Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  8:46 πμ
 
wm small
Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2023 20:29

Αυτό είναι το καρύκευμα που σώζει την εγκεφαλική διαύγεια μετά τα 60

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ιαπωνική κουζίνα ίσως έχει το μυστικό για την μείωση της άνοιας στην τρίτη ηλικία.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το παραδοσιακό ιαπωνικό μπαχαρικό wasabi μπορεί να βελτιώσει ορισμένους τύπους γνωστικών λειτουργιών σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, προσφέροντας έναν απλό και αρκετά νόστιμο τρόπο φροντίδας του εγκεφάλου μας καθώς μεγαλώνουμε.

Το κλειδί για τη συσχέτιση είναι το συστατικό 6-MSITC στο wasabi, μια βιοδραστική ένωση που στο παρελθόν είχε συνδεθεί με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που επιβραδύνουν τη βλάβη στα κύτταρα και τα προστατεύουν.

Αν και κάποιες λίγες μελέτες έχουν δείξει ότι το 6-MSITC έχει ευεργετική επίδραση στη γνωστική λειτουργία, αυτό δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί με ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, δηλαδή τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο από γνωστική έκπτωση και συναφή προβλήματα όπως η άνοια.

“Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι τα αντιοξειδωτικά και τα αντιφλεγμονώδη έχουν σημαντικό ρόλο στη γνωστική υγεία των ηλικιωμένων”, γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους. “Ως εκ τούτου, το 6-MSITC αναμένεται να έχει θετική επίδραση στις γνωστικές επιδόσεις σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας”.

Ηλικιακή γνωστική εξασθένηση: Πώς έγινε η έρευνα για το wasabi

Η ομάδα διεξήγαγε μια δοκιμή διάρκειας τριών μηνών στην οποία συμμετείχαν 72 ενήλικες ηλικίας άνω των 60 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία και εν αγνοία τους σε δύο ομάδες:

η πρώτη ομάδα έλαβε ένα δισκίο wasabi μία φορά την ημέρα
η δεύτερη ομάδα ένα δισκίο εικονικού φαρμάκου

Στο τέλος του πειράματος, όσοι είχαν καταναλώσει ταμπλέτες wasabi παρουσίασαν σημαντικά καλύτερη απόδοση στην επεισοδιακή μνήμη (ανάκληση γεγονότων από το παρελθόν) και στη μνήμη εργασίας (προσωρινή διατήρηση πληροφοριών) με βάση μια σειρά γνωστικών τεστ.

Ωστόσο, δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές σε άλλους τομείς της γνωστικής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένου του συλλογισμού, της προσοχής και της ταχύτητας επεξεργασίας.

Τι λένε οι ερευνητές

Η ομάδα πιστεύει ότι το wasabi και το 6-MSITC μπορεί να επηρεάζουν ιδιαίτερα το τμήμα του ιππόκαμπου του εγκεφάλου, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την λειτουργία της μνήμης.

“Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η πρόσληψη 6-MSITC για τρεις μήνες ενισχύει επιλεκτικά τις λειτουργίες εργασίας και επεισοδιακής μνήμης σε υγιείς ηλικιωμένους”, γράφουν οι ερευνητές.

Η ομάδα τώρα θέλει να εξετάσει με περισσότερες λεπτομέρειες τι μπορεί να συμβαίνει σε βιολογικό και μοριακό επίπεδο. Στη συγκεκριμένη μελέτη, δεν μετρήθηκαν αντιοξειδωτικοί ή αντιφλεγμονώδεις βιοδείκτες, επομένως μόνο να υποθέσουμε την επίδραση που έχει το wasabi και γιατί έχει αυτό το αποτέλεσμα μπορούμε.

Ακόμη και με αυτούς τους περιορισμούς όμως, η μελέτη δείχνει μια σαφή συσχέτιση μεταξύ του 6-MSITC στο wasabi και της καλύτερης λειτουργίας μνήμης. Όσον αφορά τη διατήρηση υγιούς εγκεφάλου σε μεγάλη ηλικία, η επιλογή τροφών που είναι ιδιαίτερα καλές για εμάς και η αποφυγή εκείνων που μας βλάπτουν μπορεί να είναι μια απλή, αλλά είναι σχετικά εύκολη στρατηγική.

“Οι ηλικιωμένοι με χαμηλότερες γνωστικές επιδόσεις αισθάνονται δυσκολίες σε καθημερινές συμπεριφορές όπως τα ψώνια, οι τραπεζικές συναλλαγές και το μαγείρεμα”, γράφουν οι ερευνητές.

“Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να βελτιωθούν οι γνωστικές λειτουργίες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας”.

pronews.gr

Διαβάστηκε 366 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.