Δευτέρα, 29η Απριλίου 2024  7:49 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023 18:36

Ο περικαλλής ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στις Φυτείες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πίστη και αγάπη προς τον Θεό ενέπνευσε και τους κατοίκους των Φυτειών και έχτισαν αυτόν τον μεγαλοπρεπή Ναό, προς τιμήν ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου το 1910 και τελώντας το 1920 τα εγκαίνιά του.

Ο τότε, Υπολοχαγός του Μηχανικού του Ελληνικού Στρατού κ. Ιωάννης Μπουρζουκίδης ανέλαβε το αρχιτεκτονικό σχέδιο, με δωρεά των αδελφών Παπαπέτρου, και ο Ναός χτίστηκε σε θέση που υπήρχε παλαιότερος δισυπόστατος Ναός, των Αγίων Ιωάννου τού Θεολόγου και Τρύφωνος από την εποχή της τουρκοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το καμπαναριό του παλαιοτέρου Ναού είχε μείνει στη μνήμη των παλαιοτέρων Φυτειωτών για το ύψος του και το μέγεθός του. Απόδειξη αυτού, είναι ότι με τα υλικά του, έγιναν τα θεμέλια του νέου Ιερού Ναού βάθους 1,5 μέτρου.

Δύσκολη περίοδος, φτώχεια, στην αρχή ενός αιώνος που στιγματίστηκε από τόσους πολέμους, που εξόντωσαν τους ανθρώπους της εποχής.

Η πάροδος του χρόνου και οι φυσικές φθορές που επήλθαν στον Ναό, ανάγκασαν τους υπευθύνους να προβούν στην ανακαίνιση, γιατί κινδύνευε και η σταθερότητα του ίδιου του κτιρίου.

Οι εργασίες που έγιναν διήρκησαν σχεδόν δύο χρόνια, ώστε να ανακαινιστεί εκ βάθρων ο Ναός. Καθαιρέθηκαν τα εξωτερικά και εσωτερικά σοβατίσματα και αντικαταστάθηκαν με νέα από μπετόν, ενισχυμένα με πλέγματα και σιδηροδοκούς.

Εξωτερικά ο Ναός χρωματίστηκε. Έπειτα, συντηρήθηκε, αποκαταστάθηκε και χρωματίστηκε το τέμπλο και στην συνέχεια έγινε η θεμελίωση και η επίστρωση του δαπέδου.

Αφιερώθηκαν οι δύο κόγχες του Ιερού Βήματος ως παρεκκλήσια, προς τιμήν του Αγίου Τρύφωνος, που από την Τουρκοκρατία ήταν συμπολιούχος του χωριού, και το δεύτερο στον μεγάλο πατέρα του σκλαβωμένου γένους μας, τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, ο οποίος πέρασε, κήρυξε και ενίσχυσε και τους Φυτειώτες.

Οι φωτογραφίες του Βασίλη Γαλατά:

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 817 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023 18:38
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.