Πέμπτη, 29η Φεβρουαρίου 2024  2:33 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2023 18:38

Ιδρύεται η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων – Ομάδων Παραγωγών Επιτραπέζιας Ελιάς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Ελληνική επιτραπέζια ελιά τις τελευταίες δεκαετίες έχει κατακτήσει τις αγορές του εξωτερικού, με την Ελλάδα να εξακολουθεί είναι 2η εξαγωγός χώρα στην παγκόσμια κατάταξη.

Το Ελληνικό μικροκλίμα και οι καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζουν οι Έλληνες ελαιοκαλλιεργητές δίνουν στο προϊόν μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά ώστε να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες επιτραπέζιες ελιές ανά τον κόσμο. Σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της επιτραπέζιας ελιάς έχει ο μεταποιητικός τομέας που με σοβαρές και δαπανηρές προσπάθειες τοποθέτησε το προϊόν «Ελληνική επιτραπέζια
ελιά» σε διεθνείς αγορές που δεν είχαμε φανταστεί ότι μπορεί ποτέ να φτάσει.

Τα προηγούμενα χρόνια ο πρωτογενής ελαιοπαραγωγικός τομέας επιτραπέζιων ποικιλιών δεν είχε επαρκή συλλογική εκπροσώπηση λόγω των προβλημάτων του συνεταιριστικού τομέα. Την προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων του πρωτογενούς ελαιοπαραγωγικού τομέα εξέφραζαν μεμονωμένοι ελαιοπαραγωγοί, και οι εναπομείναντες υγιείς Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών. Αυτή η κατάσταση δημιούργησε ένα περιβάλλον εσωστρέφειας και ελλιπούς πληροφόρησης με αποτέλεσμα συχνά οι ελαιοπαραγωγοί να παραπλανώνται από συζητήσεις “καφενείου”.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται στροφή των ελαιοπαραγωγών επιτραπέζιων ποικιλιών στην δημιουργία συνεταιριστικών σχημάτων, κατανοώντας πλέον ότι το “συνεταιρίζεσθαι” αποτελεί μονόδρομο.

Αντιλαμβανόμενοι τις προκλήσεις που έρχονται, προχωράμε στην ίδρυση της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων / Ομάδων Παραγωγών Επιτραπέζιων ποικιλιών Ελιάς, με σκοπό τον εντοπισμό και την επίλυση των προβλημάτων του πρωτογενή τομέα του κλάδου των επιτραπέζιων ελιών.

Η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων / Ομάδων Παραγωγών Επιτραπέζιας Ελιάς έχει ως μοναδικό σκοπό να συνεργαστεί άμεσα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργεία, Εθνική ΔΟΕΠΕΛ και τα μέλη της από τον τομέα της μεταποίησης και εξαγωγής κλπ) ώστε από κοινού να βελτιώσουμε τις συνθήκες για όλους τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς επιτραπέζιων ποικιλιών, οργανωμένους και μη.

Με την ελπίδα ότι την προσπάθεια μας θα στηρίξουν όλες οι υγιείς δυνάμεις του πρωτογενή́ τομέα, καλούμε όλους τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ή Οργανώσεις / Ομάδες παραγωγών επιτραπέζιων ποικιλιών ελιάς να συμπορευτούν μαζί́ μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Α.Σ. ΛΙΒΑΝΑΤΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΚΥΝΟΣ
Α.Σ. ΓΕΡΑΚΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Α.Σ. ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ AITOLIA OLIVES
Α.Σ. ΑΡΧΑΙΑ ΩΛΕΝΕΙΑ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ STAMNA OLIVES
Α.Σ. ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΤΡΙΧΩΝΙΔΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
Ο.Π. ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Α.Σ. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ TERRA OLIVA ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΑΓΡ.ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΚΡΙΔΑΣ
ΑΓΡ.ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Α.Σ. ΚΑΡΠΟΣ ΟΙΝΙΑΔΩΝ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
Α.Σ. ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 194 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία