Πέμπτη, 22η Φεβρουαρίου 2024  10:13 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 22:13

Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στις 16 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού, για να τιμήσει την μέρα ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ το 1945, ο οποίος έχει ως αποστολή τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη.

Κάθε χρόνο, τη συγκεκριμένη μέρα, πλήθος χωρών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ευαισθητοποιήσουν και να πληροφορήσουν τον κόσμο γύρω από τα θέματα της επισιτιστικής επισφάλειας και της καταπολέμησης της πείνας, ενώ τα τελευταία χρόνια προβάλλεται έντονα και η παροχή σε όλους τους ανθρώπους της δυνατότητας πρόσβασης σε μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Για το 2023, το επίκεντρο της εκστρατείας είναι το νερό, εκπέμποντας το μήνυμα «Το νερό είναι ζωή, το νερό αποτελεί τρόφιμο. Να μη μείνει κανείς εκτός!»:

Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή στη Γη. Είναι ζωτικό στοιχείο για τους ανθρώπους, την φύση, την οικονομία αλλά και θεμέλιο της διατροφικής αλυσίδας. Όμως αυτός ο πολύτιμος πόρος δεν είναι απεριόριστος και πρέπει να σταματήσουμε να τον θεωρούμε δεδομένο. Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και ο τρόπος παραγωγής τους επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα και την επάρκεια του νερού.

Οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων, οι οργανισμοί, η ερευνητική κι επιστημονική κοινότητα χρειάζεται να συνεργάζονται συνεχώς για τον σχεδιασμό επιστημονικών και τεκμηριωμένων πολιτικών που ευνοεί την παραγωγή τροφίμων και άλλων βασικών γεωργικών προϊόντων με λιγότερο νερό, διασφαλίζοντας παράλληλα την ισοκατανομή του νερού, τη διατήρηση των υδάτινων οικοσυστημάτων και την πρόσβαση όλων των ανθρώπων στο νερό.

Όλοι όμως μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το νερό στην καθημερινή μας ζωή. Το τι διαλέγουμε να φάμε, πώς παράγεται, πώς το χειριζόμαστε, όλα επηρεάζουν την επάρκειά του!

Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά:

  • Επιλέγοντας τοπικά, εποχιακά και φρέσκα τρόφιμα, τα οποία συνήθως χρειάζονται λιγότερα αποθέματα νερού για την παραγωγή τους
  • Μειώνοντας τη σπατάλη και την απώλεια τροφίμων. Σπατάλη τροφίμων σημαίνει και σπατάλη νερού. Προγραμματίζουμε τα γεύματά μας με μια λίστα αγορών, αγοράζοντας μόνο ό,τι χρειαζόμαστε. Μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε να επαναχρησιμοποιούμε τα υπολείμματα σε μια νέα συνταγή ή να δοκιμάσουμε την κομποστοποίηση.
  • Αποφεύγοντας την απόρριψη υπολειμμάτων τροφίμων, λαδιών και χημικών ουσιών στην αποχέτευση, συμβάλλοντας στην αποτροπή μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Ο ΕΦΕΤ, μέσω των ελέγχων που πραγματοποιεί αλλά και μέσω της εκπαίδευσης των καταναλωτών μέσα από ενημερωτικές εκστρατείες, συμβάλει στην προώθηση βιώσιμων πολιτικών, τη βελτίωση του διατροφικού προφίλ και της ποιότητας των τροφίμων αλλά και την μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ενημερωτική εκστρατεία καθώς και ενημερωτικό υλικό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του FAO και του ΕΦΕΤ.

Διαβάστηκε 203 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.