Δευτέρα, 4η Δεκεμβρίου 2023  5:11 μμ
 
wm small
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 19:45

Καινοτόμο πρόγραμμα για την ελιά Καλαμών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένωση Αγρινίου: επενδύουμε στην έρευνα και στην καινοτομία - στηρίζουμε έμπρακτα την παραγωγή και την αγροτική οικονομία.

Μέσα από την Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020 για το Β ’Κύκλο, ολοκληρώθηκε και σε ειδική ημερίδα παρουσιάστηκε σήμερα το ερευνητικό έργο με τίτλο «Βελτίωση της ποιότητας των συγκομισμένων ελαιοκάρπων ‘Καλαμών’ με προσυλλεκτικούς χειρισμούς στοχευμένους στην πρωίμιση, την παρεμπόδιση της μείωσης της συνεκτικότητας του καρπού και την εμφάνιση ασθενειών, και επίδραση αυτών στην ποιότητα και διατροφική αξία του επεξεργασμένου τελικού προϊόντος», με ακρωνύμιο Quality4Kalamon. 

α) τη βελτίωση της υφής των ελαιόκαρπων και

β) την πρωίμιση και την ομοιόμορφη ωρίμανση του ελαιόκαρπου.

Η επιλογή των σκευασμάτων βασίστηκε τόσο σε ερευνητικά όσο και σε οικονομικά δεδομένα, αλλά και στην καταλληλότητα- ασφάλεια αυτών για την ανθρώπινη υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η τεχνογνωσία που προέκυψε από την υλοποίηση των ενεργειών του έργου θα συμβάλλει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος με άμεσα οικονομικά οφέλη, καθότι η ελιά «Καλαμών» συνεισφέρει κατά 30-40% στον εξαγωγικό τζίρο της επιτραπέζιας ελιάς της χώρας μας. Παράλληλα, θετική επίδραση θα έχει και στο εισόδημα των παραγωγών καθώς και στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων που παράγουν κι επεξεργάζονται την ελιά «Καλαμών».

Σημειώνουμε ότι η υλοποίηση του έργου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, λόγω των γνωστών προβλημάτων που υπάρχουν στη βρώσιμη ελιά και τη μειωμένη παραγωγή φέτος.

Η Ένωση Αγρινίου επενδύει στην έρευνα και στην καινοτομία και σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα και Πανεπιστήμια υλοποιεί ανάλογα προγράμματα.

Ως συνεταιρισμός προσπαθούμε κάθε φορά να αναζητήσουμε και να υλοποιήσουμε δράσεις που δύνανται να απαντήσουν στα πραγματικά προβλήματα του χώρου. 

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Χρειάζεται έρευνα, μελέτη, εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων. Και υπομονή. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ευελπιστούμε ότι θα επιτύχουμε αποτελέσματα που θα δώσουν πράγματι προστιθέμενη αξία στο προϊόν.

Διαβάστηκε 198 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα