Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  12:31 πμ
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023 22:36

1+1 και τα… κόλπα – ΙΝΚΑ: «Και στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχει το κόλπο της συνύπαρξης προσφοράς και μεμονωμένου προϊόντος»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Χάνει  η μάνα το παιδί» με τις προσφορές στα μεγάλα καταστήματα όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. 1+1 και τα… κόλπα. ΙΝΚΑ: «Και στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχει το κόλπο της συνύπαρξης προσφοράς και μεμονωμένου προϊόντος»

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ενώ πλησιάζουν οι μέρες για την Black Friday, αλλά και τις προσφορές και «προσφορές» της εορταστικής περιόδου κυριαρχεί η αίσθηση πως σε ό, τι αφορά τις τιμές στα ράφια. αντί να απλοποιείται η κατάσταση και να γίνεται προσπάθεια να υπάρξει συγκράτηση τιμών, τελικά όλα ευνοούν την περαιτέρω αισχροκέρδεια. Και φαίνεται πως αυτό δεν μπορεί να μετριαστεί από τις επισκέψεις του πρωθυπουργού σε μεγάλες αγορές για να διαπιστωθεί αν λειτουργούν τα νέα ταμπελάκια των μόνιμων προσφορών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δύο εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν πρόσφατα τα πολύ υψηλά πρόστιμα είναι οι ίδιες για τις οποίες είχε κάνει συγκριτική έρευνα τιμών η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις αρχές της άνοιξης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πωλούν στην Ελλάδα τα απορρυπαντικά τους κατά 113,92% έως 361% ακριβότερα σε σύγκριση με τη φθηνότερη χώρα στην Ε.Ε. που είναι η Ιρλανδία, με φθηνές επίσης χώρες –με βάση και την αγοραστική δύναμη– να είναι η Σουηδία και η Γερμανία.

Η μία μετέχει στην μόνιμη μείωση τιμής με 71 κωδικούς, ενώ στην ίδια πρωτοβουλία θα συμμετάσχει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», πλέον και η δεύτερη η μη συμμετοχή της τελευταίας μέχρι τώρα σχετιζόταν με το γεγονός ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι σχετικές ασκήσεις – υπολογισμοί για τους κωδικούς που θα επιλεγούν.

Την ίδια ώρα, το περίφημο νέο φορολογικό νομοσχέδιο για το οποίο γίνεται ήδη πολύς λόγος, προβλέπει ότι θα καταχωρίζεται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) η δήλωση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών με έδρα σε τρίτες χώρες. Ανάλογη υποχρέωση θα έχουν μεσαίες και μεγάλες θυγατρικές επιχειρήσεις πολυεθνικών που ελέγχονται από τελική μητρική επιχείρηση, η οποία έχει ενοποιημένα έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια το υπουργείο Ανάπτυξης και η Επιτροπή Ανταγωνισμού δείχνουν να κάνουν τη δουλειά τους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους με κοινό στόχο την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή ενώ το πολεμάει και το υπουργείο, αυτή είναι τουλάχιστον η επικοινωνιακή εικόνα. Είναι έτσι όμως; Υπάρχει μια κίνηση για πειθαρχία και καλύτερες τιμές την ώρα που αρχίζει να κατακλύζεται η αγορά από προσφορές;

