Παρασκευή, 3η Μαίου 2024  6:37 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 17:24

«Οδοιπορικό» σε Ανάληψη Θέρμου, Μονή Τίμου Προδρόμου και Πηγές Κεφαλόβρυσου (βίντεο,φωτό)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ανάληψη Θέρμου, Iερά Μονή Τίμου Προδρόμου, Πηγές Κεφαλόβρυσου.

Όμορφες φθινοπωρινές εικόνες από ένα από τα ομορφότερα χωριά με θέα τη λίμνη Τριχωνίδα σε ένα οδοιπορικό με drone και φωτογραφίες του Βασίλη Γαλατά.

Η Ανάληψη (επίσημη ονομασία: «Ανάληψις») είναι μεγάλος ορεινός οικισμός του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, αποτελεί έδρα της ομώνυμης Τοπικής Κοινότητας, και σύμφωνα με το «Πρόγραμμα Καλλικράτης» από 1/1/2011 ανήκει στο διευρυμένο Δήμο Θέρμου. Την περίοδο 1997-2010, βάσει του «Σχεδίου Καποδίστριας», αποτελούσε έδρα του ομώνυμου πρώην Δημοτικού Διαμερίσματος του «καποδιστριακού» Δήμου Θέρμου.

Το χωριό βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη λίμνη Τριχωνίδα, σε περιοχή νοτιοανατολικά της όντας χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 565 έως 615 μέτρων με πανοραμική θέα προς τη λίμνη.

  Ιερα Μονη Τιμιου Προδρομου 

Σημαντικό μνημείο της Ανάληψης είναι το Μοναστήρι του Αη-Γιάννη που βρίσκεται στα Ανατολικά του χωριού, είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και βρίσκεται σε απόσταση 2-3 χιλιομέτρων απ΄το χωριό. Η ίδρυση του Μοναστηριού, τοποθετείται στον 12-ο αιώνα, σύμφωνα με Πατριαρχικό συγίλλιο της Μονής Μυρτιάς, ενώ έγινε ονομαστό και παρέμεινε γνωστό για τη δράση του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Στις αρχές του 16-ου αιώνα ασκήτευσε εδώ, ο Άγιος Ιάκωβος ο Νεομάρτυς, σε ασκηταριό στο Γατοκρέμασμα, στα Ανατολικά του Μοναστηριού. Μαζί του, οι μάρτυρες και μαθητές αυτού, Ιάκωβος ο διάκονος και Διονύσιος ο μοναχός. Στον Αη-Γιάννη εμόνασε και ο Άγιος Θεωνάς, μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Θεσαλονίκης. Το καθολικό της Μονής, βρίσκεται στα Βόρεια – Βορειοδυτικά μεγάλου περιμανδρωμένου περιβόλου, στον οποίο κυριαρχούν πανύψηλα κυπαρίσσια. Είναι μονόκλιτος σταυρεπίστεγος Ναός με ημικυκλική αψίδα στα Ανατολικά. Η υπερύψωση της δίρριχτης στέγης, σχηματίζει εσωτερικά τρούλλο. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το καθολικό, κάηκε και ξαναχτίστηκε πολλές φορές.

Το σημερινό καθολικό, χτίστηκε το 1802 και ανακαινίστηκε τη δεκαετία του 1990 με τη φροντίδα και επιμέλεια του Αναληψιώτη αρχιτέκτονα Αντώνη Βασιλόπουλου. Την ίδια περίοδο ξαναχτίστηκαν και τα ερειπωμένα κελλιά στα Ανατολικά – Νοτιοανατολικά και στα Δυτικά του Καθολικού ευρισκόμενα. Η ξυλόγλυπτη πόρτα στα Νότια αναφέρει το 1881, ως έτος κατασκευής της. Το τέμπλο του καθολικού είναι απλό, ξυλόγλυπτο, σε καλή κατάσταση, κατασκευάστηκε το 1881, όπως η υπεράνω της Ωραίας Πύλης επιγραφή μαρτυρεί. Ξεχωρίζουν οι από το 1811, 1822, 1823 χρονολογημένες εικόνες του Χριστού της Παναγίας της Ελεούσας, του Αγίου Αθανασίου, κυρίως όμως η κλαπείσα εικόνα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, που σύμφωνα με την παράδοση παρουσιάζει τα πραγματικά προσωπογραφικά του χαρακτηριστικά. Στα Δυτικά του Μοναστηριού κι έξω απ΄ αυτό βρίσκεται η κρήνη του Μοναστηριού, χτισμένη το 1802, απ΄ τον κλεφταρματωλό της περιοχής Βουνόρτα.

ΠΗΓΗ:https://dervekistamonastery.gr

Πηγές Κεφαλόβρυσου!

Ένας μαγικός χώρος με πλούσια τρεχούμενα νερά κάτω από πανύψηλα πλατάνια δεσπόζει στην διαδρομή Αβαρίκου-Ανάληψης. Στη διαδρομή από Ανάληψη προς Θέρμο μέσω Αβαρίκου, στο ημιορεινό Θέρμο, εντυπωσιάζει μια πλατανόφυτη περιοχή που συναντάμε λίγο πριν τον οικισμό Κόφτρα, το Κεφαλόβρυσο. Η εν λόγω περιοχή προσεγγίζεται και μέσω της διαδρομής από Ναυπακτία προς Θέρμο μέσω της γέφυρας του Πόρου, με μικρή παράκαμψη μήκους περί το μισό χιλιόμετρο. Η αφθονία του νερού, που αναβλύζει από μια σειρά πηγών που τροφοδοτούνται από φυσικές υπόγειες δεξαμενές του βουνού Ανάληψη που στραγγίζουν σ’ αυτή την περιοχή, αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της εν λόγω περιοχής βάσει του οποίου της αποδόθηκε – πολύ επιτυχημένα είναι αλήθεια – η προαναφερόμενη ονομασία.

ΠΗΓΗ:iAitoloakarnania.gr

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 270 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 17:29
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.