Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  12:12 μμ
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023 20:06

Συνάντηση μελών της Φιλοτελικής Εταιρείας Αγρινίου με νοσταλγική αναδρομή σε περασμένες εποχές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Στην καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση των μελών και φίλων της Φιλοτελικής Εταιρείας Αγρινίου, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο, παραβρέθηκαν πολλοί συλλέκτες γραμματοσήμων και όχι μόνο.

Η έναρξη της συνάντησης έγινε με ενημέρωση των μελών από τον Πρόεδρο και τον συλλέκτη κύριο Θεόδωρο Στυλιανόπουλο για τις νέες εκδόσεις γραμματοσήμων.

Στις 14 Δεκεμβρίου θα κυκλοφορήσει μία νέα σειρά από 10 αυτοκόλλητα γραμματόσημα από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία που θα προβάλουν την Εθνική μας Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου. Η έκδοση συνοδεύεται από ειδική αναμνηστική σφραγίδα.

Για τα μαρτυρικά Καλάβρυτα που φέτος στις 13 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 80 χρόνια από την σφαγή εκατοντάδων αμάχων, τα ΕΛΤΑ κυκλοφορούν ειδική αναμνηστική σφραγίδα, με την οποία θα πραγματοποιηθεί σφράγιση την Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023, στο Δημοτικό Μουσείο στα Καλάβρυτα.

Από το Ταχυδρομείο Καλαβρύτων μπορούν να προμηθευτούν οι συλλέκτες φιλοτελικά προϊόντα.

(Η ειδική αναμνηστική σφραγίδα θα είναι διαθέσιμη για τρεις (3) συνεχόμενες Πέμπτες από την ημερομηνία κυκλοφορίας της, στο Ταχυδρομικό Κατάστημα της Πλατείας Συντάγματος, Μητροπόλεως 2, στην Αθήνα, από 09:00 έως 13:00).

Ακόμα κυκλοφόρησε το πρόγραμμα εκδόσεων του 2024 που έχει ως εξής:

  1.    Αρχαία Ελληνική Γραμματεία – Μέρος Β’
  2.    100 χρόνια ΦΙΛΟΤΕΛΕΙΑ
  3.    Συναγωγές της Ελλάδας
  4.    EUROPA 2024 – Υποβρύχια Πανίδα & Χλωρίδα
  5.    Ολυμπιακοί Αγώνες – Παρίσι 2024
  6.    EUROMED 2024 – Αθλήματα στη Μεσόγειο
  7.    50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
  8.    Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες – IFG
  9.    150 χρόνια Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση
  10.  Παιδί & Γραμματόσημο – Μικρός Ήρωας

Ο πρόεδρος σε αυτό το σημείο πληροφόρησε τους παραβρισκόμενους ότι έφθασε στα χέρια του το βραβείο που του απονεμήθηκε στη Balkanfila XIX στο Βελιγράδι της Σερβίας στα μέσα Οκτωβρίου.

Το αναμνηστικό δίπλωμά του έκανε τον γύρο από χέρι σε χέρι, καθώς και το αναμνηστικό μετάλλιο της σημαντικής διάκρισης του, για το έκθεμα του «Ταχυδρομική Ιστορία Αιτωλοακαρνανίας 1840-1950».

Όλοι τον συνεχάρησαν για την σημαντική αυτή διάκριση που κάνει υπερήφανο το Αγρίνιο και την Ελλάδα.

Το κύριο θέμα της μηνιαίας συνάντησης ήταν η επίδειξη μέρους της μεγάλης και μοναδικής συλλογής καρτ ποστάλ του κυρίου Χαράλαμπου Δημάδη. Ο κύριος Δημάδης πέρα από συλλέκτης γραμματοσήμων είναι και επί 70 χρόνια συλλέκτης καρτών και παλιών φωτογραφιών.

Η πλούσια συλλογή του περιλαμβάνει καρτ ποστάλ από την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα μέχρι πρόσφατα, με θέματα του Αγρινίου και άλλων πόλεων της Αιτωλοακαρνανίας.

Στην επίδειξη της 4ης Δεκεμβρίου που κράτησε πάνω από ώρα, εκατοντάδες κάρτες, που εικονίζουν ένα Αγρίνιο που χάθηκε για πάντα, έκαναν τον γύρω των συλλεκτών. Όλοι αντίκρυσαν το «Βραχώρι» (το παλιό όνομα του Αγρινίου), που έφυγε και πληροφορήθηκαν πολλά άγνωστα γεγονότα παλιών εποχών από τα χείλη του συλλέκτη.

Κάπου εκεί στο τέλος της  δεκαετίας του 1930 ο κύριος Δημάδης έκλεισε το πρώτο άλμπουμ των καρτών. Για το δεύτερο με κάρτες του Αγρινίου δεν υπήρχε χρόνος και θα προγραμματιστεί επίδειξή του μετά τις γιορτές. Αρκετοί από τους συλλέκτες ζήτησαν συμπληρωματικές πληροφορίες από τον κύριο Μπάμπη, κι αυτός εξήγησε πολλά για τις κάρτες. Από που ταχυδρομήθηκαν, από ποιόν και για ποιόν, τα γραμματόσημα που χρησιμοποιήθηκαν, οι σφραγίδες των ταχυδρομείων που σφραγίστηκαν, ακόμα και τι λένε τα  πολύ ενδιαφέροντα πυκνογραφημένα κείμενα στο πίσω μέρος. Γιατί σε παλιότερες εποχές οι κάρτες χρησιμοποιούνταν και σαν ένα σύντομο πληροφοριακό γράμμα από τον αποστολέα στην οικογένειά του ή σε φίλο του. Και εκτός των άλλων το γραμματόσημο των καρτών ήταν φθηνότερο από αυτό των επιστολών!

Ο κύριος Δημάδης στην μεγάλη φιλοτελική έκθεση που έγινε στο Αγρίνιο για τον εορτασμό των 50 χρόνων της Φ.Ε.Α.  (5 έως 12 Νοέμβρη 2022), παρουσίασε κάρτες της συλλογής του τοποθετημένες σε αρκετά πλαίσια. Οι επισκέπτες της έκθεσης πέρα από τα σπάνια γραμματόσημα και φακέλους, έπαιρναν και μια ξεχωριστή γεύση του παλιού Αγρινίου.

Με το πέρας της συνάντησης των μελών και φίλων της Φ.Ε.Α. όλοι συνεχάρησαν, ευχαρίστησαν τον κύριο Χαράλαμπο Δημάδη για την επίδειξη της συλλογής του και ευχήθηκαν «καλές γιορτές». Όλοι έφυγαν με την σκέψη και επιθυμία να δουν και την συνέχεια των υπόλοιπων καρτών του Αγρινίου αλλά και όλης της Αιτωλοακαρνανίας!

Ο Πρόεδρος ευχήθηκε  σε όλους «Καλά Χριστούγεννα». Με τον νέο χρόνο θα ενημερώσει τα μέλη για την ημερομηνία της επόμενης συνάντησης, μια και μεσολαβούν οι γιορτές.

Α.Κ.Κ.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 203 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News