Ενώ στο εξωτερικό  οι προσφορές – εκπτώσεις είναι επί της συσκευασίας και όχι τύπου «1+1» εδώ όμως από τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Circana προκύπτει ότι σε εκείνες τις κατηγορίες που πραγματοποιούνται οι περισσότερες πωλήσεις υπό καθεστώς προωθητικής ενέργειας, είναι οι ίδιες κατηγορίες στις οποίες καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση τιμών κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Από τις 11 βασικές κατηγορίες των λεγόμενων «ταχυκίνητων» αγαθών (των αγαθών δηλαδή που αγοράζουν πιο συχνά οι καταναλωτές από το σούπερ μάρκετ) η μεγαλύτερη αύξηση τιμής, 13,6%, καταγράφηκε στην κατηγορία των απορρυπαντικών – καθαριστικών σπιτιού. Πρόκειται για την κατηγορία όπου στο ίδιο διάστημα το 26,5% των πωλήσεων έγινε στο πλαίσιο προσφορών από 22,9% το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία για τα γαλακτοκομικά, μια κατηγορία η οποία δεν αναμένεται σε πρώτη φάση να ενταχθεί στη ρύθμιση για τις προσφορές. Στο οκτάμηνο οι πωλήσεις υπό καθεστώς προσφοράς αυξήθηκαν στο 24,3% από μόλις 17,4% το οκτάμηνο του 2022 και οι τιμές το ίδιο διάστημα εκτοξεύθηκαν κατά 11,8%.

Αφρόλουτρο πολύ γνωστής πολυεθνικής εταιρείας στη συσκευασία των 650 ml είχε τον Ιανουάριο τιμή 2,82 ευρώ. Σήμερα το ίδιο προϊόν πωλείται στα 2,98 ευρώ εν είδει έκπτωσης 50%, καθώς εμφανίζεται ως αρχική τιμή τα 5,98 ευρώ. Με άλλα λόγια με την… «έκπτωση» κατά 50%, το ίδιο προϊόν πωλείται ακριβότερα σε σύγκριση με τις αρχές του χρόνου κατά 5,6% περίπου. Ειδικά στις προσφορές του τύπου (1+1) ο καταναλωτής την καλύτερη τιμή θα την πετύχει κάποιες φορές στο σούπερ μάρκετ που συνήθως επισκέπτεται –συνήθως οι προσφορές ανά κωδικό έχουν 15νθήμερη διάρκεια– ή θα πρέπει να πηγαίνει από αλυσίδα σε αλυσίδα για να την πετύχει. Μετά το 15νθήμερο θα μείνει στο ράφι το προϊόν με την υψηλή τιμή τελικά!

Ο Γιώργος Λεχουρίτης

Κι όλα αυτά ενώ υπήρχε η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει εντελώς τις προωθητικές ενέργειες των εταιριών και να τις περιορίσει στις λεγόμενες μόνιμες προσφορές, όπου έχουν ενταχθεί μια σειρά από προϊόντα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτο Καταναλωτή κ. Γιώργο Λεχουρίτη η κυβέρνηση καλώς αποφάσισε να μην καταργήσει τις προσφορές τύπου «1+1» μόνο που όπως λέει «όταν παράλληλα με την προσφορά αυτή που γίνεται από την εταιρία και όχι το κατάστημα υπάρχει και το μεμονωμένο προϊόν με άλλη τιμή, τελικά αυτό που θα μείνει θα είναι η υψηλότερη τιμή μετά τη λήξη της προσφοράς, πράγμα που το διαπιστώνουμε συχνά όταν έχουμε Black Friday ή Cyber Monday… Μόνη λύση είναι στη διάρκεια που μια εταιρία κάνει προωθητική ενέργεια να υπάρχει μόνο η προσφορά στο ράφι», εξηγεί τονίζοντας ότι, παράλληλα με όλα τα άλλα, το ταμπελάκι στα προϊόντα που είναι σε μόνιμη προσφορά αντί να βοηθά μπερδεύει καθώς έχει την έκπτωση κι όχι την τελική τιμή.

«Η κάθε εταιρεία από την πλευρά της εμφανίζεται ότι κάνει «δώρα» στους καταναλωτές κερδίζοντας μερίδιο αγοράς, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ενώ στην πραγματικότητα έχει αγοράσει με έκπτωση από τον προμηθευτή, εμφανίζεται να έχει αγοράσει πολύ πιο ακριβά κι ανεβάζει την τιμή στο μεμονωμένο προϊόν! Κι έτσι μπορούν αμφότεροι να αυξήσουν τα κέρδη τους!», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 330 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News