Δευτέρα, 30η Σεπτεμβρίου 2024  1:23 πμ
Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2016 18:33

Ο Αγρινιώτης προπονητής του paracanoe που πάει Ρίο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

O Θανάσης Γιαννόπουλος ήταν ο πρώτος που έφερε στην Ελλάδα το άθλημα paracanoe και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να στείλει την αθλήτριά του Ελένη Πρελορέντζου στους παραολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο, οι οποίοι θα διεξαχθούν στις 14 Σεπτεμβρίου.

Το agrinioreport.com επικοινώνησε με τον Αγρινιώτη προπονητή, θέλοντας να μάθει περισσότερα για αυτό το κατόρθωμα αλλά και για το συγκεκριμένο άθλημα που, δυστυχώς, είναι άγνωστο σε πολλούς.

Το paracanoe, όπως ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, πρόκειται για το canoe-cayak αλλά για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Το 2010 το άθλημα ψηφίστηκε να μπει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο για το 2016. Σε κάποιες χώρες είχε ξεκινήσει πιο παλιά, όπως για παράδειγμα στη Βραζιλία, όπου αγωνιστικά υπάρχει από το 1996. Ο Θανάσης Γιαννόπουλος ήταν ο πρώτος που έφερε το εν λόγω άθλημα στην Ελλάδα το 2014. Είχε πάρει την απόφαση να ξεκινήσει το άθλημα αυτό στη χώρα μας και έψαξε τα πάντα ξεκινώντας από την αρχή: Αθλητές, υποδομές και εξοπλισμός καθώς αυτός είναι διαφορετικός από τον κανονικό επειδή πρόκειται για άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Να σημειωθεί πως ένας χρήστης αμαξιδίου δεν μπορεί να καθίσει σε ένα κάθισμα απλού καγιάκ, γιατί δεν του παρέχει την στήριξη που χρειάζεται, επομένως έπρεπε να βρεθούν τα καθίσματα από το μηδέν, τα οποία δεν υπάρχουν παγκοσμίως. Έτσι, ο προπονητής ήρθε σε επαφή με διάφορες ομάδες από άλλες χώρες στις οποίες εξήγησε τη διαδικασία προκειμένου να μπορέσει να βρει τον εξοπλισμό.

Ο ίδιος έκανε πολλές δοκιμές με καθίσματα κι έτσι προχώρησε ομαλά η διαδικασία και, τελικά, ύστερα από πολλές προσπάθειες έφτιαξε το κάθε κάθισμα για τον κάθε αθλητή ξεχωριστά καθώς κάθε κάθισμα είναι διαφορετικό για τον κάθε αθλητή.

Με πολύ κόπο ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και το καλοκαίρι του 2015 η ομάδα του κ. Γιαννόπουλου έτρεξε για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα paracanoe, ένα πρωτάθλημα που γίνεται ταυτόχρονα με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα canoe-cayak. Βέβαια σε διαφορετικές κατηγορίες αλλά στην ίδια ομάδα, δηλαδή στην ίδια οργάνωση, όπως δήλωσε ο ίδιος. Από κει βγήκε η πρώτη εθνική ομάδα με τον Θανάση Γιαννόπουλο ως ομοσπονδιακό προπονητή στην ομοσπονδία των ΑΜΕΑ. Έτσι και οδηγήθηκε η πρώτη ελληνική αποστολή στο Μιλάνο που έγινε και το παγκόσμιο πρωτάθλημα και εκεί η ομάδα πήρε την 15η θέση. Στο επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε το 2016 στη Γερμανία η ομάδα έτρεξε με τρεις αθλητές, δύο άντρες και μία γυναίκα, όπου εκεί έλαβαν τις πολύ καλές 15η, 18η και την 35η θέσεις.

