Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  8:56 πμ
 
wm small
Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2023 17:54

Αναλογική εποχή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΚΑΡΤΣΑΡΗΣ 1
*του Ανδρέα Σκαρτσάρη 
Οι ψηφιακές τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη έχουν επικρατήσει και έχουν μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και αλληλεπιδρούμε. Όμως ο κόσμος γύρω μας είναι αναλογικός. Οι αισθήσεις και τα περισσότερα ερεθίσματα που αντιλαμβανόμαστε, όπως ο ήχος μιας ομιλίας, είναι αναλογικά σήματα.
 
Σήμερα υπάρχει τάση για ψηφιακή «αποτοξίνωση». Το βλέπουμε στην αναβίωση των δίσκων βινυλίου (που έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα cd), των αναλογικών φωτογραφικών μηχανών, ακόμη και των εφημερίδων (σε τοπικό ακόμη επίπεδο). Οι αναλογικές διαδικασίες απαιτούν συναισθηματική επένδυση και θα είναι πάντα μέρος της ζωής του ανθρώπου όσο και αν φαίνεται το αντίθετο στην καθημερινότητα μας.
 
Για τις φωτογραφίες -που είναι το θέμα μας- και την αναβίωση τους ενδεικτικό είναι το νέο απόθεμα σε φιλμ που κυκλοφορεί αλλά και η επαναφορά κωδικών από φιλμ που είχαν σταματήσει να κυκλοφορούν από μεγάλες εταιρείες όπως η Kodak, η Polaroid και άλλες. Εταιρείες που έχουν δει τις πωλήσεις τους σε φιλμ να ανεβαίνουν και αυτό συμβαίνει κυρίως για δυο λόγους:
 
αναλογικη εποχη 2
 
Ο ένας λόγος είναι ..ψηφιακός -κατά κάποιο τρόπο- καθώς έχει σχέση με τα κοινωνικά δίκτυα και την κοινότητα εκατομμυρίων φαν της αναλογικής φωτογραφίας που έχει δημιουργηθεί ( κυρίως στο instagram). Χαρακτηριστική είναι η νέα τάση με συγκεκριμένη σελίδα όπου ανεβαίνουν φωτογραφίες με τη χρήση παλιών ληγμένων φιλμ όπου το αποτέλεσμα είναι απρόσμενο και συναρπαστικό, σύμφωνα με όσους την χρησιμοποιούν.
 
Ο δεύτερος λόγος είναι η ανάγκη για μεγαλύτερη σύνδεση. Με την χρήση ψηφιακών μηχανών, την ευκολία , τη βιασύνη, το εφήμερο αποτέλεσμα, τις χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο που έχουμε στα κινητά και τις μηχανές ( και σπάνια βλέπουμε) χάνουμε την παρατήρηση, τη λεπτομέρεια, την αξία της αναμονής, της προσπάθειας και της συναισθηματικής σύνδεσης.
 
Σήμερα που κάθε δευτερόλεπτο «ανεβάζουμε» όσες φωτογραφίες τυπώνονταν παλιά σε ένα ολόκληρο χρόνο αλλά και που ένας στους πέντε νέους φωτογράφους προτιμούν την αναλογική φωτογραφία, η έκθεση «Αναλογική Εποχή» μοιάζει ιδιαίτερα επίκαιρη.
 
Και μια ξεχωριστή πρόταση για την πόλη μας που αξίζει να τιμήσετε.
 
αναλογικη εποχη 1
*Η έκθεση ''Αναλογική Εποχή''  είναι μία συνδιοργάνωση της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου και του Photopolis Festival .Η  διάρκεια της είναι μέχρι 13/12/23 και είναι ανοιχτή καθημερινά 18.00-21.00 στον υπόγειο εκθεσιακό χώρο του Παπαστρατείου Μεγάρου. Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα του Photopolis Festival.
 
Διαβάστηκε 1839 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.