Τρίτη, 7η Μαίου 2024  2:41 μμ
 
wm small
Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2023 22:07

Μεσολόγγι 1826 – 2026: Πόσο έτοιμοι είμαστε για να γιορτάσουμε το Παγκόσμιο αυτό Γεγονός;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο Θεόδωρος Μυλωνάς

Το Μεσολόγγι το 1826 θυσιάστηκε για να στεριώσει η Πατρίδα.  Και συ Ελληνική Πολιτεία όχι να το λες  Ιερή Πόλη, αλλά όπως και ο πρώτος Κυβερνήτης Καποδίστριας, εδώ το 1827, το δήλωσε και το υλοποίησε με έργα, να έχεις και την Ιερή υποχρέωση να ευγνωμονείς το Μεσολόγγι. Τι έκανες; Το άφησες στην τύχη του το 1826, πολλές σπασμωδικές και λανθασμένες κινήσεις τα τελευταία 50 χρόνια,   μην κάνεις το ίδιο λάθος και για το 2026, 200 χρόνια μετά!!!.

Η « Έξοδος του Μεσολογγίου» αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα κορυφαία ιστορικά γεγονότα της χώρας και όχι μόνο. Το 2026, η 200η  επέτειος θα εορτασθεί εδώ. Πόσο είμαστε τελικά προετοιμασμένοι για αυτό; Πώς θα χειροκροτήσουμε με όλο τον κόσμο τις ψυχές των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για το μέγιστο αγαθό της Ελευθερίας;

Τι  κάνατε κύριοι: Εκκλησία,  Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι,  τόσα χρόνια μέχρι σήμερα,  για το κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός;

Όλοι οι ορειβατικοί Σύλλογοι της Ελλάδας περιμένουν εναγωνίως πότε θα σηματοδοτηθεί «το μονοπάτι των Εξοδιτών» για να το περπατήσουν στωικά και να αισθανθούν την λαχτάρα, Εκείνων, που πολέμησαν για Ελευθερία.

Δεν έγινε καμιά ανάδειξη από τις ιστορικές ντάπιες της Εξόδου, τους ναούς Δόξας του Μεσολογγίου.

Η ανακαλυφθείσα προεπαναστατική βρύση, δώρο ζωής για την πόλη, την εποχή εκείνη, παραμένει με λάσπες και χώματα.

Οι πινακίδες οδών, το κυκλοφοριακό, και οι πινακίδες κυκλοφορίας έχουν τα χάλια τους!!!.

Επίσης, οι πινακίδες των χαρτών θέσης και προσανατολισμού σε κεντρικά σημεία της πόλης είναι ντροπή, σε μια σύγχρονη πόλη, να υπάρχουν έτσι τοποθετημένες. Ασχολήθηκα εθελοντικά και χωρίς καμιά αμοιβή με την σχεδίαση και τις ιστορικές επισημάνσεις των χαρτών αυτών, αλλά η τοποθέτησή τους τόσο προσανατολιστικά όσο και από πλευράς στίγματος θέσης καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα!!!.

Μένω σε αυτή την όμορφη πόλη από επιλογή μου. Πόλη που θυσιάστηκε για μένα, για σένα, για όλους. Έθαψε τους  Ήρωές της,  Έλληνες και Φιλέλληνες, στον ιστορικό «Κήπο των Ηρώων».  Ευλαβείς προσκυνητές από όλο τον κόσμο θα έρθουν με ένα λουλούδι εδώ στην πόλη της Ελευθερίας,  για τον δικό τους Ήρωα,  και να δώσουν με την ψυχή τους μια υπόσχεση. Ποτέ πια πόλεμος, πουθενά δουλεία. Ο Μουσουλμάνος, ο Χριστιανός, ο Ιουδαίος είναι άνθρωπος. Αυτήν την υπόσχεση έρχονται να δώσουν στο μνημόσυνο των ηρώων τους που πολέμησαν εδώ και να αποτίσουν φόρο τιμής. Εδώ στο Μεσολόγγι. εντός των τειχών,  θα επιθυμούν να πατήσουν εδώ, τα ίδια χώματα με τους προγόνους τους και να νιώσουν την ίδια περηφάνια.

«.…εδώ… που δεν περίσσεψε το βόλι…..

…..εδώ…. που δεν περίσσεψε το λιθάρι…..

….εδώ…. που  δεν περίσσεψε ο φόβος ….

…εδώ ….που  δεν περίσσεψε ότι τρώγεται από ζώο….

…εδώ…. που   δεν αναστήθηκε κανένας για να θάψει τους άλλους….

…εδώ ….που γεννήθηκε ο εθνικός μας ύμνος…

….εδώ κι΄ ο θάνατος που περίσσεψε έκανε πέρα….

