Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  8:13 μμ
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023 09:42

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής από τη Δυτική Ελλάδα στην πρώτη «γραμμή» στη Θεσσαλία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής από τη Δυτική Ελλάδα στην πρώτη «γραμμή» στη Θεσσαλία όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Με γενική επιφυλακή και ανάκληση αδειών η Πυροσβεστική στη Δυτική Ελλάδα. Τι αναφέρει ο Αρχιπύραρχος και Διοικητής των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής στη Δυτική Ελλάδα Χριστόφορος Μπόκας και ποια είναι η έκκλησή του προς τους πολίτες

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Στην πρώτη γραμμή στην πληγείσα Θεσσαλία είναι οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Δυνάμεις από όλη την Ελλάδα ενεργούσαν και ενεργούν με γνώμονα τον συνάνθρωπο και υπερβαίνοντας συχνά εαυτόν οι πυροσβέστες, αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν εικόνες αποκάλυψης!

Από την πρώτη μέρα, από τότε που ήταν σε πλήρη εξέλιξη τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Θεσσαλία, οι πυροσβέστες βρέθηκαν στον βυθισμένο στη λάσπη και το νερό θεσσαλικό κάμπο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Δυτικής Ελλάδας βρέθηκε στην πολύπαθη Θεσσαλία από την αρχή με σημαντικές δυνάμεις και από τις τρείς Περιφερειακές Ενότητες που συγκροτούν την Δυτική Ελλάδα. Έχοντας ανάκληση αδειών και γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική σπεύδει, ως συνήθως, όπου της ζητηθεί για να βοηθήσει.

Ο Αρχιπύραρχος και Διοικητής των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής στη Δυτική Ελλάδα Χριστόφορος Μπόκας ξεδίπλωσε στη «Σ» το «φάσμα» των δυνάμεων που έχουν αποσταλεί στην Θεσσαλία από τη Δυτική Ελλάδα, «κρούοντας» παράλληλα το «καμπανάκι» στους πολίτες τονίζοντάς τους πως δεν τελείωσε ακόμη η αντιπυρική περίοδος και πως πέραν της Θεσσαλίας τα υπόλοιπα συμβάντα που καταγράφονται σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την Δυτική Ελλάδα είναι φωτιές!

Συγκεκριμένα ο κ. Μπόκας αναφερόμενος στη Θεσσαλία επεσήμανε:

Ο Χριστόφορος Μπόκας

«Από το ίδιο βράδυ που ξεκίνησε η πλημμύρα στείλαμε δυνάμεις από τη Δυτική Ελλάδα στη Θεσσαλία. Αυτή την στιγμή έχουμε στη Θεσσαλία, σε διάφορες πληγείσες περιοχές της, 5 οχήματα πλήρως επανδρωμένα, 3 επιχειρησιακούς αξιωματικούς με οχήματα 4×4, 1 Ειδική Μονάδα με Δασοκομάντος (ΕΜΟΔΕ), το Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» λεοφωρείο κατάλληλα διαμορφωμένο), μια ομάδα της ΕΜΑΚ ορμητικών νερών με βάρκες και τον πλήρη εξοπλισμό που χρειάζεται για να ενεργήσει, ενώ τις πρώτες ημέρες είχαμε διαθέσει και μια ομάδα της ΕΜΑΚ για τα ελικόπτερα, ώστε να συνδράμουν στις διασώσεις.

Το έργο όλων όσων είναι και τώρα στη Θεσσαλία είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που έγινε τις πρώτες ώρες της πλημμύρας, όπου όλα τα καιρικά φαινόμενα ήταν σε πλήρη εξέλιξη!

Η συνδρομή της Π.Υ. από τη Δυτική Ελλάδα είναι μεγάλη και θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί. Καθημερινά υπάρχουν αλλαγές στις βάρδιες. Κάθε μέρα δηλαδή πηγαίνει ομάδα ισάριθμη με αυτή που βρίσκεται στον κάμπο της Θεσσαλίας, ώστε να αναχωρήσουν όσοι ήταν στις πληγείσες περιοχές τα προηγούμενα 24ωρα. Έτσι ανανεώνεται το έμψυχο δυναμικό του Σώματος. Αυτό έχει διττό σκοπό. Όλοι να αντικαθίστανται και συνεχώς «ανανεώνεται» το προσωπικό της Πυροσβεστικής για να αποδίδει το μέγιστο δυνατό στο επιτρεπτό για τις συνθήκες πλαίσιο, όπως επίσης και οι συνάδελφοι να ξεκουράζονται και να έχουν χρόνο να αποσυμπιεστούν από την κατάσταση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.

Έχουμε επίσης ήδη προετοιμάσει όχημα με αντλίες που είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να αναχωρήσει άμεσα, όταν παραστεί ανάγκη για τις πληγείσες περιοχές. Από τις πρώτες στιγμές που το φαινόμενο ήταν σε πλήρη εξέλιξη βρέθηκαν στη Θεσσαλία δυνάμεις από την Δυτική Ελλάδα. Εκείνες μάλιστα τις ώρες, τα πρώτα 24ωρα,είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τα φυσικά φαινόμενα. Μετά από την εντολή της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση στο Σώμα σε όλη την Ελλάδα για να συνδράμουμε τους συνανθρώπους μας».

Τα παράλληλα μέτωπα και η έκκληση του Αρχιπυράρχου προς τους πολίτες

Σύμφωνα με τον κ. Μπόκα: «παράλληλα στην Πάτρα και τον Πύργο αντιμετωπίζαμε πύρινα μέτωπα, όπως και μικρότερης εμβέλειας φωτιές που έχουν εκδηλωθεί στο διάστημα αυτό που συνδράμουμε και στη Θεσσαλία. Οι μικρότερες διάσπαρτες φωτιές ήταν σε όλη την εμβέλεια της Δυτικής Ελλάδας, στην Αιτωλοακαρνανία, την Χαλανδρίτσα, στην Αμαλιάδα, το Αίγιο.

Πέραν όλων αυτών έχουμε αποστείλει και οχήματα από τη Δυτική Ελλάδα σε φωτιά στην Κεφαλονιά, δύο από την Αιτωλοακαρνανία και  ένα από την Αχαΐα, ενώ αυτές τις ημέρες έτυχε να σημειωθούν και αρκετά τροχαία, όπου χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Μπορούμε και ανταποκρινόμαστε σε όλα αυτά, διότι υπάρχει ανάκληση αδειών και βρισκόμαστε σε γενική επιφυλακή. Συνεπώς έχουμε στην διάθεσή μας όλο το προσωπικό.

Οι πολίτες πρέπει να έχουν στο μυαλό τους πως μπορεί να «κυριαρχεί» στην επικαιρότητα η θεομηνία στην Θεσσαλία, αλλά η αντιπυρική περίοδες δεν τελείωσε. Πέρα από την πληγείσα Θεσσαλία, όλα τα υπόλοιπα συμβάντα που καταγράφονται είναι φωτιές, μεγάλης εμβέλειας και μικρής. Συνεπώς, πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας πως ο κίνδυνος πυρκαγιάς δεν έχει τελειώσει. Υπάρχει ακόμη ξηρασία και πρέπει με την βοήθεια όλων των πολιτών, που πρέπει μόλις αναληφθούν κάτι να ενημερώνουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν πιο προστατευμένη τη Δυτική Ελλάδα από τις φωτιές, διότι οι περισσότερες περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας επλήγησαν φέτος, ενώ η Δυτική Ελλάδα δεν επλήγη σε τόσο βαθμό όπως οι υπόλοιπες περιοχές».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 470 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.