Τρίτη, 21η Μαίου 2024  1:19 πμ
 
wm small
Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024 19:29

Από 1η Απριλίου η αύξηση στον κατώτατο μισθό – Τα βήματα μέχρι τότε

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πόση αύξηση εκτιμάται ότι θα δοθεί

Αυξήσεις μισθών σχεδόν για 600.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα φέρνει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που αναμένεται να ισχύσει από την 1η Απριλίου. Η αύξηση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 5-6%, ώστε να φτάσει ο μισθός στα 820-830 ευρώ, από 780 ευρώ που είναι σήμερα. Η διαδικασία για την αύξηση αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων ημερών, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος κατώτατος απ’ τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι, ο κυβερνητικός στόχος, όπως έχει διατυπωθεί πολλές φορές, είναι να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ έως το 2027. Εκτιμήσεις, άλλωστε, κάνουν λόγο για αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 από 1.170 ευρώ).

Τα βήματα που θ’ ακολουθήσουν, για να γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού:

-Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, η τριμελής Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης θ’ αποστείλει πρόσκληση προς εξειδικευμένους Φορείς για την σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

-Το Μάρτιο θα υποβληθούν οι εκθέσεις στην επιτροπή και στη συνέχεια αποστέλλονται στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ), για να διαμορφώσουν το δικό τους υπόμνημα.

-Ύστερα η Επιτροπή κοινοποιεί σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους τα υπομνήματα και καλεί σε προφορική διαβούλευση.

-Ο φάκελος με τα υπομνήματα διαβιβάζεται στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, με σκοπό την σύνταξη του Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με 5μελή Επιτροπή Σοφών.

-Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου η Υπουργός Εργασίας εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο κατώτατο μισθό.

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 274 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία