Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  12:37 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024 11:50

Το βιβλίο "Η ελληνική επανάσταση στη Μολδαβία και τη Βλαχία" απο τις εκδόσεις "Πρώτη ύλη"

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το βιβλίο Η ελληνική επανάσταση στη Μολδαβία και τη Βλαχία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου Tudor Dinu έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό τόσο της ρουμανικής, όσο και της ελληνικής ιστοριογραφίας, γιατί αποτελεί την πρώτη παγκοσμίως μονογραφία αφιερωμένη  στη διεξαγωγή της ελληνικής επανάστασης του 1821 στην Μολδαβία και τη Βλαχία.

Συντάχθηκε με βάση όλες τις πρωτογενείς πηγές της εποχής ανεξαρτήτως γλώσσας (ρουμανικά, ελληνικά, τουρκικά, ρωσικά, γερμανικά, γαλλικά) και αξίζει να σημειώσουμε ότι αναπαριστά χωρίς πάθη ή εθνικιστικές σκοπιμότητες το έπος του αγώνα στις Ηγεμονίες, επισημαίνοντας κάθε φορά τα αντικρουόμενά συμφέροντα των εμπόλεμων πλευρών.

Μολονότι καθαρά επιστημονικό το σύγγραμμα μοιάζει με περιπετειώδες μυθιστόρημα που κρατά τους αναγνώστες μέχρι τέλους με κομμένη την ανάσα. Έχει δε και κινηματογραφικό χαρακτήρα, αφού συνοδεύεται από εκατοντάδες στιγμιότυπα παρμένα από περίπου ογδόντα μέρη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των Ρουμανικών Χωρών όπου διεξήχθησαν διάφορα επεισόδια της επανάστασης.

Το βιβλίο αυτό όχι μόνο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές εκ μέρους των ειδικών, αλλά έγινε και το ιστορικό best seller του έτους 2022 στην Ρουμανία.

Ο Tudor Dinu έχει συγγράψει άλλα δύο επιτυχημένα ιστορικά λευκώματα: Οι Φαναριώτες στη Βλαχία και τη Μολδαβία (Πορφύρα) | Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2018 | Μόδα και Πολυτέλεια στην Βλαχία της Ελληνικής επανάστασης (Ακρίτας)

Στοιχεία βιβλίου

Μετάφραση από τα ρουμανικά: Παύλος Βασιλειάδης 
Εκδόσεις: Πρώτη ύλη
Α' έκδοση: Ιανουάριος 2024
ISBN: 978-618-5830-00-7
Διαστάσεις: 20 Χ 14,5 Σελ: 393 Βάρος: 300gr
Λ.Τ: 19,00 €
Διαβάστηκε 825 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.