Τρίτη, 2η Ιουλίου 2024  7:09 μμ
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 18:55

Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους …και αγρότες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Χωρίς υγιές και ζωντανό έδαφος, δεν υπάρχει μέλλον.

Η επιβίωση του πλανήτη μας εξαρτάται από την πολύτιμη σχέση μεταξύ εδάφους και νερού. Πάνω από το 95% των τροφίμων μας προέρχεται από αυτούς τους δύο θεμελιώδεις πόρους. 

Το νερό του εδάφους, ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα φυτά, ενώνει τα οικοσυστήματά μας. Αυτή η συμβιωτική σχέση είναι το θεμέλιο των γεωργικών μας συστημάτων.

Ωστόσο, μπροστά στην κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη δραστηριότητα, τα εδάφη μας υποβαθμίζονται, ασκώντας υπερβολική πίεση στους υδάτινους πόρους μας. Η διάβρωση διαταράσσει τη φυσική ισορροπία, μειώνοντας τη διείσδυση του νερού και τη διαθεσιμότητα για όλες τις μορφές ζωής.

Οι πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης του εδάφους, όπως η ελάχιστη άροση, η αμειψισπορά, η προσθήκη οργανικής ύλης και η καλλιέργειες, βελτιώνουν την υγεία του εδάφους, μειώνουν τη διάβρωση και τη ρύπανση και ενισχύουν τη διείσδυση και αποθήκευση νερού.

Αυτές οι πρακτικές διατηρούν επίσης τη βιοποικιλότητα του εδάφους, βελτιώνουν τη γονιμότητα και συμβάλλουν στη δέσμευση άνθρακα, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους 2023 (WSD) και η εκστρατεία της στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία και τη σχέση μεταξύ εδάφους και νερού για την επίτευξη βιώσιμων και ανθεκτικών συστημάτων αγροδιατροφής. Το WSD είναι μια μοναδική παγκόσμια πλατφόρμα που όχι μόνο γιορτάζει τα εδάφη, αλλά επίσης εξουσιοδοτεί και δεσμεύει τους πολίτες σε όλο τον κόσμο να βελτιώσουν την υγεία του εδάφους.

Κάθε λεπτό που περνά το έδαφος υφίσταται ασφυξία, μόλυνση, εκμετάλλευση, δηλητηρίαση, κακομεταχείριση, κατανάλωση.

Η υπεράσπιση του εδάφους με τους νόμους είναι ο πρώτος τρόπος για να προστατευθούν οι άνθρωποι, τα φυτά, τα ζώα. Χωρίς ένα υγιές και ζωντανό έδαφος δεν υπάρχει μέλλον.

Το υγιές και ζωντανό έδαφος μας προστατεύει από τις περιβαλλοντικές καταστροφές, από τις κλιματικές αλλαγές, από τα δηλητήρια στο πιάτο μας. Χωρίς υγιέστερα εδάφη και βιώσιμη διαχείριση της γης και του εδάφους, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, να παράγουμε αρκετά τρόφιμα και να προσαρμοστούμε στο μεταβαλλόμενο κλίμα.

Η απάντηση ενδεχομένως να βρίσκεται στη διατήρηση και την αποκατάσταση βασικών οικοσυστημάτων, καθώς και στο να επιτρέπουμε στη φύση να δεσμεύει άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Το υγιές έδαφος μας δίνει καθαρό αέρα και νερό, καλλιέργειες και δάση, παραγωγικούς βοσκότοπους, ποικίλα άγρια ​​ζώα και όμορφα τοπία.

Το κάνει εκτελώντας πέντε βασικές λειτουργίες:

⇒ Ρύθμιση του νερού - Το έδαφος βοηθά στη διαχείριση του νερού της βροχής, του χιονιού και άρδευσης. Νερό και διαλυμένες ουσίες ρέουν πάνω από τη γη ή/και μέσα από το έδαφος.

⇒ Διατήρηση της ζωής των φυτών και των ζώων - Η ποικιλομορφία και η παραγωγικότητα των έμβιων εξαρτώνται από το έδαφος.

⇒ Φιλτράρισμα και αποθήκευση πιθανών ρύπων - Τα ορυκτά και τα μικρόβια στο έδαφος είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα, την αποθήκευση, την αποικοδόμηση, την ακινητοποίηση και την αποτοξίνωση οργανικών και ανόργανων υλικών, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανικών και δημοτικών υποπροϊόντων και ατμοσφαιρικών αποθέσεων.

⇒ Πολύτιμα θρεπτικά συστατικά - Ο άνθρακας, το άζωτο, ο φώσφορος και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά αποθηκεύονται, μετασχηματίζονται και ανακυκλώνονται στο έδαφος.

⇒ Φυσική σταθερότητα και υποστήριξη - Η δομή του εδάφους παρέχει ένα μέσο για τις ρίζες των φυτών. Τα εδάφη παρέχουν επίσης υποστήριξη για ανθρώπινες δομές και προστασία για αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους (WSD) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου ως μέσο εστίασης της προσοχής στη σημασία του υγιούς εδάφους και υπέρ της αειφόρου διαχείρισης των εδαφικών πόρων.

Μια διεθνής ημέρα για τον εορτασμό του εδάφους προτάθηκε από τη Διεθνή Ένωση Επιστημών του Εδάφους (IUSS) το 2002. Υπό την ηγεσία του Βασιλείου της Ταϊλάνδης και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εδαφικής Συνεργασίας, ο FAO υποστήριξε την επίσημη καθιέρωση της WSD ως παγκόσμιας πλατφόρμα ευαισθητοποίησης. Η Διάσκεψη του FAO ενέκρινε ομόφωνα την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους τον Ιούνιο του 2013 και ζήτησε την επίσημη έγκρισή της στην 68η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τον Δεκέμβριο του 2013, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ απάντησε ορίζοντας την 5η Δεκεμβρίου 2014 ως την πρώτη επίσημη Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους.

Διαβάστηκε 280 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Στην ίδια κατηγορία