Οι θέσεις για τους Ολυμπιακούς του Ρίο είναι μόνο 10 να κατηγορία, οπότε όποιος μπορέσει να μπει μέσα στη δεκάδα πάει αντιστοίχως και στο Ρίο, ανέφερε επίσης. Η ομάδα του Θανάση Γιαννοπούλου ήταν αρχικά έξω από τη δεκάδα αλλά η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή έκανε προσωπική πρόσκληση στην αθλήτρια Ελένη Πρελορέντζου η οποία είχε αγωνιστεί  στο Μιλάνο αλλά και τη Γερμανία.

«Αυτή η πρόσκληση ήταν ιδιαίτερα σημαντική γιατί λαμβάνονται πολλά στοιχεία υπ” όψιν. Οι Ρώσοι είχανε αποκλειστεί κι έτσι είχε ανοίξει μια θέση. Κατά συνέπεια, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε αυτή τη θέση να την παραχωρήσει στη συγκεκριμένη αθλήτρια. Ήταν μια πρόσκληση της τελευταίας στιγμής», πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Σχετικά με τους αγώνες στο Ρίο ο κ. Θανάσης Γιαννόπουλος είπε ότι υπήρξε προπονητής της συγκεκριμένης αθλήτριας από το μηδέν. Την έχει προετοιμάσει και την έχει χτίσει ακριβώς με τον τρόπο που θέλει ο ίδιος, τόνισε, ενώ πρόσθεσε τα ακόλουθα:

«Από την αγωνιστική μου εμπειρία τόσα χρόνια το να πάει κάποιος σε Ολυμπιακούς ή σε Παραολυμπιακούς αγώνες είναι μεγάλο κατόρθωμα και μια σημαντική επιτυχία, ίσως και πιο μεγάλη από το πως θα τα πάει εκεί. Και αυτό γιατί δε σε επιλέγει η χώρα σου για να πας αλλά πρέπει να ανήκεις από μόνος σου στην ελίτ των αθλητών. Στους αγώνες αυτούς όλοι είναι τόσο καλοί που κάποιος που είναι πρώτος μπορεί να βγει τελευταίος ενώ πάλι κάποιος που θα έχει μια καλή μέρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι στην τριάδα. Δεν είναι ξεκάθαρο οπότε το τι θα γίνει εκεί ωστόσο εμείς κάνουμε εντατικές προπονήσεις, άσχετα με τα πρώτα αποτελέσματα που μας είχαν εκτός αγώνων. Θέλουμε επίσης να παρακολουθήσουμε στη συνέχεια διεθνείς αγώνες αλλά και άλλους ενδιάμεσους αγώνες κατά τους οποίους θα τεστάρω ο ίδιος την πρόοδο των αθλητών κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες».

Αναφορικά με την αποστολή στο Ρίο η οποία θα μεταβεί εκεί για να συμμετάσχει στους αγώνες μέσα στις επόμενες ημέρες, ο κ. Θανάσης Γιαννόπουλος δήλωσε πως η αποστολή θα είναι περίπου 50 άτομα καθώς πρόκειται για 20 διαφορετικά αθλήματα.

«Η πιο μεγάλη επιτυχία για μένα είναι ότι μέσα σε αυτό το τόσο λίγο χρόνο, σε μια χώρα χωρίς παρελθόν στο συγκεκριμένο άθλημα, χωρίς καθόλου υποδομές και τεχνογνωσία, ξεκινήσαμε από το μηδέν και φτάσαμε μέσα σε δυόμισι χρόνια να συμμετέχουμε σε τόσο σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις και να συγκρινόμαστε με χώρες που κάνουν αυτό το άθλημα 5 ή και 10 χρόνια. Αυτό για μένα ως προπονητής είναι πολύ μεγάλο κατόρθωμα, δηλαδή το να διεκδικούμε ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας ανάμεσα σε τόσο μεγάλους και δυνατούς αντιπάλους».

Η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει από την Ελλάδα την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου . Στις 7 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης και στις 14 του μήνα ξεκινούν οι αγώνες.

Εμείς να ευχηθούμε σε όλους «καλή επιτυχία από καρδιάς».

agrinioreport.com

Διαβάστηκε 1481 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News