Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  6:21 μμ
Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2023 22:22

Αγρίνιο: Αποκαθίσταται ο Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου – Εργασίες ευρείας κλίμακας μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου είναι ένα στολίδι για το Αγρίνιο και την περιοχή, το οποίο όμως είχε δεκαετίες να συντηρηθεί και χρειάζονταν αναγκαίες επεμβάσεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό του.

Ο Άγιος Δημήτριος από το 2009 και έπειτα έδωσε ό,τι είχε και δεν είχε στη φιλανθρωπία! Έχτισε το κτίριο των συσσιτίων, όπου ακόμη και σήμερα επιτελεί σημαντικό έργο, έχοντας βοηθήσει με τουλάχιστον 500 χιλ. μερίδες συνανθρώπους μας, «έχτισε» το κοινωνικό φροντιστήριο όπου «τρέχει» ακόμη και σήμερα και είχε αφήσει εντελώς πίσω άλλα ζητήματα που αφορούσαν τον Ιερό Ναό.

Πριν περίπου 10 ημέρες όμως ξεκίνησε τις απαραίτητες παρεμβάσεις και στον Ι.Ν. όπου θα ολοκληρωθούν στο τέλος του μήνα ή τις πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα. Ωστόσο, οι προγραμματισμένες τελετές (γάμοι και βαφτίσεις) θα τελούνται κανονικά στον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου χάρις τη βοήθεια των εθελοντών! Στο πλαίσιο όμως της ολοκλήρωσης των απαραίτητων εργασιών την ερχόμενη Κυριακή 10/09 η Θεία Λειτουργία δεν θα τελεστεί στον Άγιο Δημήτριο, αλλά στην Αγία Ευαγγελίστρια, όπως επίσης όλες τις εργάσιμες ημέρες μέχρι και να ολοκληρωθούν οι εργασίες, οι απαραίτητες λειτουργίες θα τελούνται επίσης στην Αγία Ευαγγελίστρια.

Ο εφημέριος του Ναού, πατέρας Κωνσταντίνος Καντάνης, μιλώντας στη «Σ» για τις εργασίες που εκτελούνται ανέφερε:  «Ο Ι.Ν. είχε πάρα πολλές φθορές στο πάτωμα, τον τρούλο, στα σκαλοπάτια του και όχι μόνο.Είχε πάρα πολλές φθορές στο πάτωμα, όπου έπρεπε οι ανάλογες εργασίες να έχουν γίνουν εδώ και χρόνια, τόσο από τα πολλά χρόνια, όσο και από σκαλωσιές που έχουν τοποθετηθεί κατά το παρελθόν για την αγιογράφηση του ναού. Ο Άγιος Δημήτριος από το 2009 και έπειτα έδωσε ότι είχε και δεν είχε στη φιλανθρωπία. Έχτισε και εξόπλισε τα συσσίτια που λειτουργούν μέχρι και σήμερα, διατηρεί το κοινωνικό φροντιστήριο, διαθέτει πολλές άλλες φιλανθρωπικές και πνευματικές δράσεις και έτσι αναγκάστηκε να αφήσει πίσω το θέμα του Ναού και της καλαισθησίας. Για να χτιστεί και να εξοπλιστεί το κτίριο των συσσιτίων της Αγίας Ευαγγελίστριας είχε φτάσει το 2010 και 2011 σχεδόν 200 χιλ. ευρώ, όπου λόγω της επένδυσης αυτής μπορέσαμε μέχρι και σήμερα και προσφέραμε τουλάχιστον 500 χιλ. μερίδες φαγητού.

Τώρα που διαθέτουμε μια δυναμική, όχι επειδή ο κόσμος μπορεί να προσφέρει περισσότερα, αλλά διότι το «Κτήμα Ταξιαρχών» «έδωσε» τα έσοδα, λόγω παραχώρησης και ενοικίασης του. Τα έσοδα που αποκτήσαμε τα επενδύσαμε στα συσσίτια, αλλά και στο Ναό όπου είχε φτάσει η ώρα για τη συντήρησή του. Πολλά μάρμαρα ήταν σκισμένα, συνεπώς φτιάχνουμε το δάπεδο, το οποίο από το 1960 που είχαν τοποθετηθεί δεν είχαν φρεσκαριστεί. Και το Ιερό είχες ελλείψεις. Δεξιά και αριστερά δεν είχε αγιογραφεί ποτέ. Μαζί με τα δάπεδο του Ναού φτιάχνουμε και αυτά, όπως επίσης θα γίνει ορθομαρμάρωση, κάτι που επίσης θα έπρεπε να γίνει πολλά χρόνια πριν, ώστε ο Ναός να είναι σύμφωνα με την παράδοση. Με τον ερχομό του Σεβασμιότατου ήταν η ευκαιρία να ανακαινίσουμε το Ναό όπου υπήρχε πρόβλημα. Είχαμε πρόβλημα στο στέγαστρο του Ναού, αντιμετωπίζαμε πρόβλημα και στην Αγία Ευαγγελίστρια, αλλά το διορθώσαμε εκεί. Σε λίγε ημέρες θα στηθούν οι σκαλωσιές ώστε και εξωτερικά που είχαμε προβλήματα από υγρασία να αποκατασταθούν, ενώ θα καθαριστούν και τα λούκια όπου δημιουργούσαν προβλήματα στο Ναό. Επίσης, θα αποκατασταθεί η μαρκίζα του Ναού για να μην κοπεί κάποιο κομμάτι της. Έξω από το Ναό, τα σκαλοπάτια είχαν αποσυνδεθεί μεταξύ τους και χρειάζονταν άμεση συντήρηση. Από το 2009 μέχρι και σήμερα δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις απαραίτητες επισκευές.

Καθημερινές και την ερχόμενη Κυριακή (10/09) ο Ναός δεν θα λειτουργήσει. Ωστόσο κάθε Σάββατο πρωί 20 εθελόντριες συγκεντρώνονται στο Ναό και καθαρίζουν ώστε να τελεστούν οι γάμοι που είναι προγραμματισμένοι και τα βαφτίσια. Το Γενέθλιο της Θεοτόκου θα γίνει επίσης στην Αγία Ευαγγελίστρια, αλλά και η μεγάλη εορτή της Υψώσεων του Τιμίου Σταυρού θα γίνει στην Ευαγγελίστρια».

Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση    

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 501 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.