Σάββατο, 22η Ιουνίου 2024  6:44 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2024 12:45

Ο μύθος των νεράιδων της Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Ο νομός μας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας, είναι ο πλουσιότερος της χώρας σε νερά. Το νερό και ο αέρας είναι τα βασικότερα στοιχεία της ζωής.

Και αφού η ζέστη συνεχίζει να επιμένει σκέφτηκα σήμερα να σας παρουσιάσω καταράχτες και νερά από την περιοχή μας σαν μία «σταγόνα » δροσιάς. Και για να είναι η σταγόνα αυτή πιο δροσερή θα αναφερθώ στο μύθο για τις νεράιδες που τον έχω ακούσει από παππούδες και γιαγιάδες σε πολλές περιοχές.

Οι νεράιδες, που ο μύθος τις παρουσιάζει σαν πανέμορφες γυναικείες υπάρξεις, σχετίζονται άμεσα με το νερό και συχνάζουν, ιδιαίτερα τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες στους καταράκτες και τα ρυάκια που το νερό είναι δροσερό και καθαρό.

Είναι ντυμένες με διάφανα χρωματιστά πέπλα και φέρουν στο κεφάλι ένα αραχνοϋφαντο μαντίλι του ιδίου χρώματος.

Ποτέ δεν είναι μόνες τους αλλά πάντα μικρές η μεγαλύτερες παρέες. Αφήνουν τα μαντήλια τους στους παρακείμενους θάμνους και βουτάνε στα γάργαρα νερά για να δροσιστούν. Αν και δεν κάνουν το μπάνιο τους γυμνές το υπέροχο σώμα τους διακρίνεται μέσα από το διάφανο πέπλο ιδιαίτερα τα φεγγαρόφωτα βράδυα.

Μόλις αντιληφθούν κάποια ανθρώπινη ύπαρξη να πλησιάζει βγαίνουν αμέσως από το νερό παίρνουν τα μαντίλια τους και εξαφανίζονται. Επομένως είναι πολύ δύσκολο να τις πλησιάσει και να τις δει κάποιος. Αλλά αν κάποιο παλικάρι καταφέρει να πλησιάσει και να πάρει το μαντήλι κάποιας νεράιδας αυτή δεν μπορεί να φύγει με τις άλλες αλλά το ακολουθεί.

Γίνεται τρυφερή και γλυκιά σύντροφος αλλά προσδοκά πάντα να βρει το μαντήλι της. Αν το βρει εξαφανίζεται και το παλικάρι την χάνει για πάντα. Βέβαια η νεράιδα αυτή δεν ξαναγίνεται αποδεκτή από την παρέα της και περιφέρεται μόνη της στα νερά τις νύχτες έχοντας πάντα δεμένο το μαντήλι στο χέρι της για να μην της το ξαναπάρουν…

Αν στο μεταξύ γίνει μητέρα και στην περίπτωση αυτή βρει το μαντήλι της ο σύντροφός την χάνει αλλά αυτή έχει τον τρόπο να φροντίζει τα παιδιά της χωρίς να γίνεται αντιληπτή…

Αν δεν βρει ποτέ το μαντήλι της παραμένει πιστή και τρυφερή σύντροφος. Στην περίπτωση που ο σύντροφός της, για να είναι σίγουρος ότι δεν θα την χάσει, κάψει το μαντήλι της η νεράιδα πεθαίνει αμέσως…

Βέβαια τα παιδιά που θα φέρει στο κόσμο είναι πάντα πανέμορφα και τα λένε νεραϊδογεννημένα.

Αυτός με λίγα λόγια είναι ο μύθος των νεράιδων…

Κάκαβος-Περδικόβρυση
Κάκαβος-Περδικόβρυση2
Κλοποτά
Νερομάνα
Νερομάνα

Κείμενο-Εικόνες: Γιάννης Γιαννακόπουλος

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 533 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2024 19:55
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News