Σάββατο, 2η Δεκεμβρίου 2023  11:29 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023 22:44

Συλλαλητήριο στο Αγρίνιο για τον θάνατο του 25χρονου εργάτη (εικόνες & βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Ένωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας διοργάνωσε το συλλαλητήριο, η  οποία καυτηρίασε και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τις 13 ώρες δουλειάς τη μέρα

Συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου πραγματοποίησε νωρίτερα το απόγευμα η Ένωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας με αφορμή το θάνατο 25χρονου εργαζομένου σε έργο που εκτελούσε εργολάβος για λογαριασμό της ΔΕΥΑΑ το πρωί της Παρασκευής 22/9/23, λίγο πριν τις 10:30.

«Όχι άλλοι νεκροί και σακατεμένοι εργάτες στο βωμό του κέρδους. Μπροστά οι ζωές μας και οι σύγχρονες ανάγκες μας όχι τα κέρδη των εργοδοτών», σημειώνει ο συνδικαλιστικός φορέας, καταγγέλλοντας και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που έρχεται να δώσει νέο πλήγμα με τις 13 ώρες δουλειάς τη μέρα, στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου έγινε αναφορά στην παρέμβαση που έγινε στη Δημοτική Αρχή από τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου ζητώντας μεταξύ άλλων άμεση διαλεύκανση των αιτιών του δυστυχήματος, ένταση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας των εργαζομένων  και την στελέχωση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών γι’ αυτό το σκοπό.

Να υπενθυμίσουμε πως ο εργάτης ο οποίος είχε πάει πρώτη μέρα για δουλειά στο συγκεκριμένο έργο, εντοπίστηκε μέσα σε σκάμμα και πληροφορίες ανέφεραν ότι μετά από περιστροφή της καμπίνας σκαπτικού μηχανήματος χτυπήθηκε και έπεσε πάνω σε στύλο ηλεκτροφωτισμού. Αμέσως κλήθηκε το ΕΚΑΒ και ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στη νοσηλευτική μονάδα Αγρινίου όπου δυστυχώς, διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου ειπώθηκε από την Ένωση Οικοδόμων και Εργαζόμενων στα συναφή επαγγέλματα Νομού Αιτωλοακαρνανίας:

«Το  εργατικό  ατύχημα αυτό που έγινε μία μέρα μετά την απεργία φέρνει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο  τα ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας  στους χώρους δουλειάς.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γιώργος Ντουντούμης

Θα χρειαστεί  άμεσα να υλοποιηθούν τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στον κλάδο των κατασκευών  και συνολικά του ταξικού κινήματος για μέτρα υγείας και ασφάλειας . Είναι ευθύνη της κυβέρνησης  να τα υλοποιήσει για να σταματήσουμε να θρηνούμε  συναδέλφους εργαζόμενους  στο βωμό του κέρδους  των αφεντικών.

Ας  μας πει ο κ. Γεωργιάδης , υπουργός εργασίας, που στις 21 Σεπτεμβρίου,  που οι εργαζόμενοι  σε όλη τη χώρα  διαδήλωσαν απεργώντας ενάντια  στο νομοσχέδιο έκτρωμα, από το βήμα της Βουλής, με παραλήρημα  καυχιόταν ότι το νομοσχέδιο  είναι φιλοεργατικό, γιατί γίνονται τόσα πολλά εργατικά  «εργοδοτικά»  εγκλήματα τώρα, με 8 ώρες  εργασίας, με 13 ώρες  που προβλέπει το νομοσχέδιο  πόσα θα γίνονται; Για τους σκοτωμένους εργάτες έχει κάτι να πει; Θα πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής τους ή θα μετατραπούν οι χώροι δουλειάς σε κάτεργα; Θα μας εξηγήσει τι πιστεύει πως θα γίνει στους χώρους δουλειάς τώρα που επιβάλλεται η 13ωρη εργασία, καταργείται το 8ωρο και το 5νθήμερο, όπως ακριβώς απαιτούσαν εδώ και χρόνια οι μεγαλοεργοδότες;

Η κυβέρνηση με τους μεγαλοεργοδότες φέρνουν το βάρος της ευθύνης για το πώς έχουν διαμορφωθεί οι όροι δουλειάς των εργαζομένων. Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση, με αυτό το αντεργατικό πλαίσιο, την κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς “να σφυρίζουν αδιάφορα” και να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα μετά τα εγκλήματα, θα οξυνθεί.

Γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο, επειδή δεν μπορούμε να περιμένουμε καμιά προστασία από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε στην κυριολεξία τη ζωή μας και με τον αγώνα μας να επιβάλλουμε τους όρους ασφάλειας και υγείας στους τόπους δουλειάς.

Απαιτούμε άμεσα  να  διαλευκανθεί το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα  και  να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν .

·         Να επανδρωθούν οι υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας  και να έχουν πλήρεις αρμοδιότητες , που δυστυχώς η κυβέρνηση τις έχει αφαιρέσει. Να προσληφθούν Επιθεωρητές Εργασίας και να ενισχυθούν με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΕΠΕ, ώστε να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς.

·         Να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς.

·         Να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας.

·         Επιτέλους, να επαναλειτουργήσουν οι Μεικτές Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας στις Κατασκευές».

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 186 φορές

BLACK FRIDAY 

Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.