….και …. αναγεννήθηκε η Ελλάδα….» (από το βιβλίο  μου με τίτλο : «Το Μεσολόγγι Χώμα Αίμα και Φωτιά Χαρτογραφία της Εξόδου»)

Τον καθένα από αυτούς με το λουλούδι, που θα έρθουν εδώ σε δυο χρόνια, πώς θα τους ευχαριστήσουμε;;;

Απαιτείται μια σοβαρή υποδοχή και μετακίνηση αυτών των ανθρώπων. Δίνονται τώρα 10 εκατομμύρια ευρώ για την «Ανάπλαση Ναυπάκτου-Παπαδιαμαντοπούλου», όπως και άλλα για την οδό Κύπρου και για την οδό προς Τουρλίδα. Μια πρόταση, που δίνεται,  είναι στην ανάπλαση που ετοιμάζεται, να συνδυαστούν  εργασίες και προμήθειες για  θέσεις parking και μια συνεχή διαδρομή με πέντε τρενάκια, όπως φαίνεται και εξηγείται στον παρακάτω Χάρτη 1. Για την απόκτηση αυτών των μικρών τρένων ας  γίνει αίτημα στους εκπροσώπους των πρεσβειών των Φιλελλήνων χωρών, κατά το επίσημο γεύμα των Βαΐων στις ερχόμενες γιορτές, και  το κάθε ένα να φέρει το όνομα της δωρήτριας χώρας. Άλλως ας αναβρεθεί άλλη πηγή.

Επιπρόσθετα, μια κίνηση ευγνωμοσύνης θα ήταν, να ενημερωθούν οι ίδιες πρεσβείες εάν επιθυμούν να τελέσουν οι αποστολές τους ιδιαίτερα μνημόσυνα για τους πεσόντες ήρωές τους, όπως έκαναν ομόθρησκοί τους, στην εκδήλωση για την επέτειο της Ναυμαχίας του Lepanto, πριν δυο μήνες στο φυσικό της χώρο, στις Εχινάδες νήσους θέση Λούρος.

Χάρτης 1. Χώροι  στάθμευσης για Ι.Χ. και Λεωφορείων  και η προτεινόμενη διαδρομή μέσα στη πόλη.

 Α) Θέσεις στάθμευσης για Ι.Χ. & Λεωφορεία.

P1:Βόρεια τουτείχους,Ρ2:Ξενοδοχείο Liberty,Ρ3:Θέση Ηλεκτρικής, Ρ4:Χώρος Βυρωνικής Εταιρείας, Ρ5:Λιμάνι, Ρ6: Χώρος νότια του Δημαρχείου, Ρ7:Ξενοδοχείο Θεοξένια, Ρ8:Τουρλίδα.

(Β)Η καλύτερη διαδρομή με τα τρενάκια μέσα στη πόλη, κατά την άποψή μου, θα είναι, να κινούνται κάθε δέκα πέντε λεπτά. Αν δεν αρκούν τα 15 λεπτά για μια ξενάγηση, μέχρι το επόμενο τρένο  θα μπορούν να παίρνουν το μεθεπόμενο τρένο.

Η πύλη θα αποτελεί μόνο την έξοδο, όπως άλλοτε των Εξοδιτών προς την Ελευθερία, με  πεζόδρομο.  Αφού κλείσει η πύλη, από την στάθμευση για τα λεωφορεία (P1) & στάση(Σ1) αφετηρίας θα επισκέπτονται το άγαλμα της Ελευθερίας. Στη στάση (Σ2) πύλη του Κήπου των Ηρώων θα καταθέσουν το στεφάνι σε ήρωα μέσα στον Κήπο. Η πορεία θα συνεχίζεται από την οδό Ελευθέρων Πολιορκημένων με στάση στη κεντρική πλατεία (Σ3), όπου θα απολαύσουν τους πίνακες του Ιστορικού Μουσείου. Έπειτα, συνεχίζουν δυτικά στην οδό Χαριλάου Τρικούπη και θα κάνουν στάση (Σ4) στα Δικαστήρια για να επισκεφτούν το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο της Διεξόδου. Επόμενη στάση στην Πλώσταινα(Σ5) όπου θα παρατηρήσουν πλειάδα  πουλιών. Ακολούθως στη (Σ6)  θα ξεναγηθούν στα μουσεία  του σπιτιού του Χαρίλαου Τρικούπη και Κωστή Παλαμά.  Από εκεί θα προχωρούν έως το λιμάνι  για τα εστιατόρια- καφετέριες (Σ7) και το ξενοδοχείο «Θεοξένιο» (Σ8). Στη συνέχεια, μια μαγική βόλτα στο  δρόμο της Τουρλίδας (Σ9) όπου θα απολαύσουν την λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας με τα πολλά φλαμίνγκος  και επίσκεψη στο μοναδικό μουσείο άλατος(Σ10). Στη συνέχεια επιστροφή από τον δρόμο προς το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας (Σ11), από την οδό Μουστακλή με στάση στο Δημαρχείο (Σ12), και από την Πύλη(μόνο Εξόδου) στο αρχικό σημείο στάθμευσης Ρ1 & αφετηρίας (Σ1).

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 309 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία