Κυριακή, 14η Απριλίου 2024  8:12 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024 10:36

Απασχόληση συνταξιούχων: Ανοίγει η πλατφόρμα στον e-ΕΦΚΑ για την υποβολή των δηλώσεων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η περικοπή κατά 30% στη σύνταξη, όσων συνταξιούχων επέλεγαν παράλληλα να εργαστούν έχει φύγει πλέον και από εδώ και πέρα έχουμε μια παρακράτηση 10% στο μισθό τους είπε στην ΕΡΤ ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.

Η πλατφόρμα για τις δηλώσεις θα ανοίξει στον e-ΕΦΚΑ, όπου εκεί θα μπορούν να μπουν οι συνταξιούχοι με κωδικούς taxis, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και να δηλώνουν στην πλατφόρμα αυτή ότι είναι και απασχολούμενοι.

Κατόπιν, θα ενημερώνει η πλατφόρμα, θα κάνει διασύνδεση με ΕΡΓΑΝΗ, Εφορία και ΕΦΚΑ, θα ενημερώνει και τον εργοδότη ότι πρέπει πια να παρακρατά κάθε μήνα το 10% των αποδοχών που έχει ο εργαζόμενος για να τα αποδίδει.

  • Αυτές οι κρατήσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από 1η Ιανουάριου 2024.
  • Οι συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν, διότι αν δεν το δηλώσουν μπορεί να υπάρξει πρόστιμο, αν βρεθεί, ίσο ακόμα και με 12 συντάξεις.
  • Από την παρακράτηση του 10% υπέρ ΕΦΚΑ, το 7,7% θα  πηγαίνει στην κύρια σύνταξη και το 2,3% στην επικουρική σύνταξη.

Το μέτρο αυτό αφορά όλους τους μισθωτούς, ακόμα κι αν είναι δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, επιστήμονες.

Και οι επαγγελματίες πρέπει να το δηλώσουν, αυτοί δεν θα έχουν παρακράτηση 10%, αλλά θα πληρώνουν προσαυξημένη εισφορά 50% στον κλάδο κύριας σύνταξης.

Εξαιρούνται από την παρακράτηση εκείνοι που ασκούν αγροτική δραστηριότητα και είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και οι πολύτεκνοι και έχουν ένα παιδί φοιτητή ή ανίκανο για εργασία ή ανήλικο.

Επίδομα μητρότητας

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας είπε ότι είναι πλέον 780 ευρώ, είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό, κι αφορά όλες τις μητέρες, μισθωτές ή μη μισθωτές.

Είναι η ίδια πλατφόρμα για όλες και ισχύει για εννέα μήνες. Η μητέρα μπορεί να παραχωρήσει και να μεταβιβάσει τους επτά μήνες στον πατέρα.

  • Έχει αναδρομική ισχύ από τον Σεπτέμβριο, άρα όσες απέκτησαν τέκνο από τις 24/9/23 και μετά μπορούν να το πάρουν.

Θα είναι μια απλή διαδικασία, και η είσοδος στην πλατφόρμα που ανοίγει θα γίνεται με τους κωδικούς taxis, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

Πηγή: ertnews.gr

Πολυμέσα

Διαβάστηκε 138 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία