Κυριακή, 28η Απριλίου 2024  7:37 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 23:02

Πρ. Λογιστών Αιτωλοακαρνανίας: "Οι αυτόματοι έλεγχοι θα ενεργοποιούνται για τους μεγάλους λογαριασμούς, εφόσον αυτοί κινηθούν"

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Η λειτουργία νέου συστήματος Αυτοματοποιημένων Ελέγχων Προσαύξησης Περιουσίας είναι προ των πυλών, με το οποίο οι κατά τόπους εφορίες αποκτούν άμεση πρόσβαση στα δεδομένα τραπεζικών καταθέσεων, θυρίδων, χορηγήσεων, επενδύσεων ακόμη και των ηλεκτρονικών πορτοφολιών για τους φορολογούμενους που ελέγχει για φοροδιαφυγή και μαύρο χρήμα.

Ακόμη σε πιλοτική λειτουργία, δέχεται πληροφορίες από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές μεταξύ ΑΑΔΕ, Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πιστωτικών ιδρυμάτων θα ενεργοποιηθεί, ενώ πριν το καλοκαίρι στο νέο σύστημα θα ενταχθούν και τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Αυτό που θα γίνεται είναι, μόλις εκδοθεί μια εντολή ελέγχου εισοδήματος και περιουσίας για έναν φορολογούμενο, θα αποστέλλεται αυτόματα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, αίτημα για άρση τραπεζικού απορρήτου και σε διάστημα δύο ημερών η ΑΑΔΕ θα έχει τις σχετικές απαντήσεις για τους τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας», εξηγούν φοροτεχνικοί της τοπικής αγοράς.

Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ύψος της κινητής περιουσίας και οι δαπάνες διαβίωσης δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στην εφορία, αλλά αν δεν καλύπτονται θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και το υπερβάλλον ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 33%! «Με την έκδοση εντολής ελέγχου το αίτημα προωθείται αυτόματα από την ΑΑΔΕ μέσω του κόμβου ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας στα πιστωτικά ιδρύματα και σε όλα τα υπόχρεα πρόσωπα. Αυτή η εντολή ελέγχου όμως μπορεί να είναι μια περιουσία που έχει παραμείνει για καιρό ως κληρονομιά ή παλιά περιουσία, διότι κάποια στιγμή θα ενεργοποιηθεί», εξηγεί ο Τάσος Προβίδας, πρόεδρος των Λογιστών στην περιοχή του Αγρινίου.

Όπως εξηγεί, πάνω από ένα επίπεδο εξόδων θα «χτυπούν καμπανάκια» και οποιαδήποτε παραπανίσια κίνηση θα γίνεται αντιληπτή διότι όλα τα πιστωτικά ιδρύματα θα είναι συνδεδεμένα. «Αυτό αφορά και σε μεγάλους λογαριασμούς που είναι για χρόνια παρκαρισμένοι και κάποιοι ζουν από αυτούς. Ήδη κάθε χρόνο πρέπει να δηλώνουν ορισμένοι που δεν εμφανίζουν έσοδα από εργασία ή δραστηριότητα ό,τι αναλώνουν από αυτούς. Απλά τώρα θα πρέπει να προσέχουν πολύ τι ύψους κινήσεις κάνουν», επισημαίνει.

Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω του «Bank Account Nexus Crosscheck APPplication – BANCAPP» ή «Ειδικό Λογισμικό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας» (ΕΛΑΕΠΠ) θα ξεκινήσει η αντιπαραβολή με τα εισοδήματα που δηλώνουν 8,5 εκατ. πολίτες στην Εφορία προκείμενου να εντοπιστούν διαδρομές «μαύρου χρήματος». Το σύστημα θα επιτρέπει στους φοροελεγκτές να «μπαίνουν» στους τραπεζικούς λογαριασμούς, τις θυρίδες και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια και θα λαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τους ελεγχόμενους.

Οι τράπεζες υποχρεούνται σε απάντηση και αποστολή των αρχείων εντός δύο εργάσιμων ημερών, με εξαίρεση στις περιπτώσεις που το αίτημα καταλαμβάνει ελεγχόμενο διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών, οπότε και η αποστολή των αρχείων θα γίνεται εντός πέντε εργάσιμων ημερών ενώ η επικοινωνία των αιτημάτων μεταξύ της ΑΑΔΕ και των υπόχρεων προσώπων θα πραγματοποιείται μέσω των υποδομών της «Τειρεσίας». Η πληροφορία που ανταλλάσσεται μέσω των καναλιών διαβίβασης της «Τειρεσίας» αφορά τα στοιχεία των ελεγχομένων όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα.

Να σημειωθεί πως για την άρση του απορρήτου θα απαιτείται η γνώση και συμπλήρωση του ΑΦΜ του φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας για το οποίο πραγματοποιείται η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ενώ για την υποβολή αιτήματος άρσης πρέπει να έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες έγκρισης της άρσης του τραπεζικού απορρήτου που προβλέπεται για τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Τα τραπεζικά δεδομένα στα οποία θα αποκτά αυτόματη πρόσβαση ο φοροελεγκτικός μηχανισμός είναι καταθέσεις, προθεσμιακές καταθέσεις, χορηγήσεις, επενδυτικοί λογαριασμοί, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, repos, πιστωτικές κάρτες, τραπεζικές θυρίδες, λογαριασμοί πληρωμών, προπληρωμένες κάρτες και ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 238 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.