Δευτέρα, 29η Απριλίου 2024  4:49 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2024 18:43

Τσέλιγκας ο δήμαρχος Ξηρομέρου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Oι Τσελιγκάδες τράβηξαν τα βλέμματα στον Αστακό.  Το γκρουπ συμμετείχε στο αποκριάτικο ξεφάντωμα και μέλος του αποτέλεσε και ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης. 

Οι τσελιγκάδες του Αστακού είναι ένα παραδοσιακό γκρουπ που συμμετέχει κάθε χρόνο στις απόκριες. Το 1998 πήρε μέρος στο καρναβάλι του Μεσολογγίου και έλαβε το β’ βραβείο.

Το 1999 το γκρουπ μετεξελίχθη σε σε πολιτιστικό λαογραφικο σύλλογο και πήρε μέρος και στο καρναβάλι της Ναυπάκτο παίρνοντας και εκεί το β’ βραβείο.

Το 2000 ο σύλλογος πλέον πήρε μέρος στο καρναβάλι του Μοσχάτου όπου βραβεύθηκε ως το πιο παραδοσιακό γκρουπ.

Στη συνέχεια τα μέλη του δημιουργησαν- μαζί με τις γυναίκες του τόπου και αργότερα με την συμμετοχή του Δήμου-το Αστακιωτικο Καρναβάλι. Οι τσελιγκαδες  δηλαδή αποτέλεσαν τον πρόδρομο  του Αστακώτικου καρναβαλιού.

Η στολή τους είναι μια κάπα που παλιά ήταν φτιαγμένη από μαλλί από τις αιγες (κατσίκες), για να μην τις διαπερνά η βροχή και το κρύο. Είναι ζωσμένοι με μεγάλα κυπρια και κουδούνια.

Οι τσελιγκάδες καθώς προχωρούν τα χτυπούν δυνατά για να ξορκισουν το κακό, ούτως ώστε η νέα καλλιεργητική περίοδος να είναι με την μέγιστη παραγωγή, καθώς και ο πολλαπλασιασμός του ζωικού πληθυσμού να είναι ικανοποιητικός.

xiromeronews.blogspot.com 

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 610 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.