Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  3:44 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023 10:57

Αγρίνιο: Ο 22χρονος Γεώργιος Παπασπύρου βραβεύτηκε από την AMSTEL για το βλάχικο μοιρολόι “πουλί μου αχ πουλί μου” (video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Ο 22χρονος Γεώργιος Παπασπύρου, από το Αγρίνιο, βραβεύτηκε σε διαγωνισμό μουσικής δημιουργικότητας του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία (AMSTEL), για ένα κομμάτι στο οποίο ανέδειξε την Αιτωλοακαρνανία, και συγκεκριμένα με ένα βλάχικο μοιρολόι με όνομα «Πουγ Λάι Πουγ» που σημαίνει πουλί μου αχ πουλί μου

O Γεώργιος Παπασπύρου γεννήθηκε και  μεγάλωσε στο Αγρίνιο και πρόσφατα βραβεύτηκε στον διαγωνισμό μουσικής δημιουργικότητας του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία όπου ανέδειξε ένα κομμάτι της κληρονομιάς του και της Αιτωλοακαρνανίας. Προώθησε τα βλαχόφωνα χωριά που βρίσκονται στην περιοχή μας καθώς και το ίδιο το Αγρίνιο!

Αναλυτικότερα:

Η Συνέλευση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου ανακοίνωσε με υπερηφάνεια την απονομή του Βραβείου Μουσικής Δημιουργικότητας 2023 σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Amstel). Η κριτική επιτροπή, που απαρτίζεται από την Ομότιμη Καθηγήτρια ΤΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μιράντα Καλδή, τον Υπεύθυνο Προγραμματισμού Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ και Επίκ. Καθηγητή του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αλέξανδρο Ευκλείδη, και τον διακεκριμένο πιανίστα και συνθέτη, Σταύρο Λάντσια, ανέδειξε τη συμμετοχή “Ρίζες” ως την αξιόλογη νικήτρια.

Η συμμετοχή “Ρίζες” παρουσιάζει μια εξαιρετική προσέγγιση στη μουσική δημιουργία, παρέχοντας ένα συνδυασμό παραδοσιακών στοιχείων της περιοχής των δημιουργών και πρωτοποριακών μουσικών χορωδιακών προσεγγίσεων. Αποτελεί ένα έργο που συγκέντρωσε την προσοχή της επιτροπής για την αυθεντικότητα του και την έντονη συναισθηματικότητα που μετέδωσε.

Οι δημιουργοί είναι οι εξής: Γεωργία-Νικολέτα Αποστολίδη (από την Χίο), Ευθύμιος Κούκος (από την Άμφισσα), Ερμής Πανόπουλος (από τον Ωρωπό), Γεώργιος Παπασπύρου (από το Αγρίνιο)

Το έπαθλο 2.000 ευρώ που παρέχεται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Amstel) δίνει ένα έναυσμα στους καλλιτέχνες να συνεχίσουν τη δημιουργική τους πορεία.

Το έργο είναι διαθέσιμο για προβολή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://youtu.be/CoapTtp8uns?si=E5RgnjGsaDFhTJfr

Ο δημιουργός Γεώργιος Παπασπύρου, από το Αγρίνιο, εξέφρασε τη χαρά του για τη νίκη στα social media αυτής της σημαντικής δημιουργικής προσπάθειας. Συγκεκριμένα ανέφερε: « ΝΙΚΗΤΕΣ – ΕΡΓΟ “ΡΙΖΕΣ”

Περάσαμε ένα μακρύ, δύσκολο και πολύ συγκινητικό δρόμο! Είμαι τόσο ευγνώμων που το έργο μας “ΡΙΖΕΣ” κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διαγωνισμό “Μουσικής Δημιουργικότητας” του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και το γνωστό σε όλους brand Amstel! Το τραγούδι που παρουσίασα «ΠΟΥΓ ΛΑΪ ΠΟΥΓ» είναι μέρος της κληρονομιάς μου και κληρονομιά κάθε Βλάχου που ζει στην Ελλάδα. Είμαι τόσο χαρούμενος που μέσα από τη λαϊκή μουσική παράδοση των Βλάχων έφτιαξα κάτι καινούργιο που συγκίνησε τους ανθρώπους και κέρδισε έναν διαγωνισμό!   Ας είναι αυτό ένα παράδειγμα του τι μπορούν να επιτύχουν οι νέοι αν θέλουν πραγματικά να κάνουν μια αλλαγή και να φέρουν κάτι αυθεντικό στον κόσμο!   (ειδικά οι νέοι και οι νέοι Βλάχοι)

Ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ επίσης στην εκπληκτική ομάδα πίσω από αυτό το έργο και τους απίθανους συμφοιτητές μου της ειδίκευσης διεύθυνσης Παιδικής, Σχολικής και Νεανικής Χορωδιας Georgia Apostolidi Nick Geit Ερμής Π. Ευθύμιος Κούκος Elena Kousta Δέσποινα Αλέξη

Ειδικές ευχαριστίες για τη συνεχή ενθάρρυνση που μας έδινε η καθηγήτρια μας όλο αυτό τον καιρό… Ευχαριστούμε Christina Kalliaridou Επίσης ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ευχαριστώ στον κ. Βαγγέλη Τόρη που αν δεν ήταν αυτός το όνειρο του ΠΟΥΓ ΛΑΪ ΠΟΥΓ δε θα υπήρχε…

Για την παραχώρηση του Ιερού Ναού Αγ. Αποστόλων Ιάσονος και Σωσιπάτρου, ευχαριστούμε τον πατέρα Σπυρίδωνα Γαρνέλη.  »

Το κομμάτι που επέλεξε αντιπροσωπεύει την κληρονομιά του και τη συναισθηματική σύνδεσή του με την παράδοση των Βλάχων στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για ένα βλάχικο μοιρολόι με όνομα «Πουγ Λάι Πουγ» που σημαίνει πουλί μου αχ πουλί μου. Ο ίδιος είναι βλάχος καθώς από την οικογένεια της μητέρας του κατάγονται από τους βάλτους Οχθίων! Το μοιρολόι μιλά για την ιστορία ενός αδερφού που θρηνεί το πτώμα του αδερφού του ο οποίος είναι γεμάτος μέσα στα αίματα, όπως λεει και το κομμάτι, μπροστά στο μέτωπο του πολέμου! Μια συνταρακτική ιστορία και ένα πολύ βίαιο αλλά ηχηρό μήνυμα το οποίο διαπερνά κάθε ψυχή αυτού του κόσμου!

Η απονομή του βραβείου έλαβε χώρα στις 8 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα «Γεώργιος Γραμματικάκης» της Ιονίου Ακαδημίας, στο πλαίσιο της τελετής ορκωμοσίας των αποφοίτων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.

Ο Γεώργιος Παπασπύρου είναι 22 ετών από το Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας και σπουδάζει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στην κατεύθυνση της Διεύθυνσης Παιδικής, Σχολικής και Νεανικής Χορωδίας. Έχει 10 χρόνια χορωδιακής εμπειρίας σε συνεργασία με χορωδίες όπως: Χορωδία «Αλθαία» Μουσικού Σχολείου Αγρινίου, Παιδική Χορωδία Κέρκυρας, Φωνητικό Σύνολο Ιονίου Πανεπιστημίου, CHÓRES (Μαρίνα Σάττι), Χορωδία «Αγ. Σπυρίδων» κλπ. Η συμμετοχή του σε φεστιβάλ και σε μεγάλους χώρους συναυλιών είναι πολυάριθμη π.χ. Μαέστρος στο International Folklore Dance Festival of Agrinio (2023), μέλος της διοργανωτικής ομάδας πολλών και σημαντικών διοργανώσεων TEDx στην Ελλάδα (2020-2023), συναυλία στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Εθνική Λυρική Σκηνή) για το ξεκίνημα του Χριστουγεννιάτικης περίοδου κλπ.(2022). Το 2021 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Ιταλία μαζί με ένα φωνητικό σύνολο με tour σε πέντε πόλεις της λεγόμενης «Μεγάλης Ελλάδας» της Ιταλίας. Το 2021 βραβεύτηκε (1ο βραβείο) μαζί με το φωνητικό σύνολο il maeggio στον μουσικό διαγωνισμό «Η Μουσική παράδοση της Κέρκυρας» με απευθείας εκπροσώπηση της Ελλάδας στο φεστιβαλ μουσικής στο Μον Πελιέ της Γαλλίας. Φέτος βραβεύτηκε (1ο βραβείο) στον διαγωνισμό «Μουσικής Δημιουργικότητας» του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Amstel).

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 359 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.