Τρίτη, 5η Δεκεμβρίου 2023  5:46 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 17:43

Συνάντηση Υποψηφίου Δημάρχου Ι. Π. Μεσολογγιου, Θανάση Λύρου με την κα Μαριάννα Κατράκη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του συνδυασμού “Ανάπτυξη για Όλους”, στο Μεσολόγγι, μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση του υποψηφίου Δημάρχου Ι. Π. Μεσολογγίου, Θανάση Λύρου, με την κα Μαριάννα Κατράκη, κόρη της σπουδαίας χαράκτριας Βάσως Κατράκη, για την πορεία του “Μουσείου Βάσως Κατράκη - Εικαστικού Κέντρου Χαρακτικής” στο Αιτωλικό, το μοναδικό μουσείο αμιγώς Χαρακτικής Τέχνης στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, που τελεί υπό την διαχείριση του Δήμου.

Το μουσείο φιλοξενεί μιας μεγάλης αξίας πολιτιστική κληρονομιά της σπουδαίας Βάσως Κατράκη, πρωτοπόρας χαράκτριας με διεθνή αναγνώριση. Μια κληρονομιά, που με επιθυμία της ίδιας προσφέρθηκε στον γενέθλιο τόπο της, αλλά δυστυχώς όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε όπως άξιζε, αλλά αποτελεί εδώ και χρόνια ένα “νεκρό” μουσειακό χώρο, σημαδεμένο ανεξίτηλα από την αδιαφορία και την εγκατάλειψη διαχρονικώς των δημοτικών αρχών του δήμου Μεσολογγίου. Ανεπανόρθωτες φθορές έχουν ήδη καταστρέψει μεγάλο μέρος των έργων. Η κα Μαριάννα Κατράκη έκανε λόγο για ένα κλινικά νεκρό νομικό πρόσωπο διαχείρισης, που οδήγησε σε υπολειτουργία του μουσείου και προσβολή της Βάσως Κατράκη και του έργου της.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Θανάσης Λύρος, δεσμεύτηκε απέναντι στην κα Κατράκη να παρθούν άμεσα μέτρα συντήρησης, τονίζοντας την απόλυτη αναγκαιότητα να διασωθούν τα έργα της χαράκτριας, με συντονισμένη προσπάθεια και παρέμβαση στο Υπουργείο Πολιτισμού, να ενεργοποιήσει και να υλοποιήσει κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και κάθε φορέα χρηματοδότησης για δράσεις πολιτισμού.

Επίσης, επισήμανε την αναγκαιότητα δημιουργίας εργαστηρίων χαρακτικής, την συνεργασία με Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και καλλιτέχνες για την αύξηση της επισκεψιμότητας του μουσείου, ώστε να αναδειχτεί ως πολιτιστικό ορόσημο του τόπου, χώρος έμπνευσης για τους καλλιτέχνες και σημείο αναφοράς για πολλαπλές πολιτιστικές δραστηριότητες.

Διαβάστηκε 134 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.