Κυριακή, 28η Απριλίου 2024  11:06 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2024 22:38

Σαν σήμερα 15-01-1823: Η μάχη του Αγίου Βλασίου.Ο θρίαμβος του Γεωργίου Καραϊσκάκη (video podcast)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Toυ Λίνου Υφαντή,

Σαν σήμερα 15-01-1823 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης συνέτριψε τους Οθωμανούς που αποχωρούσαν από το Μεσολόγγι μετά την Α΄πολιορκία στον Άγιο Βλάσιο Τριχωνίδας στη θέση “Κορομηλιά”. Στη συνέχεια τους καταδίωξε και στην προσπάθεια τους να διαφύγουν πνίγηκαν στον Αχελώο. Το γεγονός αυτό καταγράφηκε στον “Ύμνο εις την Ελευθερία” του Διονύσιου Σολωμού.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο το χρονικό της μάχης του Αγίου Βλασίου.  Πρόκειται για αναλυτική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε την  Παρασκευή 19-08-2023 και αφορούσε τα 200 χρόνια από τη μάχη του Αγίου Βλασίου στο προαύλιο του προσφάτως κατηργημένου Γυμνασίου Αγίου Βλασίου. Η εκδήλωση έγινε στα πλαισια των ” Ελατοδρωμενων” και διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Αγιοβλασιτών Αγρινίου

Η παρουσίαση ολοκληρώνεται με τη διαχείριση μνήμης που έγινε,  η οποία περιλάμβανε :

α)αναπαραστάσεις μάχης που διοργανώνονταν για  δύο δεκαετίες (2001-2019)

β) Την  πρόταση για ίδρυση μουσείου και την συνέχιση της αναπαράστασης όπως την κατέθεσε ο σύλλογος φίλων ιστορικής μνήμης της μάχης της Κορομηλιάς και του Θεάτρου.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 451 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.