώνονται για την ενέργεια που παράγουν και συμψηφίζουν με τις καταναλώσεις των ωφελούμενων για διάρκεια 20 ετών, κάτι που για τους ωφελούμενους καταναλωτές πιθανόν να γλιτώσει 150 εκ. έξοδα, όμως όσοι έχουν επενδύσει σε ΑΠΕ υποψιάζονται ότι θα αποκλείσει τους μικρούς παίκτες σταδιακά, διαμορφώνοντας και τις τιμές στο μέλλον.

Γ. Συμψηρής

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 251 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία