Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  8:13 μμ
Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024 19:17

Μαζική η συγκέντρωση των αγροκτηνοτρόφων στο κέντρο του Αγρινίου (φωτο, βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Από μαζική συμμετοχή και παλμό χαρακτηρίστηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροκτηνοτρόφων στο κέντρο του Αγρινίου το πρωί της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου. Δεν έλειψε ωστόσο και η ένταση με την αστυνομία όταν τα τρακτέρ προσέγγιζαν την πλατεία. 

Πλήθος αγροτών, κτηνοτρόφων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων της περιοχής συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι απαίτησαν την άμεση επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν ενώ διατρανώθηκε η αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν μέχρι τέλους και συντονισμένα τους στόχους τους.

Με συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών και κτηνοτρόφων στο κέντρο του Αγρινίου το πρωί της Δευτέρας 22/1.

«Η φετινή χρονιά είναι καταστροφική στα πιο πολλά προϊόντα, με μειωμένες παραγωγές σχεδόν παντού λόγω καιρικών φαινομένων και ασθενειών όπως οι ελιές. Ενώ ταυτόχρονα οι γαλακτοβιομηχανίες πιέζουν για συνεχόμενη μείωση στην τιμή του γάλακτος, ειδικά στο αιγοπρόβειο γάλα έχουμε συνεχόμενες μειώσεις κάθε μήνα. Μάλιστα κάποιες βιομηχανίες κάνουν αναδρομικά μειώσεις, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι στην πραγματικότητα να μην γνωρίζουν σε ποια τιμή πουλάνε το γάλα τους, όλα αυτά με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Ακόμη και στα προϊόντα που η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, η αύξηση του κόστους παραγωγής και η μειωμένη παραγωγή δεν αυξάνουν αλλά μειώνουν το εισόδημά μας. Κάθε μήνα γονατίζουμε από το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, εξαιτίας της “απελευθέρωσης” της Ενέργειας και της “πράσινης μετάβασης”, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια», ανέφερε μεταξύ άλλων το κάλεσμα που είχε απευθύνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.

Δεν έλειψε η ένταση μεταξύ αγροτών και Αστυνομίας κατά την άφιξη των τρακτέρ στο κέντρο της πόλης. Η Αστυνομία δεν επέτρεψε αρχικώς την διέλευση όλων των οχημάτων προς την πλατεία, με αποτέλεσμα να εξοργιστούν οι αγρότες.

Αρκετοί εκ των αγροτών έσπευσαν στο σημείο, απειλώντας να μεταφέρουν περιπολικό ακόμη και με τα χέρια τους ώστε να επιτραπεί η διέλευση προς την οδό Αναστασιάδη. Τελικώς, μετά από λίγη ώρα η ένταση εκτονώθηκε.

Στη συγκέντρωση πήραν το λόγο ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο εντεταλμένος Σύμβουλος του Περιφερειάρχη και Περιφερειακός Σύμβουλος Γ. Κοντογιάννης, την ομιλία του οποίου διέκοψαν σε ορισμένα σημεία αποδοκιμασίες, εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου, του Εργατικού Κέντρου, του Αγροτικού Συλλόγου Νεοχωρίου Σ. Γεωργούσης, του Α.Σ. Αγράφων κ. Γιαννούλης, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γ. Λεχουρίτης, οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής των αγροτών κ. Ζαρναβέλης και κ. Μολώνης, ο πρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας Σπ. Κοτοπούλης.

 Το πλαίσιο των αιτημάτων είχε περιγραφεί αναλυτικά ως εξής από το Συντονιστικό των Αγροτών:

• Άμεση αποκατάσταση της μειωμένης βασικής επιδότησης μεσοσταθμικά στο 22% σε όλους τους αγρότες, καθώς και της μηδενικής καταβολής για τα οικολογικά σχήματα του έτους 2023.
Αόριστες υποσχέσεις για την αποπληρωμή τους σε μελλοντικό χρόνο με σημαντικές μειώσεις σε αρκετές περιπτώσεις (λόγω όρων και συνθηκών μη εφαρμοστέων) δεν αποτελούν λύση.

• Αναθεώρηση της ΚΑΠ, ξεκινώντας άμεσα διαβουλεύσεις με τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, ώστε να συνδιαμορφωθεί η νέα ΚΑΠ η οποία να βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες της πρωτογενούς παραγωγής και όχι στα συμφέροντα συγκεκριμένων λόμπι.

• Λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και ύπαρξη πολιτικής βούλησης, ώστε να τερματιστεί η αυθαίρετη μείωση της τιμής του γάλακτος και οι συνεχόμενες νοθείες στο εθνικό μας προϊόν, τη φέτα. Οι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν και είναι απλοί και εύκολοι στην εφαρμογή τους.

• Άμεση ενεργοποίηση του ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για όλη τη χώρα και προσδιορισμό και θέσπιση αναλογίας γάλακτος για την παρασκευή 1 κιλού τυριού φέτας.

• Μείωση του κόστους παραγωγής (λιπάσματα, σπόρια, επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης και μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας).

• Ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, ώστε να αποδοθούν τα βοσκοτόπια με δίκαιο τρόπο στους κτηνοτρόφους.

• Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων και εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ ως προς τα νέα κλιματικά φαινόμενα και τις νέες ασθένειες, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία όπου οι αποζημιώσεις είναι μηδενικές.

• Ενημέρωση των πολιτών του νομού για τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

• Εκδήλωση συμπαράστασης στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 230 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.