Κυριακή, 28η Απριλίου 2024  5:57 πμ
 
wm small
Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2023 19:01

Οι τρεις Γερμανοί και ο Έλληνας γεωμέτρης που εργάστηκαν για τη χωροθέτηση του Αγρινίου και της Σουλιώτικης συνοικίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Μία από τις πρώτες προτεραιτότητες της κυβέρνησης του Όθωνα ήταν η δημιουργία ένος Υπουργείου Υποδομών  που θα αναλάμβανε έργα όπως ιδρύσεις πόλεων και οικισμών, οριοθετήσεις, οδοποιία, αποξήρανση ελωδών εκτάσεων κ.α. Αυτές ήταν οι πρώτες αρμοδιότητες του επονομομαζόμενου “Τοπογραφικού Γραφείου”, το οποίο ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο 1834 και υπαγόταν στο Υπουργείο Εσωτερικών. Επικεφαλής του Τοπογραφικού Γραφείου διορίσθηκε ο Βαυαρός ανώτερος γεωμέτρης Ditmann A. Gebhard ο οποίος ανέλαβε έργα όπως τον σχεδιασμό της Σπάρτης.

Στο συγκεκριμένο γραφείο του Gebhard ανατέθηκαν και οι πρώτες τοπογραφικές μελέτες για τη χωροθέτηση της νέας πόλης του Αγρινίου, η οποία είχε ολοσχερώς καταστραφεί από τις εχθροπραξίες της επανάστασης του 1821. Ως πρώτο όνομα που ασχολούταν μόνο με τις τοπογραφικές εργασίες για την ίδρυση του Σουλιώτικου Οικισμού ήταν εκείνο του γεωμέτρη Εμμανουλή Ψύχα. Ο  Ψύχας ήταν διακεκριμένος επιστήμονας.  Κ ατάγονταν από τη Χίο και πριν έρθει στο Αγρίνιο υπήρξε ο πρώτος καθηγητής των Φυσικών Επιστημών, Φυσικής και Χημείας, του
πρώτου (εκτός από εκείνο της Αίγινας) Γυμνασίου και Ελληνικού Σχολείου που ιδρύθηκε στο
Ναύπλιο το 1833. Από το Αγρίνιο έφυγε τον Ιανουάριο του  1835 λόγω σοβαρής ασθένειάς του  και αντικαταστάθηκε με εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών από τον διακεκριμένο Πρώσο Γεωμέτρη  Stauffert .  Ο Stauffert διακρίθηκε για το έργο του και σε άλλες πόλεις όπως στην Αθήνα. Στο Αγρίνιο έμεινε μόνο μερικούς μήνες και ήδη από τον Μάιο του ίδιου έτους οι γεωμέτρες Joseph Brunbauer και Joseph Hotter ανέλαβαν τις εκεί εργασίες. Το αποτέλεσμα που προέκυψε για λογαριασμό του γραφείου του Gebhard ήταν το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης το 1838.  Αυτό χρησίμευσε ως βάση στον πρώτο πολεοδομικό χάρτη του 1843 του γεωμέτρη Κ. Ζάγκα.

Αυτή ήταν η ομάδα των μηχανικών (τότε επονομαζόμενων “γεωμετρών'”) που σχεδίασε τη νέα πόλη του Αγρινίου για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία. Με την πάροδο του χρόνου το πολεοδομικό σχέδιο των Βαυαρών αρχιτεκτόνων που περιλάμβανε πλατείς δρόμους και ανοικτούς χώρους δεν ευοδώθηκε λόγω των πιέσεων που ασκούσαν μικροιδιοκτήτες και συμφέροντα στον εκάστοτε Δήμαρχο.

Με πληροφορίες από:

Όλγα Φουντουλάκη, Franz Stauffert, Ο πρώτος δημοτικός αρχιτέκτων της νέας Αθήνας.

https://www.academia.edu/69885197/Franz_Stauffert_Der_erste_Stadtarchitekt_von_Neu_Athen. 

Δώρα Μονιούδη Γαβαλά, Πολεοδομία στο ελληνικό κράτος, 1833-1890 / Urban planning in the Greek State, 1833-1890, έκδoση Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, Αγρίνιο 2012

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 382 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2023 19:06
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.